Beneficiile fructelor, dincolo de aroma extraordinara!
Trebuie sa recunosc: de cele mai multe ori, atunci cand mananc un fruct, nu ma gandesc la beneficiile lui sau la continutul caloric mic, ci pur si simplu la gustul extraordinar, greu de egalat de orice alt aliment (in opinia mea, desigur). Si ma consider norocoasa pentru ca mananc sanatos de placere, iar abia apoi de nevoie. 😉 Si totusi, beneficiile fructelor transforma aceste gustari racoritoare si parfumate in adevarate “medicamente” naturale care ne ajuta atat sa prevenim, cat si sa amelioram afectiuni dintre cele mai diverse.
Asadar, astazi v-am pregatit o micuta lista cu cele mai importanta proprietati ale catorva dintre cele mai delicioase fructe! Sa vedem, asadar, beneficiile fructelor care nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra:
Sa cunoastem beneficiile fructelor!
– Mere: coaja crocanteler si racoritoarelor mere sunt extrem de bogate in quercitina, substanta antioxidanta cu puternice efecte antitumorale si antiinflamatorii si care ne protejeaza de boli cardiovasculare, protejeaza sanatatea plamanilor si previne reatiile alergice.
– Pepene galben: pepenele galben este excelent pentru o piele tanara, fina si luminoasa! Are un continut foarte mare de vitamina A care accelereaza regenerarea celulelor si intarzie aparitia semnelor imbatranirii pe chipul tau.
– Citrice: da, beneficiile acestor fructe se leaga in mare parte de continutul ridicat de vitamina C, care nu doar ca intareste sistemul imunitar si ne apara de infectii, dar regleaza tensiunea arteriala, creste absorbtia calciului si a fierului, diminueaza riscul de boli degenerative si cardiovasculare si, foarte important pentru aceasta perioada a anului, combate efectele nocive ale razelor daunatoare ale soarelui si intarzie aparitia petelor de imbatranire pe piele.
– Kiwi: kiwi, dincolo de faptul ca este o sursa minunata de vitamine, potasiu si calciu, este minunat pentru problemele de natura digestiva. Spre exemplu, conform Health.com, consumul regulat de kiwi amelioreaza semnificativ simptomele sindromului de colon iritabil, cum ar fi durerile abdominale, distensia abdominala sau scaunele neregulate.
– Cirese: culoarea rosie a cireselor este datorata continutului mare de antocianine, care reduc inflamatiile si regleaza nivelul colesterolului, diminuand riscul de boli cardiovasculare.
– Banane: iti doresti o gustare usoara care sa iti tina de foame mai mult timp? Consuma o banana, pentru ca aceasta nu doar ca este deosebit de bogata in potasiu, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale, dar este si una dintre cele mai bune surse de amidon rezistent, oferindu-ti o senzatie de satietate de lunga durata si imbunatatind metabolismul.
– Prune: daca te lupti cu emotiile puternice, include cat mai des prune in diata ta! Acestea inlatura oboseala si stresul si, conform Health.com, contin acid clorogenic, substanta pusa in legatura cu diminuarea starilor de anxietate.
– Avocado: vedeta la capitolul “grasimi sanatoase”, avocado este o sursa excelenta de grasimi monosaturate, iar consumul sau diminueaza nivelul colesterolului rau si imbunatateste absorbtia liconenului si a beta-carotenului.
– Rosii: da, rosiile sunt fructe, si inca unele extraordinar de bogate in licopen (in special atunci cand sunt gatite), aceasta substanta protejand AND-ul celular, neutralizand efectul radicalilor liberi si diminuand riscul de aparitie a cancerului.
– Dovleac: dovleacul are puternice proprietati antiinflamatorii, intarzie imbatranirea pielii si contribuie la ameliorarea petelor, intareste unghiile si stimuleaza cresterea firului de par. Mai mult, dovleacul este minunat impotriva stresului!
– Pepene rosu: aproape de doua ori mai bogat in licopen decat rosiile si avand un continut mare de vitamina A si C, pepenele rosu previne aparitia tumorilor si a bolilor de inima si este un veritabil energizant natural.
– Ananas: dincolo de aroma inconfundabila si de continutul mare de vitamina C, B9, potasiu, magneziu si calciu, ananasul contine bromelaina, amestec de proteine care reduce inflamatiile si amelioreaza indigestia si balonarea.
– Fructe de padure: in timp ce murele contin o cantitate foarte mare de polifenoli, contribuind la diminuarea riscului de boli cardiovasculare si de cancer, afinele negre imbunatatesc memoria si previn declinul cognitiv, afinele rosii lupta impotriva cancerului ovarian si previn infectiile urinare, iar zmeura este extraordinar de bogata in fibre, doar o jumatate de cana furnizandu-i organismului tau 4g de fibre!
– Struguri: resveratrolul este antoxidantul-minune care transforma strugurii in fructe excelente impotriva bolilor de inima, a bolii Alzheimer si a cancerului. Mai mult, strugurii contribuie semnificativ la detoxifierea organimsului, intaresc sistemul imunitar, imbunatatesc metabolismul si protejeaza sanatatea ochilor.
Beneficiile fructelor: alege in consecinta…
… sau, cel mai bine, bucura-te de toate! 😉 Click aici pentru a afla cantitatea de fructe si legume de care ai nevoie zilnic. Pofta mare!