Cand vine vorba de pierderea in greutate, precum si de starea generala de sanatate, functionarea metabolismului joaca un rol vital. Un metabolism rapid sprijina digestia si accelereaza arderea grasimilor.
Din fericire, exista numeroase alimente care accelereaza metabolismul si te ajuta in lupta cu kilogramele in plus, usor de incorporat in alimentatie.
Ce este metabolismul
Metabolismul este totalitatea de procese desfasurate in mod continuu in organism, cu rolul de a mentine functionarea normala a organelor, a reface celulele si digera alimentele.
Aceste procese chimice necesita energie. Cantitatea minima de energie necesara organismul pentru desfasurarea lor se numeste rata metabolica bazala (RMB).
Rata metabolica bazala a unei persoane consta intr-un procent cuprins intre 40 si 70% din totalul zilnic de energie necesar organismului, in functie de stilul de viata si varsta. Un metabolismul lent se traduce printr-o rata metabolica bazala scazuta.
Greutatea, varsta, sexul si genele sunt factori care joaca un rol important in determinarea ratei metabolice bazale.
Pentru mentinerea celulelor musculare, organismul are nevoie de mai multa energie decat pentru celulele adipoase. Astfel, persoanele care au mai multa masa musculara, au o rata metabolica bazala mai mare. De regula, barbatii au un metabolismul mai accelerat tocmai datorita masei musculare mai mari.
Pe masura ce inaintam in varsta, organismul pierde considerabil masa musculara si acumuleaza mai multa grasime. Acest lucru explica de ce RMB scade o data cu varsta.
Alimente care accelereaza metabolismul – pentru un corp suplu si sanatos
1. Ghimbir
Nu stiu daca ai aflat, dar studiile au demonstrat ca ghimbirul slabeste! Este un condiment important in multe bucatarii ale lumii, contine foarte putine calorii, are un efect stimulator asupra metabolismului, este utilizat adesea pentru prepararea ceaiurile sau in diferite retete culinare si poseda proprietati uimitoare pentru slabit.
O cercetare publicata de Universitatea din Columbia a avut ca obiect de studiu efectele consumului de ceai de ghimbir la micul dejun. Oamenii de stiinta au masurat intensitatea senzatiei de foame si gradul de satietate dupa adoptarea acestui obicei de catre subiecti si, cel mai important, cat de mult a influentat acest obicei alimentar cantitatea de mancare consumata pe parcursul zilei, comparativ cu atunci cand nu a fost consumat ceaiul de ghimbir. S-a descoperit ca ghimbirul suprima pe cale naturala apetitul si, de asemenea, reduce poftele alimentare, ambele contribuind la eforturile de a scapa de kilogramele in plus.
2. Cafea
Cafeaua, datorita continutul de cofeina, stimuleaza metabolismul si confera energie organismului. Numeroase studii in care s-au administrat subiectilor 100mg de cofeina, aproximativ o ceasca de cafea, au descoperit o crestere a arderilor calorice cu 75-100 de calorii pe parcursul unei zile. Desi nu este mult, pe perioade indelungat de timp consumul de cafea poate face diferenta. In special daca se adopta un stil de viata activ si sanatos.
Este foarte important, insa, sa consumi 3 pahare de apa in plus pentru fiecare ceasca de cafea. Astfel vei mentine organismul hidratat si vei spirjini functionarea ficatului.
3. Ciocolata neagra
Ciocolata neagra are, in mod obisnuit, un continut de 70% sau mai mare de cacao si stimuleaza si ea metabolismul. Boabele de cacao crude sunt una dintre cele mai bune surse de magneziu, mineral care contribuie la mentinerea unui nivel optim de glucoza. De asemenea, magneziul stimuleaza hormonul repsonsabil cu topirea grasimilor, adiponectina.
4. Fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz sunt un aliment popular mai ales pentru micul dejun. Comparativ cu alte optiuni pentru prima masa a zilei, are un continut foarte bogat de fibre. Organismul le digera lent, iar in timpul acestui proces vor fi topite mai multe calorii. De asemenea, s-a demonstrat ca scad nivelul de colesterol.
5. Condimente
Desi folosim condimentele pentru a da gust muncarurilor, ele aduc numeroase alte beneficii, printre care si stimularea metabolismului, de unde rezulta arderi rapide si eliminarea kilogramelor in plus. Gasesti aici topul condimentelor care stimuleaza metabolismul!
6. Spanac
Spanacul exceleaza la capitolul vitamina B, ceea ce duce la un metabolism mai productiv. Este, de asemenea, foarte benefic pentru functionarea musculaturii. Daca efectuezi antrenamente de forta, spanacul va sprijini recuperarea musculara, ceea ce, iarasi, va accelera metabolismul.
7. Telina
Telina, mai precis, tulpina de telina, este un aliment termogen ideal pentru accelerarea metabolismului. In plus, contine foarte putine calorii si foarte mult calciu.
8. Ulei de cocos
Consumul de ulei de cocos, in cantitati mici, aduce reale beneficii organismului, cu toate ca are un continut semnificativ de grasimi. Este bogat in acizi grasi cu lant mediu, usor de transformat in energie, astfel incat accelereaza metabolismul si este foarte putin probabil sa fie depozitati sub forma de grasime.
Uleiul de cocos este benefic si functionarii glandei tiroide, esentiala pentru un metabolism sanatos.
9. Carne de peste
Carnea de peste este bogata in proteina si minunatii acizi grasi omega 3. Acestia reduc inflamatia din organism si scad nivelul zaharului din sange. Astfel, metabolismul va fi mai rapid.
10. Carne de curcan
Proteinele contribuie la formarea si dezvoltarea musculaturii si topesc calorii. In timpul digestiei lor, organismul necesita mai multa energie. Se va folosi un procent de 15-35% din totalul de calorii ingerate pentru procesarea carnii.
Consumul de proteine slabe, cu putine calorii, precum carnea de curcan, sprijina dezvoltarea musculaturii. Asa cum precizam la inceputul articolului, mai multa masa musculara inseamna un metabolismul mai alert si, deci, mai multe calorii topite.
Sursa: http://www.nhs.uk
F interesant ! Doresc sa schimb stilulde viata.