Studiile arata ca dansul te poate ajuta sa slabesti, sa iti mentii flexibilitatea, sa reduci stresul, sa iti faci noi prieteni si multe altele. Iar vestea buna este ca oamenilor le place dansul! E adevarat, majoritatea prefera sa se uite la spectacole sau emisiuni de televiziune despre dans, fara sa realizeze ca pana si simplul fapt ca se ridica de pe canapea si danseaza singuri in casa, in fata televizorului, le ofera sansa de a-si mentine atat corpul cat si mintea sanatoase!
Asadar, ce mai astepti? Ridica-te si incepi chiar azi sa te bucuri de numeroasele beneficii pe care dansul le are pentru sanatate.
Sumar:
Imbunatateste memoria
Dansul nu numai ca insufla gratie, dar te si ajuta sa imbatranesti cu gratie. Potrivit unui studiu din The New England Journal of Medicine, dansul iti poate stimula memoria si poate impiedica aparitia dementei, pe masura ce inaintezi in varsta. Dovezile arata ca efortul aerob va anula pierderea de volum in hipocamp, partea creierului care controleaza memoria. Hipocampul se micsoreaza in mod natural la maturitatea tarzie, ceea ce duce adesea la tulburari de memorie si uneori la dementa.
In plus, faptul ca iti acorzi timp pentru a-ti aminti pasii si miscarile in schimbare ale unui dans este si ea o modalitate excelenta de a-ti stimula creierul, indiferent de varsta. Oamenii de stiinta au descoperit ca abilitatile cognitive, precum planificarea si organizarea, se imbunatatesc si cu un exercitiu precum dansul.
Imbunatateste flexibilitatea
Plie-urile si arabescurile pe care dansatorii de balet le practica nu au doar un rol estetic, ci pot imbunatati si flexibilitatea si reduc rigiditatea. Iar vestea si mai buna este ca nu trebuie neaparat sa te chinui cu pantofii de balet pentru a te bucura totusi de beneficiile dansului, exersand cateva intinderi simple acasa. Cresterea flexibilitatii va contribui la ameliorarea durerilor articulare si a durerilor dupa efort fzic.
Reduce stresul
Daca te simti incordat sau stresat, incearca sa dai muzica tare, sa iti iei partenerul si sa dansati un tango sau orice altceva! Intr-un studiu controlat, publicat in Journal of Applied Gerontology, cercetatorii au descoperit ca dansul in doi si acompaniamentul muzical pot fi benefice pentru atenuarea stresului. Alte studii au aratat, de asemenea, rezultate similare, unele indicand chiar ca dansul poate creste nivelul de serotonina, hormonul responsabil pentru starea de bine.
Diminueaza depresia
Dansul are marele dar de a-ti ridica moralul, conform unui studiu care a testat efectele dansului asupra persoanelor care sufera de depresie. Pacientii care au participat la un dans ritmat de grup au prezentat cele mai putine simptome de depresie si cea mai mare vitalitate. Te simti trist si melancolic? Ia un prieten cu tine si iesiti la dans diseara!
Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
Desigur, cu cat dansezi mai repede, cu atat inima va bate mai repede, ceea ce te va ajuta sa ai o inima mai puternica si mai sanatoasa.
Insa dansul este o activitate excelenta si pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de boli cardiovasculare. Un studiu italian a remarcat ca persoanele cu insuficienta cardiaca ce au inceput sa faca vals si-au imbunatatit semnificativ sanatatea inimii, respiratia si calitatea vietii, in comparatie cu cei care au mers cu bicicleta sau au mers pe banda de alergare pentru exercitiu fizic.
Te ajuta sa slabesti
Te-ai plictisit de bicicleta? Un studiu publicat in Journal of Physiological Anthropology a constatat ca un program de antrenament bazat pe dans aerobic este la fel de util pentru pierderea in greutate si pentru cresterea puterii aerobe ca si mersul cu bicicleta si joggingul.
Imbunatateste echilibrul
Daca ti-e teama ca iti vei pierde echilibrul sau ca vei cadea cand inaintezi in varsta, unele lectii de dans te-ar putea ajuta sa te gandesti mai optimist la aceasta problema. Un studiu publicat in Journal of Aging and Physical Activity a aratat ca tangoul poate imbunatati echilibrul la adultii in varsta. Dansul necesita multa miscare rapida si o postura buna, astfel ca dansul frecvent te va ajuta sa te stabilizezi si sa obtii un control mai bun asupra corpului.
Mai mult decat atat, exista 3 planuri principale de miscare, iar spre deosebire de miscarile simple precum mersul pe jos si cu bicicleta, care implica doar planul sagital al corpului, dansul iti lucreaza corpul in toate planurile, ceea ce inseamna ca va implica toti muschii, nu doar o parte.
Creste nivelul de energie
Ti se intampla adesea sa nu iti gasesti puterea de a face ceea ce iti doresti sa faci? Un curs de dans te poate ajuta sa ai o stare mai buna. Cercetarile publicate in The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition au descoperit ca un program saptamanal de dans poate imbunatati performanta fizica si poate creste nivelul de energie in randul adultilor.
Te ajuta sa iti faci prieteni
Un curs de dans este cadrul perfect pentru a-ti face noi prieteni si pentru a-ti diversifica cercul de cunostinte. Mentinerea unor relatii pozitive are aceleasi beneficii pentru corp si minte ca si alimentatia sanatoasa si sportul. Implicarea sociala poate avea ca rezultat un nivel mai ridicat de fericire, reducerea stresului si un sistem imunitar mai puternic.
Imbunatateste stima de sine si increderea
Studiile arata ca persoanele care danseaza raporteaza in general un nivel mai ridicat al stimei de sine si mai multa incredere in propria persoana.
Dansul poate fi benefic pentru oameni de toate varstele. In plus, multe forme de dans, asa cum este si dansul de societate, pot fi destul de blande pentru persoanele cu mobilitate limitata sau cu probleme cronice de sanatate, in timp ce alte forme le pot permite copiilor sa se exprime liber, sa-si elibereze energia si sa capete disciplina prin memorarea si invatarea anumitor pasi.
Asa ca nu mai sta pe ganduri, da muzica tare si fa miscare! Fa din dans o parte a rutinei tale generale de sanatate si wellness.