Anii adolescentei pot fi cea mai buna perioada din viata unei persoane. Acesta este momentul perfect in care fiecare copil poate incerca unele ipostaze reale si valoroase de viata, ce ii pot deschide calea catre un viitor luminos!
Pentru ca inca mai au mult timp liber la dispozitie, adolescentii au ocazia sa dezvolte hobby-uri interesante, pot incerca diferite sporturi si isi pot face noi prieteni in acest proces.
Insa in ciuda acestor oportunitati, adolescentii din zilele noastre prefera un stil de viata nesanatos. Dietele precare, fumatul, consumul de alcool, privarea de somn si lipsa de miscare expun un numar din ce in ce mai mare de adolescenti unor boli care ii vor afecta pe tot parcursul vietii.
Nivelul ridicat de stres, anxietatea, depresia si singuratatea au devenit o parte normala a vietii adolescentilor. In plus, adolescentii de astazi petrec din ce in ce mai mult timp in casa, adoptand obiceiuri nesanatoase, inclusiv alimentatia excesiva, utilizarea aproape permanenta a telefonului, ziua si noaptea, si statul pe scaun, fotoliu sau in pat ore intregi.
Sumar:
Adolescentii si obezitatea
Niciun adolescent nu e condamnat sa fie nici sedentar si nici supraponderal. Un studiu european din 2010 a aratat ca pana si adolescentii care sufera de obezitate ereditara pot depasi aceasta problema facand sport timp de 60 de minute pe zi. Adolescentii din cadrul studiului, care au facut sport in mod regulat, au avut parte de mai putina grasime corporala, un indice de masa corporala mai mic si o talie mai subtire.
Problema este ca pentru un adolescent sedentar si cu probleme de greutate o ora de sport pe zi poate parea mult. Daca ai un adolescent supraponderal care nu este activ fizic sau care este complexat cu privire la corpul sau, poate parea chiar coplesitor.
Aici intervine, insa, parintele. Il poti ajuta pe adolescentul tau sa faca miscare si sa se antreneze pana la 60 de minute pe zi. Tot secretul este sa incepeti pas cu pas si sa ii oferi copilului tau un model si sprijin in tot acest proces.
Comportamentul generatiei de adolescenti de astazi poate fi un adevarat motiv de ingrijorare. Tocmai de aceea, parintii au un rol extrem de important in viata adolescentului pe multiple paliere legate de educatia, informarea si protejarea sa. Insa formarea obiceiurilor ce tin de stilul de viata si de starea generala de sanatate este o arie a vietii adolescentului in care parintii pot avea un rol decisiv pentru intreaga viata a viitorului adult.
Iata mai jos 12 sfaturi care te vor ajuta sa iti sprijini adolescentul sa faca sport si sa ramana motivat, astfel incat sa se mentina activ si sanatos si sa se bucure de viata.
1. Incurajeaza progresul pas cu pas
Copiii care nu sunt obisnuiti cu exercitiile fizice pot fi dispusi sa tolereze doar putina miscare, dupa care vor fi tentati sa renunte. Asa ca incepi cu pasi mici, precum o plimbare de 10 minute in fiecare zi dupa scoala. Daca ideea de a face miscare in fiecare zi i se pare coplesitoare, poti incepe sa ii propui sa mearga pe jos din doua in doua zile. Adauga de fiecare data cate un minut in plus de mers si stimuleaza-l sa isi urmareasca singur progresul.
Stabilirea unor obiective mici este extrem de importanta pentru copii. Minutele care se adauga zilnic la timpul petrecut mergand pot contribui la stimularea motivatiei copiilor. De asemenea, ai putea incheia cu copilul tau un soi de “contract” prin care sa primeasca recompense pentru acumularea mai multor minute.
Micile succese ii vor construi copilului tau si increderea in sine si il vor incuraja sa faca din sport o parte din viata sa. Lauda-l si incurajeaza-l pentru orice pas pozitiv pe care il face pentru a fi mai sanatos.
2. Formeaza o dieta sanatoasa
E normal ca adolescentii sa simta foame si sa aiba pofta de mancare. Si ca atare, multi dintre ei mananca in exces. Pe cat posibil, preia controlul dietei adolescentului si implica-l si pe el, astfel incat sa constientizeze cat de mult mananca si ce tip de alimente alege. Incearca sa il formezi sa evite alimentele bogate in zahar, sare si grasimi nesanatoase si ca e bine sa se orienteze intotdeauna catre fructe, legume, cereale integrale, alimente cu continut scazut de grasimi si produse lactate cu continut scazut de grasimi sau chiar fara grasimi deloc.
3. Atentie la hidratare
In general, adolescentii au nevoie de cel putin 7- 8 pahare de apa pe zi. Invata-ti copilul sa fie atent la semnalele corpului sau si sa mentina tot timpul un nivel optim de hidratare. Hidratarea adecvata poate regla temperatura corpului, poate transporta nutrienti si compusi in sange si poate contribui la eliminarea toxinelor.
De asemenea, ar putea incerca sucuri de fructe si legume, lapte si ceaiuri din plante pentru a se mentine hidratat.
4. Limiteaza timpul de ecran
Unul dintre cei mai ingrijoratori factori legati de stilul de viata al adolescentilor de astazi este ca cei mai multi dintre ei isi petrec aproape toate orele din zi in spatele ecranelor. Fie ca isi trimit mesaje pe diverse aplicatii, fie ca vizioneaza filme pe laptopuri sau la TV sau navigheaza pe retelele de socializare, utilizarea device-urilor electronice este scapata de sub control.
Academia Americana de Pediatrie recomanda o durata maxima de doua ore pe zi alocata televizorului sau jocurilor video sau pe computer. Stati de vorba asadar si stabiliti impreuna regulile casei privind timpul de ecran. Incearca sa il convingi in schimb sa se rasfete cu o varietate de activitati recreative, inclusiv sport, activitati extracurriculare, socializare si somn.
5. Fa timpul de ecran sa conteze
Tot timpul petrecut de adolescentul tau in fata unui televizor sau computer – fie si redus la doua ore – este un timp in care nu este activ fizic.
Cand familia ta petrece timp in fata ecranului, incearca sa faci urmatoarele lucruri:
- Creati un mic exercitiu. Vedeti cine poate face cele mai multe flotari sau ridicari de picioare in pauzele publicitare sau programati pauze de activitate de la jocurile video.
- Fii un model. Chiar daca adolescentul tau este reticent cand vine vorba de sport in pauzele publicitare, va remarca daca tu faci asta. Obisnuieste-te sa faci tot timpul cateva abdomene sau alte exercitii in timp ce te uiti la TV. Sau tine niste gantere mici si benzi elastice intr-un raft de langa televizor, astfel incat sa fie la indemana daca vrei sa le folosesti in timpul reclamelor sau emisiunilor. Aceasta abordare orientata spre fitness a timpului alocat televizorului il poate motiva sa iti urmeze sfatul.
6. Fa antrenamentele cat mai placute
Cel mai bun program de exercitii este cel pe care adolescentul tau chiar il va face. Ii plac natura si animalele? Vezi daca exista cluburi sau organizatii locale care sponsorizeaza activitati in aer liber, cum ar fi campingul, drumetiile si observatul pasarilor. Daca ii plac artele martiale, dansul sau gimnastica, cauta cursuri care l-ar putea interesa la scoala sau un club local. Chiar si activitati precum teatrul ii pot ridica pe adolescenti de pe scaun si din paturi.
Nu uita ca orice miscare in afara de statul pe scaun conteaza. Si da, includem aici si treburile prin casa sau prin curte. Programati impreuna o ora de curatenie sau solicita ajutorul adolescentului tau pentru a smulge buruienile, pentru a tunde gardul viu sau pentru a face curatenie voluntar intr-un parc local.
7. Recomanda antrenamentele cu greutati
Antrenamentul de forta sau antrenamentul cu rezistenta poate fi o activitate buna pentru adolescentii care nu sunt inca obisnuiti cu efortul aerob. Un studiu din 2009 a aratat ca efectuarea de exercitii cu rezistenta timp de trei zile pe saptamana poate reduce semnificativ grasimea corporala si poate creste masa musculara, forta si puterea la copiii obezi.
In plus, antrenamentul de forta ii ajuta pe adolescenti sa-si imbunatateasca densitatea osoasa si sa isi intareasca tendoanele. De asemenea, imbunatateste forma fizica generala, arde mai multe calorii si imbunatateste forta mentala.
Nu e neaparat necesar sa se inscrie la o sala de sport pentru a face antrenament de forta. Copilul tau poate face flotari si abdomene, poate ridica greutati sau poate face exercitii cu benzi de rezistenta si acasa pentru un cost mai mic sau chiar gratuit. Asigura-te ca stai de vorba cu medicul inainte ca adolescentul tau sa inceapa un regim de antrenament de forta.
8. Adauga sare si piper in rutinele de antrenament
Unul dintre cele mai bune moduri prin care te poti asigura ca adolescentul tau isi respecta programul de antrenament este sa construiti impreuna sedinte mai putin plictisitoare si mai placute.
O rutina de antrenament care se schimba constant si lanseaza mereu noi provocari este un plan bun. Propune-i diferite sporturi ca parte a programului sau sportiv zilnic.
9. Adopta aplicatiile de fitness
Aderarea la unele programe sportive are un rol vital in protejarea vietii adolescentului impotriva unor afectiuni precum obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala, mai ales intr-o lume in care stilul de viata sanatos devine incet incet o normalitate.
Aplicatiile de fitness il vor ajuta sa respecte programul stabilit, recreand cele mai bune programe si exercitii pentru el.
Este extrem de util pentru un copil sa isi urmareasca progresul, dieta zilnica si pasii, sa isi monitorizeze aportul de calorii, sa stabileasca obiective realiste si sa isi verifice ritmul cardiac.
10. Incurajeaza participarea la sporturi diverse
Daca adolescentului tau ii place sa se uite la diverse competitii sportive, e posibil sa ii placa la fel de mult sa le practice si el.
Pentru adolescentii supraponderali poate fi o optiune buna sa se alature unei echipe sportive organizata in functie de aptitudini si nu de varsta. Daca nu ii place sa faca sport sau nu se simte confortabil cu ideea de sporturi de competitie, incurajeaza un sport precum ciclismul sau alergarea.
Tine cont ca dezvoltarea unui stil de viata activ si sanatos nu este o cursa. Adolescentul tau are mai multe sanse sa ajunga acolo pas cu pas, daca fiecare pas este realizabil. Exemplul si incurajarea parintelui il pot ajuta sa faca asta.
11. Faceti cat mai multe iesiri in natura
Obisnuieste-te sa petreceti timp in natura in familie, sau incurajeaza-l sa iasa cu prietenii in aer liber si sa incerce tot soiul de jocuri sau activitati fizice, inclusiv o simpla plimbare, jogging si drumetii.
Adolescentii care se implica in activitati in aer liber de nivel moderat si intens au o sanatate mai buna si o viata sociala mai plina decat ceilalti.
12. Insista pentru un somn de calitate
Multe cercetari stiintifice arata ca un numar mare de adolescenti sufera de privare cronica de somn. Adolescentii au nevoie de mai mult somn, pentru ca mintea si corpul lor se dezvolta rapid. Astfel, pentru rezultate foarte bune pe toate planurile, ei trebuie sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte.
Indeamna-ti adolescentul sa stea cat mai putin la televizor si cu gadgeturile electronice si sa isi asculte corpul, mergand la somn daca se simte obosit!
Concluzie
Sfaturile de fitness de mai sus ii vor ajuta pe adolescenti sa fie in forma, activi si sanatosi. De asemenea, ele sunt aproape o garantie ca vor fi protejati de bolile ce tin de stilul de viata, care afecteaza generatiile actuale.