La aproape 23 de kg si o varsta de 3 ani, companionul meu de lesa si sa nu sara, am inceput sa il antrenez cu ture scurte! Agilitatea si constitutia sa puternica il fac un partener excelent pentru alergare.
Inainte sa iti scoti cainele la alergat, gandeste-te daca este construit fizic pentru alergare. Daca nu esti sigur, cere parerea medicului veterinar care il are sub observatie. Alergatul alaturi de cainele tau trebuie sa fie o activitate distractiva, atat pentru tine cat si pentru el. Atata timp cat este un alergator fericit si sanatos, exista o multime de motive pentru care amandoi va puteti bucura in liniste de cateva ture impreuna. Iata mai jos care sunt aceste motive.
Sumar:
1. Alergare si distractie
Nu trebuie decat sa te pregatesti de iesire si sa pui mana pe lesa, ca prietenul tau patruped vine deja mega-incantat pentru ca stie ce urmeaza. Fiecare stapan de caine cunoaste aceste momente de fericire maxima! Lasa-te, asadar, motivat de entuziasmul partenerului tau atunci cand te pregatesti sa iesi la alergat.
2. Doi iepuri dintr-o lovitura!
Daca tot trebuie sa iesi la plimbare cu cainele tau, de ce nu ai iesi sa alergi in loc sa te plimbi?! Vei reusi astfel sa iti scoti cainele la aer si sa iti faci in acelasi timp si antrenamentul de care ai nevoie! Foloseste timpul pe care il economisiti pregatind o masa delicioasa mai tarziu.
3. Cel mai modest partener de antrenament
Cainele tau minunat va fi mai rapid decat tine, insa nu iti va scoate niciodata ochii cu asta, spre deosebire de unii dintre semenii tai din specia umana!
4. Iti vei mentine mereu motivatia
Daca ai incercat sa alergi alaturi de un caine, stii deja cat de motivati sunt acestia cand vine vorba despre alergat pe pajisti si pe campii. Ia-ti prietenul sa te insoteasca si motivatia ta va avea parte imediat de un impuls, datorita entuziasmului sau in timp ce alearga langa tine (sau, ma rog, infata ta…)
Nu uita niciodata ca in general cainii au tendinta de a-si depasi limitele atata timp cat stapanii lor continua sa alerge. Ei prefera sa se tarasca, decat sa se opreasca, chiar daca si-au depadit deja limitele demult. Fii atent la semnalele care iti arata ca patrupedul tau oboseste.
5. E benefic pentru sistemul tau imunitar
Cainilor nu le pasa daca afara ploua sau ninge. Ei vor intotdeauna sa alerge, chiar si daca vremea e rea.
6. Cainele iti va mari ritmul
Pentru ca cel mai probabil cainele tau va alerga in fata ta, el este companionul perfect atunci cand vrei sa iti imbunatatesti ritmul. Vei incerca instinctiv sa il prinzi din urma, alergand astfel mai repede. Asa ca nu iti face griji, ritmul tau nu va avea deloc de suferit!
Te-ar putea interesa: Despre alergat – lucruri pe care nimeni nu ti le spune
7. Vei alege locuri mai sanatoase
In general preferam sa ne scoatem prietenii patrupezi in zone mai verzi, pe pajisti, in parcuri sau chiar in padure, daca zona ne permite, in asa fel incat sa poata explora natura in voie. Partea buna este ca acest tip de locatii este ideal si pentru plamanii tai, dar si pentru starea de spirit.
8. Cainele are grija de tine
Daca optezi pentru locuri mai intunecoase, va fi mai sigur sa alergi alaturi de cainele tau. El va tine automat la distanta orice potentiala amenintare, indiferent cat de mare sau mic este. In plus, toti stapanii de caini mici stiu ca acestia sunt in stare sa faca o gramada de galagie, adesea chiar fara motiv!
9. Vei fi mai atragator
Oamenii care isi mentin conditia fizica sunt adesea perceputi pozitiv de catre ceilalti. Daca iti plac animalele si iti place sa te antrenezi alaturi de cainele tau, vei fi considerat si mai atragator si interesant. Am vazut asta adesea cu barbatii care se antreneaza alaturi de cainii lor; ei sunt un adevarat magnet pentru fete si femei deopotriva!
10. Traiesti momentul
Cand alergi pe diverse tipuri de terenuri trebuie sa fii atent si la celelalte animale, pentru a te asigura ca prietenul tau nu incepe sa le alerge, de exemplu. Astfel, nu vei avea deloc timp sa te gandesti la problemele pe care le ai pe cap, ci va trebui sa fii mereu conectat la momentul prezent.
11. Ai parte de ocazii sa faci pauze
Poti foarte simplu sa te folosesti de nevoile fiziologice ale cainelui tau sau de ritualurile sale de salutare atunci cand se vede cu alti caini, pentru a-ti mai trage putin sufletul. Este perfect acceptabil!
12. Amandoi va veti simti excelent
Cand intri la dus si iti vezi cainele intinzandu-se pe podea dupa ce va intoarceti de la alergat, vei sti ca nu ai facut ceva bun doar pentru tine, ci si pentru bunul tau prieten necuvantator.
13. Cel mai rabdator partener
Chiar daca poate va alerga cativa pasi in fata ta, cainele se adapteaza in general la tempo-ul tau, cu conditia sa aveti o conexiune buna. Altfel, e posibil sa o mai ia la fuga cateodata!
14. Cainele ii seamana stapanului
Cainii si stapanii lor incep sa semene din ce in ce mai mult, in timp. Am auzit cu totii asta. Ei bine, atunci e foarte bine pentru cainele tau daca are un stapan fit si activ, nu-i asa?
15. Seri linistite acasa
Cainii care nu au parte de niciun fel de provocare sunt destul de dificil de stapanit acasa. Daca iti provoci cainele si il tii ocupat si activ, vei putea sa te bucuri de o casa mult mai linistita.
16. Flirt de calitate superioara
Studiile arata ca e mult mai usor sa incepi o conversatie atunci cand iesi cu cainele afara. Oamenii care vor sa cunoasca pe cineva se pot gandi serios sa isi ia cainii atunci cand ies sa alerge. Nu poti sti niciodata cine mai e pe afara si in mod cert veti avea despre ce vorbi!
17. O relatie mai stransa
La scoala de dresaj cainele invata sa isi urmeze stapanul. El intelege rapid ca atunci cand stapanul sau incepe sa alerge, e posibil sa il piarda. De aceea, cainele tau va incerca intotdeauna sa tina aproape de tine.
18. Economie la consultatiile la veterinar
Alergand in mod frecvent, cainele tau se poate transforma intr-un adevarat atlet! Datorita sedintelor regulate de antrenament, el se mentine sanatos si in forma si vei constata ca nevoia de a merge la veterinar se va reduce treptat, in ani.
Te-am convins sa iesi si tu cu cainele la alergat? Retine ca este indicat sa incepi intr-un ritm lent si sa alergi pe trasee scurte la primele cateva ture. In timp, rezistenta bunului tau prieten patruped se va imbunatati. Asigura-te ca esti mereu atent la modul in care se simte. In plus, mergi la veterinar pentru o verificare de rutina inainte de a incepe sa va “antrenati” impreuna!
Citeste si: Alergatul – 9 parti ale corpului care dicteaza cum sa alergi corect