3 moduri de a respecta antrenamentele de primavara

Este acel moment minunat al anului in care copacii incep sa infloreasca, zilele sunt mai calde si mai frumoase, garderoba de primavara isi face loc printre paltoane si geci pufoase, iar multi dintre noi ne uitam in oglinda intrebandu-ne cum sa scapam de “stratul de iarna” pe care il acumulam vrand – nevrand in fiecare an.

Daca te numeri si tu printre cei care, odata iesiti din hibernare, nu stiu exact de unde sa inceapa sa isi cladeasca trupul de pimavara/vara, nu-ti face griji! Ai mai jos cele mai la indemana metode rapide, usoare si distractive de a iesi pe usa fericit si in forma maxima, gata sa intampini vara!

Fii propriul tau “sergent de instructie”

cat sa alergi ca sa slabesti

Daca ai prins vremurile cand stagiul militar in Romania era obligatoriu, stii desigur cum aratau cei care se intoarceau acasa dupa “Armata”, cum ii spuneam pe atunci. Plecai cu 35 de kg peste greutatea normala si intr-o forma dintre cele mai proaste cu putinta, si cu ajutorul instructiei militare te intorceai acasa nu numai cu cele 35 de kg date jos, dar si cu inca 10 suplimentare. Cum? Pur si simplu, cu Disciplina! Disciplina din Armata nu se compara cu nimic si bine ar fi daca am putea sa o folosim cu totii pe propriile persoane, astfel incat sa obinem corpul mult dorit.

Auto-disciplina inseamna in primul rand responsabilizare. Gata cu dormitul in exces, gata cu saritul peste antrenamente. Va trebui sa iti faci un plan pentru a fi in forma si sa respecti acest plan. Daca nu reusesti sa iti faci planuri, vei resimti in mod sigur un esec.
Extrem de important in acest demers este sa nu te concentrezi pe cantar, ci in primul rand pe a fi sanatos si in forma, iar eliminarea kilogramelor nedorite va veni si ea odata cu asta. Lasa slabirea sa fie un produs secundar si stabileste-ti drept obiectiv obtinerea unei forme incredibile.

Citeste si: Salata cu legume de primavara, quinoa si bacon

Mentine lucrurile cat mai simple

3 moduri de a respecta antrenamentele de primavara 5

Nu trebuie sa iti cumperi cine stie ce dispozitive complicate pentru exercitii, sau sa te inscrii la cluburi sau sali scumpe. Foloseste ceea ce ai la indemana. Cel mai vechi si mai eficient program de antrenamente din lume este silul Boot Camp – instructie, program militar, sau cum vrei sa ii spui… Poti alcatui un astfel de program cu nivelul de dificultate dorit.

Poti incepe cu exercitii calistenice de baza. Favoritele multora dintre cei care face acest program sunt tractiunile, flotarile, abdomenele, flotarile la bara, fandarile si genuflexiunile.
Depinde doar de nivelul tau de fitness de unde poti incepe. Incepatorii pot porni de la doua sau trei seturi de 10 – 15 repetari, iar daca esti mai avansat, poti face 20-25 de repetari. Cei mult mai avansati pot face chiar o piramida descendenta 50-40-30-20-10. E greu? Este! Functioneaza? Functioneaza!

In general este recomandabil sa faci circuitul de calistenice de doua-trei ori pe saptamana, de pilda luni, miercuri si vineri.
Pont: pentru a face acest antrenament mai dificil si pentru a obtine rezultate mai bune, adauga o pereche de gantere de 4.5 – 9 kg la rutina ta obisnuita. Sau poti alege sa fii creativ si sa utilizezi orice ai la dispozitie – pietre, caramizi, busteni, etc.

Schimba-ti rutina cardio

3 moduri de a respecta antrenamentele de primavara 6

Daca ridicarea de greutati si exercitiile calistenice te ajuta sa acumulezi masa musculara, antrenamentele cardio te ajuta sa scapi de grasimea nedorita.
Din nefericire, majoritatea oamenilor sunt vinovati ca ies pe usa hotarati sa alerge si fac mereu acelasi traseu si in acelasi timp. Rezultatul? Au mereu aceleasi rezultate vechi, fara nicio imbunatatire! Asadar, este obligatoriu sa iti schimbi rutina cardio si sa dai mereu un soc corpului tau.

Unele dintre cele mai populare adaugiri cu care iti poti colora putin antrenamentul sunt alergarea in panta sau pe trepe si alergarea in viteza.
Acestea vor da in mod cert un soc corpului tau proaspat iesit din hibernare. Daca ai noroc sa ai asa ceva in preajma, mergi pe un deal din apropiere, sau gaseste niste trepte care sa fie o provocare reala si parcurge aceste trasee de 3-5 ori pe antrenament, sau cate 15-45 de minute.

Pentru urmatorul antrenament, mergi pe un stadion, pe o pista de alergare sau pur si simplu pe strada, dar alearga in viteza. Te poti concentra fie pe distanta, fie pe timp, alegand ture succesive de 400 de metri sau reprize de 1-2 minute. Totul depinde de nivelul de pregatire fizica si de cat de intens vrei sa te antrenezi.
Unul dintre cele mai populare tipuri de antrenament cuprinde in majoritatea zilelor saptamanii cate o forma de cardio (in general de cel putin 4-5 ori pe saptamana).

Iata un exemplu de program recomandat de specialisti:

  • Luni – pauza
  • Marti – alergare in panta/trepte
  • Miercuri – zi de trail usor
  • Joi – antrenament de viteza
  • Vineri – cross training
  • Sambata – Antrenament gut check
  • Duminica – mountain biking

Pentru rezultate mai bune, este recomandabil sa schimbi aceasta rutina o data la doua saptamani. Schimbarea poate fi foarte utila atunci cand vine vorba despre o forma fizica mai buna.
Nu uita: drumul catre o forma fizica de exceptie si o stare buna de sanatate ar trebui sa fie o tura distractiva de alergat. Gaseste lucrurile pe care iti place sa le faci si – fie ca e vorba despre inot, despre bicicleta, despre alergare, sau despre orice altceva – fa-le! Acum e momentul sa incepi, sa incerci lucruri noi si sa fii in cea mai buna forma a vietii tale.

Te-ar putea interesa si: Astenie de primavara – de ce apare si cum o poti combate

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate