Exista atat de multe planuri de dieta si programe de antrenament care promit sa te ajute sa slabesti incat incepe sa devina absurd. Exista diete keto, exista diete paleo, exista si dieta
Whole 30… exista diete cu supe de varza si diete cu cafea, dieta cu alimente congelate si chiar ceva numit Dieta pe baza de sirtuine (o grupa anume de proteine), care desi pare a fi o dieta completa, nu este…
Toate aceste diete promit ca te vor ajuta sa slabesti si jura ca metoda lor extrema este modul corect de a obtine ceea ce iti doresti.
Numai ca toate aceste diete sunt gresite. Sau mai degraba sunt benefice pe termen scurt. Ele te pot ajuta sa slabesti rapid, dar nu pot sa iti promita si ca vei mentine noua greutate pe termen lung.
Pentru a face asta, ai nevoie de o abordare sensibila pentru alimentatie, pentru ca ea este legata de stilul tau de viata pe termen lung. Si ai nevoie de motivatie!
Daca ceea ce pare ca iti lipseste din eforturile de slabire este motivatia de a incepe un plan anume sau de a-l respecta, probabil vei fi surprins de cat de mult control ai cand vine vorba despre acest sentiment.
Desi motivatia pare ca vine si pleaca dupa bunul plac, nu este deloc o forta intamplatoare. Mentinerea motivatiei este un skill aparte, pe care specialistii in slabit si life coaching spun ca il poti perfectiona. Iar disciplina de a mentine motivatia nu trebuie sa fie un efort neplacut.
Pentru a mentine motivatia la nivelul la care iti doresti sa fie, trebuie sa renunti la ideile preconcepute despre ea: nu este ceva in afara controlului tau si nu va fi mereu la cote inalte. Trebuie sa aiba suisuri si coborasuri, pentru ca asta inseamna sa fii uman. Iar cand ajungi la un nivel scazut, nu totul este pierdut: poti ajunge din nou intr-un varf motivational cu cateva strategii simple. Iata-le mai jos.
Sumar:
1. Permite-ti o pauza
Cheia pentru a avea motivatie in ceea ce priveste slabirea este similara cu cantitatea de combustibil dintr-o masina – nu ai nevoie ca rezervorul cu motivatie sa fie plin pentru a merge cu masina, trebuie doar sa nu il lasi sa se goleasca, spune Joshua C. Klapow, autor al cartii “Living SMART: 5 Abilitati esentiale pentru a-ti schimba pentru totdeauna obiceiurile de sanatate”.
Nu trebuie sa irosesti timp si energie pretioase pentru a te mentine la un nivel maxim de motivatie, pentru ca totul tine de un ritm natural. Majoritatea oamenilor vad o scadere a motivatiei ca pe un semnal al esecului, dar nu este asa!
Daca ai impresia ca motivatia ta de a slabi scade, acorda-ti o pauza de 1-3 zile de la dieta sau de la programul obisnuit de exercitii fizice. Cu cat incerci mai mult sa iti recapeti motivatia, cu atat iti scapa mai mult printre degete; daca o lasi sa isi urmeze cursul natural si incerci, in plus, sa iti schimbi obiceiurile (cu un plan saptamanal de dieta, de exemplu) te vei mentine pe drumul cel bun, iar motivatia ta isi va urma cursul natural.
2. Accepta ca motivatia nu este la cote inalte
Daca ai participat deja la un program de slabit, dar nu esti la fel de incantat ca la inceput de felul in care te descurci, primul pas pentru a-ti recapata elanul este sa admiti, pur si simplu, ca motivatia ta este in declin.
Desi extrem de multi oameni se invinuiesc sau incearca sa treaca in forta prin acest sentiment fara sa isi ia pauza necesara pentru a observa ce se intampla, acceptarea este esentiala pentru recapatarea motivatiei ulterioare.
3. Intreaba-te “ce se intampla?”
Chiar daca nu sunt necesare cine stie ce investigatii majore, majoritatea persoanelor nu identifica aceasta stare si nu recunosc ca sunt plictisiti sau ca s-a schimbat ceva.
Poate ca e vorba despre un semnal simplu, ca de pilda faptul ca nu iti mai place sa mergi la supermarket pentru ca se construieste pe drum si iti ia o gramada de timp sa ajungi acolo.
Sau poate ca esti extrem de plictisit sa mergi pe jos si ai nevoie sa iti schimbi programul de exercitii.
4. Pune-ti cateva intrebari esentiale
Ai nevoie de o doza instant de motivatie pentru slabit? Fa acest quiz rapid privitor la obiceiurile sanatoase din viata ta. Desi intrebarile de mai jos se refera la dieta, le poti aplica pentru orice comportament pe care incerci sa il mentii.
Raspunsul la aceste intrebari te va ajuta sa isi sporesti motivatia suficient incat sa iti amintesti de ce ai inceput dieta.
- Daca intrerup dieta, cum ma voi simti peste sase luni sau peste un an?
- Daca intrerup dieta, cum va fi sanatatea mea?
- Daca intrerup dieta, cum vor fi afectati familia si prietenii mei?
5. Clarifica-ti “de ce”-urile
Pentru a-ti mentine motivatia de a slabi, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti ce anume te motiveaza. De exemplu, daca te inspira familia, concentreaza-te asupra modului in care exercitiile fizice te vor ajuta sa ramai in viata copiilor tai pana la batranete.
Fa un pas mai departe si implica-ti familia – joaca-te jocul etichetelor cu copiii, mergi la sala cu sotul sau iubitul, gatiti impreuna in weekend mese sanatoase pentru saptamana urmatoare. Pentru a-ti schimba modelele de comportament, trebuie in primul rand sa iti recunosti modelele actuale si sa iti dai seama ce anume le determina.
Daca poti redirectiona acea motivatie de a slabi sanatos catre o actiune noua, obiectivul tau va parea automat mai convingator si mai realizabil.
6. Descopera obstacolele emotionale
Tristetea si furia sunt doua dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii mananca in exces, insa mancarea nu va reprima aceste stari. Un jurnal te va ajuta sa obtii informatii valoroase cu privire la ceea ce te poate face sa mananci necontrolat ocazional.
Daca incepi sa evaluezi factorii declansatori ai alimentatiei in exces, vei putea dezvolta strategii mai eficiente pentru a face fata emotiilor subiacente. Retine, de asemenea, ca si simpla incepere a unei diete poate avea propriile sale provocari.
Teama de schimbare este un dusman extrem de redutabil. Schimbarea stilului de viata implica asumarea unui risc, iar asta poate declansa o stare de nesiguranta.
Pe masura ce corpul tau se schimba, se va schimba si modul in care esti perceput de cei din jur, ceea ce poate fi descurajant. Cel mai bun mod de a combate orice tip de frica este sa o infrunti direct.
Nu uita ca fiecare schimbare pe care o faci te aduce cu un pas mai aproape de a fi o persoana mai indrazneata si mai increzatoare.
7. Pune intrebari
Daca modul in care procedezi nu mai functioneaza, fa o mica schimbare. Nu iti fie teama sa te indepartezi de mentalitatea “programului universal”. Intreaba prietenii ce fac ei si vezi daca principiile sau retetele lor au sens si pentru tine.
8. Experimenteaza
Nu trebuie sa faci schimbari drastice pentru a da “restart” motivatiei de a slabi. De pilda, daca dieta keto functioneaza perfect pentru un prieten, nu inseamna ca trebuie sa o adopti complet, insa poti incerca macar una sau doua retete keto. Sau te poti intreba ce aspecte ale stilului de viata keto iti doresti sa experimentezi.
De asemenea, daca te atrage postul intermitent, incearca sa sari peste micul dejun timp de o saptamana si vezi cum merge. In loc sa te tangui cu privire la lucrurile care nu functioneaza la un moment dat, experimenteaza cu strategii noi, care te pot face sa te simti din nou entuziasmat de ideea de a slabi.
Odata ce gasesti ceva interesant, pune in practica si vezi ce se intampla. Nu functioneaza? Incearca altceva.
Este important sa explorezi si sa incerci mereu lucruri noi, asa ca priveste inainte catre planul tau. Suna simplu, iar partea cea mai buna este ca poate fi cu adevarat simplu! Nu trebuie sa faci ceva drastic pentru a-ti duce din nou motivatia la cote inalte.
9. Alege un obiectiv realizabil
Studiile arata ca majoritatea persoanelor care tin dieta se asteapta sa slabeasca de patru ori mai mult decat ar fi posibil intr-o perioada de 6 luni.
Gandeste in termeni mai mici: pune accentul pe eliminarea a 10% din greutate in decursul a 6 luni si concentreaza-te pe a mentine aceasta noua greutate timp de mai mult de un an.
Dar nu trebuie sa te bazezi doar pe cifre. Un numar de pe cantar nu este un obiectiv; este o masura a succesului. Incearca, in schimb, sa te concentrezi pe comportamente pe care iti doresti sa le schimbi: reducerea aportului zilnic de grasime la mai putin de 35%, sau eliminarea sucurilor de dupa-amiaza sau a gustarilor de la automate.
De asemenea, gandeste-te si la obiective care nu tin de slabire, precum intrarea intr-o cursa de 5 km, de pilda. Kilogramele pe care le vei elimina pe parcurs vor parea un bonus – si pot functiona chiar ca o incurajare pentru a slabi.
10. Fa distinctia intre disciplina si motivatie
E posibil ca disciplina sa fie putin supraevaluata. Daca faci acelasi program de exercitii saptamanal sau gatesti acelasi mic dejun in fiecare dimineata, e normal sa te saturi de el! Si nu pentru ca esti indisciplinat, ci pentru ca esti plictisit! Rezistenta dincolo de limita plictiselii te poate face sa slabesti – fiind practic un slabit disciplinat – dar nu este placuta. Motivatia inseamna implicare plus bucurie.
11. Creaza-ti propriul plan
In loc sa incerci fiecare dieta nou aparuta, creaza-ti un plan propriu, care sa se potriveasca stilului tau de viata. In teorie, ai nevoie sa reduci numai 150 de calorii pe zi pentru a elimina 7 kg pe an, asa ca incepi de jos pentru a avea sanse mai mari de a-ti mentine motivatia pentru slabit.
Schimbarile mici legate de stilul tau alimentar actual, asa cum sunt reducerea portiilor sau pregatirea intr-un mod diferit a alimentelor – pot contribui la rezultate importante.
Gandeste-te la alimentele cu care poti si cu care nu poti trai, apoi incearca sa iti creezi dieta in jurul acestora. Daca adori gustarile, imparte caloriile zilnice in 6-7 mese mici, astfel incat sa simti intotdeauna ca ai ceva de rontait. Orice ai face, nu renunta la mancarurile tale preferate. Te vei simti inevitabil privat de ceva important, ceea ce nu va face decat ca poftele tale sa fie mai puternice, iar vointa mai slaba.
12. Construieste apoi un “plan de afaceri”
Orice demers de succes necesita un plan care descrie misiunea sa si elementele specifice care te vor ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti. Fara un plan, nu vei avea nicio idee cu privire la punctul din care trebuie sa pornesti, catre ce mergi sau cum vei ajunge acolo. Trateaza-ti obiectivul ca pe un obiectiv de business.
Cand lucrezi pentru un client, probabil ca nu ai incepe fara o strategie. Slabirea este un proces in trei parti: sportul si reducerea caloriilor sunt vitale, insa perspectiva mentala poate face diferenta intre succes si esec.
1.Incepi prin a trece pe hartie toate motivele pe care le ai pentru a slabi – cu alte cuvinte, defineste pe hartie motivatia pentru a slabi.
2.Subliniaza orice motiv care include si alte persoane.
3.Rescrie lista, omitand elementele subliniate.
4.In continuare, analizeaza fiecare motiv si vezi unde regasesti cuvinte precum “trebuie” sau “e necesar”. Astfel de cuvinte implica obligatie, nu dorinta, iar in final ele nu vor face decat sa declanseze instinctul de rebeliune si, astfel, iti vor slabi motivatia de a slabi.
5.Tradu fiecare “trebuie” in “vreau”. Daca motivul tau isi pierde relevanta, mai redu lista pana cand gasesti doua sau trei dintre cele mai intemeiate motive pentru a-ti atinge obiectivul.
Odata ce ai stabilit exact ce iti doresti sa obtii si care este deadline-ul pentru asta, lucreaza la crearea unui plan lunar al actiunilor, cu obiective realiste si specifice pentru slabit.
13. Programeaza motivatia
Suna mult prea simplificat, insa daca ai orare bine stabilite si alarme pentru tot ce faci in rest, de ce nu ti-ai seta pe acelasi tipar si strategiile de slabit? Sa presupunem ca vrei sa nu mai dai iama la ora 15.00 in cutia cu fursecuri din dulapul cu dulciuri.
Pune-ti alarma sa sune la 14.50 si ia-ti din frigider gustarea sanatoasa pe care ai pregatit-o (pentru ca ti-ai pus un reminder care ti-a amintit duminica seara sa o pui intr-o casoleta, astfel incat sa fie gata pentru luni).
14. Limiteaza ocaziile de a face alegeri gresite
Trucul pentru a respecta ceva ce ai inceput este sa creezi in jurul tau un mediu care sa iti sustina decizia de a fi mai sanatos. Cu alte cuvinte, sa pregatesti un mediu perfect pentru succes: daca nu ai in casa (sau in masina) prajiturele si dulciuri peste tot, nu vei fi nevoit sa rezisti tentatiei de a calca gresit.
Tot ca parte a strategiei de succes poti vedea si mutarea biroului de acasa de pe capanea pe un scaun mai putin confortabil la masa din dining, astfel incat sa fii nevoit sa te ridici si sa mergi mai frecvent.
15. Creaza mai multe oportunitati pentru alegeri bune
Poti, de asemenea, sa iti orientezi viata sanatoasa catre succes lasandu-ti tendintele naturale sa defineasca mediul inconjurator. Poti de pilda sa iti pui pantofii de alergare cat mai la vedere, ca de exemplu in fata usii (adica sa nu poti nici macar sa deschizi usa fara sa ii impingi intr-o parte) in loc sa ii ascunzi in dulap.
Organizeaza-ti casa in asa fel incat sa reflecte noul TU. Umple frigiderul cu alimente sanatoase, si organizeaza-l punand preparatele in recipiente transparente si expunand fructele in boluri frumoase, etc. Ajustarea mediului inconjurator astfel incat sa reflecte intentiile tale din sfera slabitului si dietei te pot mentine mai usor pe drumul cel bun.
16. Evita capcana “totul sau nimic”
Dietele foarte prost gandite exclud complet unele alimente sau, si mai rau, grupe intregi de alimente. Astfel, daca ajungi sa mananci vreunul dintre alimentele interzise vei “esua” cu intreaga dieta.
Nu cadea in aceste capcane! Vina si rusinea nu sunt ingrediente ale unei diete sanatoase si, mai mult decat atat, pot avea efecte adverse daca incerci sa faci schimbari pozitive in viata ta.
17. Gandeste la nivel macro
Nicio dieta sanatoasa nu este distrusa de o singura masa nesanatoasa. Cand te rasfeti cu o astfel de masa (si chiar ar trebui sa o faci!) priveste lucrurile intr-un context mai larg. Cum ai mancat per ansamblu azi? Saptamana asta? Luna asta? Daca raspunsul este undeva in zona “destul de bine”, nu iti face ganduri negre inutil!
18. Incearca un aliment nou saptamanal
Cercetarile arata ca o dieta variata este plina de alimente sanatoase care ofera beneficii pentru sanatatea si pentru starea generala de bine. In plus, o astfel de dieta trebuie sa iti mentina papilele gustative in alerta. Nu trebuie, asadar, sa te decizi intre un burger de vita si un burger vegetal.
O dieta cu adevarat sanatoasa trebuie sa faca loc atat burgerilor vegetali cat si celor de vita si, de asemenea, si lintei, nautului, tonului si, desigur, si burgerilor din carne vegetala.
19. Cumpara obiecte care sa te motiveze
Cumparaturile sunt un factor motivational puternic. Nu subestima capacitatea de a te motiva a unei perechi noi de pantofi sport, a manusilor de ridicat greutati, a unui DVD de fitness, sau a unui serviciu de streaming pentru produse sportive.
Numai ca nu trebuie sa te folosesti de asta ca scuza pentru a scoate din buzunar o gramada de bani pentru o bicicleta de exercitii pe care o vei folosi cel mai probabil cateva luni si pe care o vei abandona apoi.
Gandeste-te la ceva mai mic, ca de pilda la un produs care iti va spori motivatia atunci cand ti se pare ca e la cote scazute, si nu ceva de care sa iti agati toate sperantele pentru slabit.
20. Ofera-ti recompense mici
O recompensa pentru atingerea obiectivului este o idee excelenta, insa unele demersuri pot necesita luni intregi sau chiar ani, astfel ca risti sa ramai fara vant din pupa inainte sa te apropii macar de obiectiv.
In loc sa astepti pana ajungi la marea linie de finish pentru a-ti acorda un premiu pentru slabit, pune-ti in minte ceva spectaculos cand ai ajuns la jumatatea distantei (poate fi o zi la un spa la care vrei de mult sa mergi, sau o excursie la care visezi demult). In acest fel, vei fi mai putin predispus sa renunti la jumatatea drumului atunci cand lucrurile devin mai dificile.
Recompensele incurajeaza comportamentul pozitiv. Astfel, atunci cand ajungi la o borna din procesul de slabire, rasfata-te cu ceva care celebreaza acel obiectiv atins si care te ajuta sa progresezi in continuare.
Daca nu vrei sa astepti nici macar pana la jumatatea distantei pentru a-ti oferi o recompensa si un impuls de motivatie, incepi cu pasi mici. Alergi un kilometru in plus? Investeste intr-o pereche noua de pantofi de alergare dupa o luna. Sau, o data ce ai ajuns la o borna importanta in ceea ce priveste ridicarea de greutati, rasfata-te cu o pereche noua de colanti pentru sala.
21. Cadouri surpriza
Recompensarea cu cadouri pe parcurs este excelenta in teorie, dar dificila in practica, atunci cand programul tau este deja supra-incarcat. Fa lucrurile mult mai distractive si mai realiste implicandu-ti prietenii.
Una dintre cele mai bune idei de recompense a venit de la unul dintre membrii comunitatii Sparkpeople, care a dat catorva dintre prietenii sai cate 20 de dolari pentru a-i face cate un cadou surpriza, frumos ambalat. La fiecare 5 kg eliminate mai desfacea cate un cadou de la prieteni, pavand astfel intregul drum catre silueta de vis cu cadouri recompensa intr-un mod inedit.
22. Invata sa iti respecti promisiunile
Daca te straduiesti sa iti mentii motivatia pentru slabit, practica integritatea in alte zone ale vietii tale. Fa-ti curat in dulap, plateste-ti datoriile, fa promisiuni importante prietenilor, familiei si colegilor de serviciu.
Exerseaza respectarea promisiunilor sau angajamentelor pe care ti le-ai asumat in alte zone ale vietii, pentru a-ti intari credinta subconstienta ca esti pregatit sa iti tii promisiunile legate de slabire facute tie insuti.
23. Lasa-i pe altii sa te motiveze
Mai ales pe cei mai inteligenti decat tine. Sau cel putin destul de inteligenti pentru a le memora citatele… Noteaza pe un post-it un citat care sa te inspire si sa te motiveze sau pune un astfel de citat motivational ca text al alarmelor pe care ti le setezi pentru diverse taskuri pe care le ai de facut.
24. Bazeaza-te pe persoane apropiate
Gaseste-ti timp pentru a merge sau a alerga alaturi de un prieten. In acest fel vei reusi sa te mentii motivate chiar si atunci cand nu ai o stare prea buna, pentru ca responsabilitatea nu iti va da voie sa tragi teapa unui prieten care te asteapta sa faceti sport impreuna. In plus, cercetatorii sunt de parere ca lucrand alaturi de un partener de antrenament, poti chiar dubla durata antrenamentului.
25. Fereste-te de comparatii
Postarea de imagini cu super-modele slabe poate parea o motivatie buna pentru slabit, dar potrivit cercetarilor, este mai probabil ca acestea sa iti afecteze progresul. In cadrul unui studiu efectuat in Olanda, cercetatorii au impartit femeile care isi doreau sa slabeasca in doua grupuri: primul grup a primit un jurnal alimentar cu imagini ale modelelor slabe pe coperta si la interior, in timp ce al doilea grup a primit un jurnal cu un logo neutru, pe coperta.
In timp ce femeile din grupul neutru au slabit, cele care au primit jurnale pline de imagini cu fotomodele s-au ingrasat. Si apropo, jurnalele chiar sunt un instrument eficient pentru slabit!
Cercetatorii sunt de parere ca imaginile modelelor au descurajat femeile creand standarde nerealiste. Faptul ca se uitau la imagini cu femei mult mai slabe in paralel cu reducerea aportului alimentar le-a facut probabil sa simta ca nu vor reusi niciodata sa ajunga la acea silueta, asa ca au incetat sa mai incerce.
In loc sa te compari cu modele nerealiste, mentine-ti inspiratia postand imagini cu tine in cele mai sanatoase momente ale vietii tale pentru o doza reala de inspiratie pentru slabit.
26. Concentreaza-te pe stare
Foarte adesea ne simtim frustrati pentru ca ne concentram pe o cifra de pe cantar sau pe un task pe care il avem de dus la bun sfarsit pentru a atinge un obiectiv (de pilda, mersul la sala).
Concentreaza-te mai degraba pe starea de spirit dupa o masa sanatoasa sau pe felul in care te simti dupa un antrenament bun. Motivatia pentru slabit nu trebuie sa vina intotdeauna inaintea unei activitati. Daca te concentrezi pe modul in care te simti de fiecare data cand faci sport, vei obtine toate beneficiile faptului ca arzi calorii, plus consolidarea faptului ca nu uiti cat de bine te-ai simtit sa faci asta, ceea ce ar trebui sa creasca motivatia de a face mai mult.
27. Comporta-te “ca si cum”
Nu astepta sa slabesti pentru a merge in vacanta dorita, pentru a vizita un prieten vechi sau pentru a incerca ore de dans. Traieste-ti obiectivele acum si bucura-te de ele pe parcurs.
Imagineaza-ti ca ai ajuns deja la greutatea pe care ti-ai propus-o. Cum te simti? Ce ai manca? Ce ai bea? Cum ar fi o zi din viata ta? Care sunt lucrurile pe care le-ai amanat pana la atingerea acelui obiectiv? Programeaza acum sa faci aceste lucruri si trece-ti mentalitatea de pe “modul pedeapsa” pe o stare de recompensa si revitalizare, pentru a mentine motivatia de a slabi.
28. Fa-ti o evaluare “la rece”
Da, faptul ca iti imaginezi cum ai arata cu fizicul pe care ti l-ai propus ca obiectiv este motivational, dar pentru unele persoane sa isi imagineze ce s-ar intampla daca nu slabesc poate fi si mai inspirational.
Gandeste-te cum ar arata viata ta peste 10 sau 20 de ani daca ramai pe acelasi trend pe care esti acum. Imagineaza-ti cat de rau te vei simti si cate vei rata in viata. Retine, insa, ca este extrem de important sa fii 100% sincer cu tine insuti. Este mult prea usor sa indulcesti lucrurile si sa pretinzi ca totul e bine. Nu e bine!
29. Fii competitiv
Cand vine vorba despre slabit, putina concurenta inseamna foarte mult. Influenta sociala a competitiilor de slabit in echipa te poate ajuta sa elimini cu pana la 20% mai multe kilograme decat daca ai face asta singur, potrivit unui studiu publicat in revista Obesity.
Si mai interesant este faptul ca cei care conduc o echipa slabesc mai mult decat membrii acesteia, ceea ce cercetatorii explica prin pozitia de lider si prin implicarea in competitia de grup. Asa ca data viitoare cand te intrebi cum iti poti mentine motivatia de a slabi, incearca sa recrutezi un grup de prieteni sau colegi cu care sa faci echipa si incearca apoi sa iti conduci noua echipa catre victorie.
30. Redu la tacere criticul din tine
Din pacate, multe persoane au prostul obicei de a folosi autocritica drept instrument de inspiratie, mai ales cand vine vorba de motivatia pentru a slabi. Insa autocritica nu numai ca nu incurajeaza, ci poate chiar sa iti saboteze eforturile.
Cand intri in modul autocritic, angajezi acea portiune a creierului legata de reflexul de supravietuire in timpul luptei, crescand astfel secretia de cortizol („hormonul stresului”), care la randul sau declanseaza pofta de alimente grase si dulci.
Data viitoare cand intri pe modul critic, respira adanc de cateva ori, cu mana in dreptul inimii; in acest fel iti vei schimba starea, vei elimina negativismul si iti vei permite sa te uiti in oglinda si sa te bucuri de o experienta proaspata.
31. Pune-ti motivatia la vedere
Faptul ca iti pui la vedere o piesa speciala din garderoba va reprezenta o inspiratie zilnica excelenta pentru a slabi. Alege ceva ce abia astepti sa porti si atarna articolul respectiv chiar langa oglinda.
Vizualizeaza-te purtand acea piesa si imagineaza-ti cat de bine te-ai simti. Pentru ca este o piesa pe care o ai deja si pe care iti propui sa o porti, nu va fi perceput ca un obiectiv nerealist, ceea ce te va ajuta sa iti accentuezi motivatia de a slabi, astfel incat sa mergi in continuare la sala.
32. Apeleaza la smartphone
Aplicatiile gratuite pentru slabit, mai prezente ca niciodata si disponibile la tot pasul, fac in asa fel incat slabitul instant si motivatia de a tine o dieta sa fie la numai un click distanta.
Fie ca nu gasesti motivatia necesara pentru a gati cina (poti incerca o aplicatie de alimentatie sanatoasa pentru a gasi retete pornind de la ceea ce ai deja in dulap), fie ca ai nevoie de putin spriin (gaseste aplicatii care te ajuta sa faci echipa cu prietenii tai), fie ca esti doar in cautarea unui mod nou de a te misca, exista in mod cert o aplicatie excelenta care te va ajuta sa iti mentii motivatia pentru slabit.
33. Nu uita sa postezi zilnic pe Instagram
Stii deja in mod cert ca o imagine face cat o mie de cuvinte. Incearca sa iti urmaresti progresul creand un jurnal de slabit pe Instagram. Fotografiile zilnice dupa un antrenament excelent sau in timpul unei mese sanatoase te pot ajuta sa documentezi schimbarile care se petrec in corpul tau si pe care e posibil sa nu le observi altfel – si pe care cantarul probabil ca nu ti le va arata.
Nu esti un fan al retelelor de socializare? Nicio problema! In loc sa postezi imagini pe o platforma, pastreaza-le pentru tine si uita-te prin ele atunci cand ai nevoie de putina inspiratie pentru slabit.
34. Lasa deoparte cantarul
Cantarul poate fi un instrument util pentru masurarea progresului, insa majoritatea oamenilor obisnuiesc sa se cantareasca prea des. Desi exista cercetari care arata ca oamenii isi gestioneaza si chiar isi mentin greutatea mai bine cantarindu-se zilnic, nu se poate spune acelasi lucru si despre slabit.
Cantaririle zilnice, sau cantaririle de mai multe ori pe zi, iti vor afecta motivatia de a slabi, aducand cu ele un adevarat roller-coaster de emotii si te pot face sa te sperii atunci cand vezi cresteri temporare, care nu au nimic de-a face cu masa corporala sau cu grasimea corporala.
Incearca, in schimb, sa te urci pe cantar doar o data pe saptamana, sau o data la doua saptamani daca poti, pentru a-ti urmati mai bine progresul.
Evita, de asemenea, si orice alt device pe care il folosesti pentru a-ti urmari progresele legate de slabire.
In schimb, fa-ti o autoevaluare la ora la care de obicei te-ai cantari sau ai descarca datele zilei si vezi cum te simti. Cum este nivelul tau energetic? Te simti mai sanatos decat saptamana trecuta pe vremea asta? S-a imbunatatit in vreun fel starea ta de spirit? Iata deci ca exista si alte metode de a masura succesul.
In plus, chiar daca faci totul bine, vor exista momente in care cantarul pur si simplu nu se va clinti, sau in care greutatea nu se va reduce atat de repede cum ar trebui. Nu lasa astfel de momente sa te descurajeze! Masoara-ti progresul in alte moduri.
Stabileste-ti obiective de fitness – mai multa alergare sau mai mult inot, respectand programul fiecarei zile sau saptamani – si sarbatoreste fiecare dintre aceste mini realizari. Sau stabileste obiective pentru o alimentatie sanatoasa – cum ar fi sa iti iei pranzul la pachet la serviciu in fiecare zi, sa bei 2 litri de apa pe zi – si sarbatoreste atingerea acestor obiective.
Sarbatorind aceste repere noi vei reusi sa iti mentii motivatia de a slabi si de a fi inspirat sa respecti programul actual chiar si in zilele (sau saptamanile) in care cantarul nu pare sa reflecte progresul pe care il faci.
35. Apreciaza ceea ce ai
Daca te simti complet neinspirat sau cu moralul la pamant, incearca sa te concentrezi asupra aprecierii de sine. In loc sa iti faci mustrari de constiinta ca nu dai jos niciun kilogram saptamana aceasta, fii recunoscator pentru modul in care te misti si pentru toate avantajele pe care ti le aduce sportul.
Concentreaza-te pe modul in care functionezi, nu pe modul in care arati, cultivand recunostinta pentru simturile pe care le ai, pentru membrele tale, pentru faptul ca poti dansa, poti merge si poti alerga. Si, desi nu exista un raspuns unic cu privire la modul in care iti poti mentine motivatia de a slabi, un jurnal al recunostintei te-ar putea ajuta.