Probabil ca stii deja mult mai mult decat suficient despre ce anume NU trebuie sa faci atunci cand vrei sa slabesti! Insa realitatea este ca pentru a reusi intr-adevar sa scapi de kilogramele in plus si de masa de grasime pe care o urasti, exista doar 2 lucruri care te vor ajuta cu adevarat: alimentatia corecta si sportul regulat.
La drept vorbind, insa, ambele notiuni de mai sus sunt destul de vagi si pot necesita foarte mult timp si efort sustinut, astfel incat sa te poti obisnui cu acest stul de viata sis a il poti mentine.
Iar uneori, tot ce iti trebuie sunt doar cateva ponturi rapide de alimentatie sanatoasa, in loc de sfaturi despre un stil de viata general. Cu alte cuvinte, ai nevoie de ceva mai multa practica decat de teorie generala, pe care probabil ca iti va fi extrem de greu sa o aplici perfect, in ansamblul ei.
Mai jos vor incerca sa iti ofer cateva trucuri simple care pot fi adaugate oricarei diete si care te vor ajuta in mod cert atunci cand simti ca te-ai blocat undeva sau cand pur si simplu iti doresti sa te simti mai bine.
Poti incerca cate una pe rand sau le poti adopta pe toate. Ele nu iti vor fi utile numai daca esti acasa si te hotarasti sa te apuci de cura de slabit, ci sunt la fel de eficiente si daca te afli in vacanta sau intr-o calatorie si vrei sa iti relansezi dieta de slabire.
Sumar:
1.Opteaza pentru mese, nu pentru gustari
Stiu ca vei fi contratriata si ca vei spune ca este in antiteza cu tot ce ai auzit pana acum despre diete! E foarte adevarat ca ni s-a spus tuturor ca trebuie sa mancam frecvent, si in cantitati mici, pentru ne regla nivelul de zahar din sange.
Insa un nou studiu a relevat faptul ca cei care mananca mese mai putine si mai mari au o greutate mai mica. Dar cum se poate asa ceva?! Arzi mai multe calorii atunci cand organismul proceseaza mese mai cantitative, decat atunci cand proceseaza multe mese mici. Asadar, rezuma-te la un mic dejun serios, la pranz si la o cina moderata, spune unul dintre autorii studiului, Gary Fraser, medic si profesor de medicina la Universitatea Loma Linda din California.
2.Transpira mai putin
Chiar e pe bune! Intr-un studiu care a comparat doua grupuri ce au alergat sau au pedalat timp de 30 de minute fata de 60 de minute pe zi, indivizii din grupul care a facut efort 30 de minute au eliminat cu 33% mai multe kg si au petrecut cu 20% mai mult timp fiind activi mai tarziu in cursul zilei.
Pentru ca suntem programati in asa fel incat sa conservam caloriile, cand ardem multe calorii prin exercitiu, organismul nostru le poate acumula mai tarziu, miscandu-ne mai putin si mancand mai mult.
Asadar, ai doua optiuni:
- iti limitezi exercitiile cardio la 30 de minute de patru ori pe zi;
- daca ai un antrenament de durata mai mare, fa miscare si mai tarziu in cursul zilei pentru a te asigura ca metabolismul tau functioneaza.
3.Mergi pe cereale integrale
Cei care mananca cereale integrale au tendinta sa fie mai supli decat cei care nu mananca. De ce? Acesti carbohidrati rezistenti necesita mai multa energie pentru a fi metabolizati. Fibrele lor retin si o parte din calorii, ceea ce le face sa fie eliminate din organism inainte de a fi depozitate sub forma de grasime.
Poti manca mai multe portii pe zi, si, de asemenea, sa pui cereale integrale si in gustari si deserturi, spune Amy Gorin, nutritionist in New York City. “Adauga ovaz in smoothie-uri sau da un aer mai sanatos budincii de orez preparand-o cu orez brun in loc de orez alb”.
4.Dormi intr-o camera racoroasa
Oamenii au doua tipuri de grasimi corporale: grasimea alba (care depoziteaza energie) si grasimea maro (care arde energie ca sa genereze caldura atunci cand organismul resimte frigul).
Temperatura mediului poate influenta care dintre cele doua tipuri de grasime castiga.
Cercetatorii au facut studii in randul unor voluntari, dintre care o parte si-au petrecut o luna dormind intr-o camera cu o temperatura de 23 de grade Celsius, iar o alta parte a dormit o luna intr-o camera cu temperatura de 18 grade. Dupa 30 de zile de dormit in camerele mai racoroase, grasimea maro a fost cu 42% mai activa si metabolismul cu 10% mai rapid. Asadar, seteaza temperatura din camera in care dormi la 18 grade.
Exista de asemenea si studii care releva faptul ca expunerea zilnica la frig pentru 2 ore are si ea efecte asupra eliminarii grasimii. Aceeasi termogeneza determinata de grasimea maro are efect si in acest caz, ea arzand calorii ca sa regleze temperatura corpului in timpul expunerii la temperaturi scazute.
5. Nu curata tot din farfurie
“Asta inseamna sa mananci cu ochii mai degraba decat sa asculti comenzile organismului”, spune Erin Palinski-Wide, autorul volumului “Dieta pentru grasimea de pe abdomen pentru incepatori”. “Aproape intotdeauna reusesti sa mananci mai mult decat are nevoie organismul tau”.
Renunta la ultimii 10% din fiecare masa, lasand cateva guri in farfurie. Nutritionistii estimeaza ca asta reduce aproximativ 200 de calorii pe zi, ceea ce te va ajuta sa tai 4-5 kilograme in 6 luni.