O alimentatie sanatoasa a devenit o chestiune pusa sub semnul intrebarii, mai ales in ultimii ani. Modificarile genetice, pesticidele, neincrederea oamenilor in tot ceea ce poarta numele de “bio” sau “organic”, toate aceastea au dus la intrebarea fireasca: ce este bine, pana la urma, sa mancam? Nu exista un raspuns absolut la aceasta intrebare, dar exista alimente mai sanatoase decat altele, care ne fac sa ne simtim mai bine si sa traim frumos si sanatos. Din categoria alimentelor sanatoase fac parte si cele despre care vom vorbi in continuare. Diferenta consta in faptul ca, uneori, acestea ne pot afecta sanatatea la fel de mult ca si cele “nesanatoase”.
Alimente sanatoase care devin nesanatoase
Salata verde
Probabil e una dintre preferatele tale, mai ales daca esti la dieta, alaturi de spanac, andive, varza, rucola si altele. Ce o face sa fie nesanatoasa? Ingrasamintele naturale, apa murdara si mainile nespalate care se “preumbla” prin supermaketuri aduna o gramada de microbi, fara ca tu sa-ti dai seama. Nu spunem ca trebuie sa renunti la consumul de salata verde, ci sa acorzi mai mult atentie atunci cand o speli (cat mai bine si cat mai mult). De-a lungul timpului, au existat cazuri de imbolnaviri care au avut drept cauza salata nespalata (chiar in 2012 au existat cazuri de imbolnavire a caror cauza a fost consumul de spanac).
Ouale
Cea mai cunoscuta infectie provocata de oua este cea cu salmonela. Bacteriile stau ascunse in interiorul oualelor, asa ca, daca nu sunt gatite corespunzator, pot duce la imbolnaviri. Evita consumul de oua crude, chiar daca sunt de prepelita, si fierbe-le bine inainte de a le consuma.
Tonul
Acest tip de peste poate fi contaminat cu scombrotoxina, care are drept efecte secundare inrosirea fetei, dureri de cap si crampe.
Desi, in mod normal, tonul este un aliment sanatos, daca nu este depozitat la rece imediat dupa ce a fost prins, poate elibera o toxina, care poate fi distrusa numai prin fierbere.
Nu numai tonul are nevoie de mare atentie atunci cand este pescuit, dar si fructele de mare.
Stridiile
Inainte de a deveni delicatese, stridiile trebuie sa treaca printr-un proces de filtrare de pe fundul oceanului. Iar daca apa este contaminata, atunci si tu vei avea de suferit. Evita sa consumi stridii crude deoarece pot avea o bacterie cunoscuta sub numele de Vibrio vulnificus, care provoaca greata, varsaturi sau diaree.
Cartofii
Daca sunt gatiti corespunzator, nu-ti face griji, cartofii fac parte din grupa alimentelor sanatoase si mai ales gustoase. Ai mare grija insa atunci cand comanzi ceva de la restaurant. Alte alimente contaminate ar putea fi manipulate cu neglijenta de catre bucatar si ii poate infecta. Cele mai cunoscute infectii transmise prin intermediul cartofilor sunt listeria, salmonela si e-coli.
Branza
Restaurantele sunt, in general, responsabile pentru raspandirea epidemiilor si la fel se intampla si in cazul branzei. Poate fi contaminata cu listeria sau salmonela, dar uneori afecteaza mai ales femeile gravide, provocand avorturi spontane. Medicii avertizeza ca gravidele sa evite branza mucegaita, feta sau pe cea mexicana.
Rosiile
Fac parte din grupa alimentelor sanatoase si revigorante, dar, asa cum se intampla si in cazul salatei, acestea pot provoca toxiinfectii alimetare.
Ca sa te asiguri ca rosiile nu iti pot afecta sanatatea, spala-te pe maini cu apa calduta timp de 20 de secunde, iar apoi spala-le si pe ele bine, evitand sa le pui in vecinatatea altor legume nespalate.
Chiar daca alimentele despre care am vorbit iti pot afecta uneori sanatatea, trebuie sa retii ca toate acestea se datoreaza mai degraba neglijentei domestice, decat proprietatilor lor intrinseci. Asadar, asigura-te ca speli legumele si le gatesti in conditii optime, pentru a te bucura de toate beneficiile pe care acestea ti le pot oferi.
Salut. Ouale de prepelita contin enzima Lizozim, enzima ce distruge peretii bacteriilor si impiedica dezvoltarea bacteriei salmonella. Sigur, cel mai bine este sa ceri un test de analiza salmonella de la producator cand cumperi oua de prepelita, dar studiile arata ca in ouale de prepelita nu se dezvolta aceasta bacterie – salmonella