Va mai amintiti acea stire despre barbatul care mancase timp de 25 de ani doar pizza? Desi este un caz extrem, exista multi oameni dependenti de junk food (fast-food, dulciuri, calorii false in general) si care, oricat de multe ar sti despre efectele daunatoare pe care le are acest tip de alimentatie asupra organismului, nu se pot lasa. Este, daca vreti, acelasi tip de dependenta pe care o au fumatorii.
Motivul pentru care junk-food-ul creeaza dependenta este cauzat de cantitatea mare de zahar si grasimi pe care aceasta o contine. Zaharul elibereaza dopamina, substanta care da starea de fericire. In plus, trebuie sa recunoastem ca mancarea junk-food chiar are un gust bun, care te face sa vrei sa consumi si mai mult. Din fericire, totul poate fi oprit.
8 sfaturi despre cum sa renunti la junk-food
Admite ca ai o problema. Primul pas este sa-ti recunosti tie ca esti dependent, iar asta o poti face analizand tipul de alimentatie zilnic.
Gandeste-te unde si de ce mananci junk-food. Ai facut lista cu mancarurile pe care le consumi zilnic, acum trebuie analizati factorii externi, cum ar fi locul de munca, stresul, lipsa timpului, poftele, comunitatea din care faci parte.
De exemplu, daca mananci in fiecare dupa-amiaza un baton de ciocolata, s-ar putea sa faci asta fie din cauza stresului, fie din cauza foamei, fie din plictiseala.
Elimina toate alimentele de tip junk-food din casa si de la locul de munca. Cum cat este mai departe de tine, cu atat mai mult poti sa-i rezisti. Uneori drumul pana la supermaket poate fi un impediment.
E important sa ai suportul familiei. Daca vocea ta interioara nu se face auzita indeajuns de puternic, poate ai nevoie de cineva care sa te ghideze. Cel mai bine ar fi sa ai un partener in care sa te inscrii intr-o competitie de „mancat sanatos”.
Gaseste alternativele sanatoase. Decat sa-ti interzici anumite lucruri, e mai bine sa le inlocuiesti. Daca ai pofta de dulce, mananca fructe proaspete sau fructe uscate. Daca placerile tale vinovate sunt snacks-urile sarate, consuma un pumn de alune sau nuci. Daca iti plac burgerii, nu te duce la Fast Food, ci fa-ti unul acasa, din ingrediente sanatoase.
Nu te recompensa cu junk food. Mancarea folosita drept recompensa duce la dependenta. Multi copii invata de cand sunt mici aceasta strategie pentru ca sunt recompensati cu dulciuri ori de cate ori fac ceva bine.
Organizeaza-ti timpul. Alegerea alimentelor de tip junk-food poate fi pusa pe seama lipsei de timp. Gateste in weekend si ia in fiecare zi mancare gatita la serviciu.
Include proteina si cereale intergale la masa. Nivelul scazut de zahar din sange duce la acele pofte de neoprit. Pentru a le mentine la un nivel scazut, este indicat sa mananci mancaruri care contin proteine si cereale integrale.