Fructele si legumele sunt necesare pentru o dieta echilibrata, dar pe timp de vara acestea sunt obligatorii pentru a ne mentine sanatatea pielii, pentru a preveni deshidratarea si pierderea energiei. Vara gasim o multime de sortimente de fructe si legume proaspete, dar de cele mai multe ori sfarsim prin a umple cosurile de gunoi in cateva zile, din cauza temperaturii sau a depozitarii lor necorespunzatoare.
Depozitarea fructelor si a legumelor nu e atat de simpla!
Spre exemplu, stiati ca fructele si legumele nu ar trebui depozitate impreuna? Fructele au un nivel mare de etilena, substanta care coace prematur legumele, de aici si expresia „mere rele”, care strica legumele.
Pentru legume: inainte de a le depozita, scoate legaturile (de sfoara sau de celofan) si taie capetele frunzelor, in cazul in care exista. Asigura-te ca punga in care urmeaza sa le pui este aerisita, are gauri sau las-o desfacuta. Pune legumele cat mai departe de congelator, cu cat le vei apropia mai tare, cu atat vei reduce termenul de valabilitate. Frunzele verzi pot fi spalate inainte de depozitare, dar alte ierburi moi sau ciuperci trebuie spalate doar inainte de utilizare. Iata si cateva exemple:
Broccoli, salata verde si telina
Pastreaza aceste verdeturi in stare proaspata invelindu-le in folie de aluminiu si depoziteaza-le in frigider. Telina poate rezista in acest fel pana la 4 saptamani, salata si broccoli chiar mai mult, pana la 6 saptamani.
Avocado
Pe vreme calduroasa, avocado se coace rapid, dar nu incerca sa prelungesti durata lui de viata punandu-l in frigider decat daca este taiat. In caz contrar, temperatura scazuta ii va inegri miezul. Insa o metoda mult mai eficienta este aceasta: stropeste avocado cu putin suc de lamaie si depoziteaza-l intr-un recipient etans sau acopera-l cu folie de plastic (in ambele cazuri la temperatura camerei).
Morcovi
Cumpara morcovi fara fisuri si care au o nuanta mai stralucitoare. Daca ii cumperi de la piata, inlatura frunzele inainte de a-i pune in „sertarul” destinat legumelor, in frigider.
Pentru fructe: unele dintre ele se coc mai greu, de aceea si rezista mai mult (mango, mere, pere, pepeni), iar altele se vor coace imediat, deci trebuie depozitate in frigider (struguri, fructe de padure, citrice, etc). Bananele se coc cel mai repede si determina si coacerea accelerata a altor legume si fructe.
Nectarinele si piersicile trebuie cumparate mai necoapte, tari si lasate la temperatura camerei. Le poti depozita in frigider abia dupa ce s-au copt bine, dar consuma-le in cateva zile, altfel isi vor pierde din gust. Merele pot fi depozitate in frigider pe timp de vara, dar acopera-le cu un prosop sau pune-le separat de alte legume, asa cum am spus mai sus.
Ciresele trebuie tinute la rece pentru a le mentine in stare proaspata. Pune-le intr-o punga de plastic, dar nu le spala decat inainte sa le mananci, altfel umiditatea va accelerea aparitia mucegaiului odata ce cozile intalnesc fructul.