Cu totii stim cat de important este somnul pentru sanatatea noastra, mai ales atunci cand ne antrenam sau tinem o dieta. Inima functioneaza mai bine, celulele se repara, se creeaza un echilibru hormonal, iar capacitatea de concentrare creste. Ceea ce putini stiu insa este ca omul, prin natura sa, este programat sa doarma de doua ori pe zi.
In tari precum India sau Spania, somnul de dupa-amiaza este o practica generala, iar un studiu recent arata ca cei care dorm dupa-amiaza de 3 ori pe saptamana au cu 37% mai putine sanse sa sufere de boli de inima.
Care sunt efectele pozitive ale somnului de dupa amiaza?
Imbunatateste memoria. Somnul din timpul zilei are efecte pozitive asupra procesului de invatare si memorare. Cercetarile au demostrat ca atunci cand creierul inregistreaza ceva, informatia este inca „in stare fragila”, deci poate fi usor uitata. Prin somn, amintirile sunt fortate sa intre intr-un proces de „stocare permanenta”, impiedicandu-l sa fie „suprascris”.
Creste productivitatea. Somnul de dupa-amiaza protejeaza creierul de supraincarcare si consolideaza noile informatii. Unele cercetari au demonstrat ca este mai usor sa te concentrezi dupa ce ai dormit in timpul zilei decat dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit. De asemenea, studiul pe timpul noptii, ca de exemplu inaintea unui examen, scade abilitatea creierului de a stoca informatii cu pana la 40%. Dr. Walker, cel care s-a ocupat de cercetare, explica lucrurile in felul urmator: „Procesul poate fi asociat cu o adresa de e-mail. Cand inbox-ul se umple, trebuie sa dormi pentru a-l elibera. Pana se intampla asta, informatia ramane in inbox pana cand decizi sa o muti in alt folder”.
Te relaxeaza. Hormonul de stres scade in mod surprinzator dupa somn, mai ales daca ai avut probleme cu somnul cu o noapte inainte. De asemenea, somnul ne ajuta sa scapam de oboseala, imbunatateste atentia si performanta, viteaza de reactie, ajuta la eliminarea confuziilor si la evitarea greselilor de atentie.
Ce se intampla in creierul nostru in acest timp?
Se pare ca partea dreapta a creierului este mult mai activa in timpul somnului de dupa-amiaza fata de partea stanga. Asadar, in timp ce partea stanga ia o pauza de relaxare, partea dreapta elimina zonele temporare de stocare a informatiei si le transforma in informatii pe termen lung, solidificand amintirile de peste zi.
Daca vrei sa te bucuri de toate beneficiile pe care le ofera somnul de dupa-amiaza, ai grija sa nu dormi prea mult. Limiteaza-te la 15-20 de minute, poate chiar 30. Dar nu dormi niciodata mai mult de 90 de minute. Cel mai bun somn este cel de dupa masa de pranz.
In orice caz, sfatul meu este sa experimentezi, sa vezi cum te simti dupa ce atipesti cateva minute, daca te poti sau nu opri la 15 minute, s.a.
tocmai mi-am schimbat salteau si prima noaste am simtit diferenta. M-am obsnuit sa dorm 8 ore pe noapte. Daca dorm mai mult sau mai putin de 8 ore nu ma simt in apele mele. Sper ca cat mai multe persoane sa aiba grija sa somnul lor pentru ca este foarte important!
Sunt de acord cu cele scrise mai sus. Un somn odihnitor te poate pune pe picioare. Privarea de somn este o problema din ce in ce mai des aparuta in ultimii ani. Trebuie sa stim bine sa ne planificam orele din fiecare zi astfel incat sa putem avea parte de cateva ore bune de somn pentru a fi pregatiti pentru o noua zi.