Otetul de mere are o traditie lunga de cateva secole fiind intrebuintat atat pentru conservarea legumelor, cat si pentru salate sau pentru curatarea diferitelor obiecte de bucatarie sau sanitare. In ultimii ani insa, s-a descoperit ca otetul de mere este un adevarat tonic pentru sanatate si slabit fiind folosit inclusiv ca supliment alimentar.
Desi o parte din beneficiile otetului de mere sunt destul de exagerate, altele sunt demonstrate de studii si cercetari, care afirma ca acesta este un bun medicament pentru diabet, pentru scaderea colesterolului, pentru scaderea presiunii arteriale si pentru prevenirea cancerului.
Dieta cu otet de mere – eficienta sau exagerata?
In ceea ce priveste dieta cu otet de mere, beneficiile acesteia nu sunt deloc exagerate. Otetul de mere te face sa te simti mai plin, conform unui studiu aplicat pe 12 persoane, in anul 2005. Este normal ca otetul de mere sa te ajute sa slabesti, daca luam in considerare urmatoarele date: acesta contine pectina, substanta care da senzatia de plin, iar aciditatea crescuta ajuta la digestia proteinelor si la stimularea hormonilor, in special a celui de crestere (cel care asigura buna functionare a metabolismului).
Otetul de mere stimuleaza digestia si reduce nivelul de grasime din tractul digestiv. Metabolismul lent duce la pastrarea pentru o perioada lunga de timp a alimentelor in intestine. Acest lucru duce la o absorbtie mai mare de grasimi. Otetul de mere inlatura acest fenomen.
O dieta cu otet de mere poate ajuta la o mai buna utilizare a fierului in organism. Fierul este substanta care face posibila circulatia oxigenului la celule. Acizii (cum este cel acetic, pe care il gasim in otetul de mere), ajuta la eliberarea fierului din alimentele consumate si face posibila circulatia oxigenului la celule pentru a avea mai multa energie.
Probabil multi sunt sceptici cu privire la eficienta otetului de mere, de vreme ce el este cunoscut pentru cresterea apetitului. Dar ganditi-va cati dintre voi ar consuma salata fara putin otet? Acesta face ca legumele sa para mai apetisante si mai gustoase. Mancand mai sanatos, slabim.
De asemenea, otetul de mere contine potasiu. Potasiul asigura o balanta favorabila de sodiu in organism. Sarea te poate face sa mananci mai multe alimente grase, iar otetul inlatura aceasta predispozitie.
Cat otet de mere ar trebui sa mananc pentru a slabi?
Studiile de pana acum specifica o cantitate de aproximativ 2 linguri de otet de mere pe zi sau 285 mg, in cazul in care folosesti suplimente pe baza de otet de mere. O metoda foarte des utilizata este aceasta:
Amesteca 1-2 linguri otet de mere cu un pahar cu apa si bea cate o treime inainte de fiecare masa (un pahar/zi).