Cu totii am auzit ca nu e bine sa amesteci grasimi si carbohidrati la acceasi masa. Multi cred ca pentru a slabi nu trebuie niciodata sa le consumi pe amandoua impreuna. Exista avantaje si dezavantaje de care trebuie sa tineti cont inainte de a lua o decizie.
De ce da si de ce nu in combinatia grasimi – carbohidrati?
Motivul principal pentru care toata lumea se fereste de aceasta combinatie grasimi-carbohidrati este urmatorul: combinarea a doua surse de energie diferite in acelasi timp va determina organismul sa o consume doar pe una dintre ele, iar pe cealalta o va depozita sub forma de grasime. Asa cum stiti deja, carbohidratii cresc nivelul de insulina, iar insulina este unul dintre cei mai puternici hormoni de stocare a grasimilor. Asadar, carbohidratii vor avea prioritate in producerea de energie, insulina se va elibera, iar ca rezultat vei adauga cateva kilograme…in grasime.
Pe de alta parte, exista si opinii contradictorii conform carora aceasta combinatie duce la incetinirea procesului de digestiv si la consumarea atat a acizilor grasi, cat si a depozitelor de grasime.
Prin urmare, ce ar trebui sa facem? Ei bine, dezavantajele combinatiei dintre grasimi si carbohidrati rezida de fapt din formula gresita: grasimi saturate la un nivel ridicat si mancaruri cu multe zaharuri (sau procesate ca atare). Cu siguranta aceasta este reteta acumularii de grasime.
O teorie corecta ar fi aceasta: un mix intre carbohidrati, grasimi si proteine sau intre carbohidrati si proteina sau proteina, grasimi si legume. Timpul la care decizi sa le consumi este esential insa si poate avea diferite efecte asupra organismului. O sugestie ar fi urmatoarea:
Masa 1 (dupa antrenament) – carbohidrati/proteine/legume
Masa 2 – grasimi sanatoase/carbohidrati/proteine/legume
Masa 3 – grasimi sanatoase/carbohidrati/proteine/legume
Masa 4 – grasimi sanatoase/carbohidrati/proteine/legume
Masa 5 – grasimi sanatoase/proteine/legume
Ce spuneti? Cum vi se pare acest plan?