Ati auzit probabil ca multe persoane au intoleranta la gluten. In SUA procentul este de aproape 40%, iar pe glob aproape 10% dintre indivizi sufera de anumite sensibilitati cand vine vorba de gluten. Cei care fac parte din aceasta nefericita categorie pot dobandi nenumarate probleme de sanatate in cazul in care consuma alimente ce contin gluten. Printre acestea se numara constiparea, balonarea si problemele gastrointestinale, dar si boli mai grave, printre care boala celiaca. Cei care sufera de aceasta boala trebuie sa renunte la orice tip de aliment care poate contine gluten, in caz contrar putand suferi de discofort intestinal, diaree, oboseala scazuta sau crampe musculare.
Indiferent daca suferi sau nu te intoleranta la gluten, tot mai multe cercetari vin sa afirme ca acesta este daunator tuturor, dintr-o serie de motive.
Cum ne afecteaza glutenul sanatatea si greutatea:
Ne afecteaza la nivel intestinal
Glutenul contine o proteina care poate afecta membrana dintre celulele intestinale. Drept urmare, se creeaza niste spatii deschise intre celule, oferind moleculelor proteice sansa de a intra in fluxul sangvin afectand sistemul imunitar. De asemenea, poate provoca si scurgerea continutului intestinal, cum ar fi bacteriile daunatoare, lucru care poate suprasolicita ficatul si conduce la aparitia unei crize de toxicitate.
Previne absorbtia nutrientilor
Glutenul este bogat in acid fitic, cunoscut si sub numele de „anti-nutrient” deoarece se leaga de mineralele esentiale din corpul nostru, cum ar fi magneziul, fierul, calciul si zincul, si le face indisponibile. Prin urmare, glutenul devine cea mai daunatoare substanta pentru cei care sufera de deficit de substante nutritive.
Declanseaza rezistenta la insulina
Cele mai multe alimente care contin gluten au si un indice glicemic ridicat. Uneori, o felie de paine poate contine o sarcina glicemica mai mare decat un baton de ciocolata. Este declasata rezistenta la insulina, prin urmare corpul nostru nu mai este capabil sa se foloseasca de hormoni intr-un mod eficient. De foarte multe ori, acest fenomen poate duce la aparitia diabetului de tip 2, dar si a problemelor cu slabitul, chiar si printre oamenii activi din punct de vedere fizic.
Declanseaza rezistenta la leptina
Leptina regleaza senzatia de foame si satietate si este strans legata de nivelul de insulina. Atunci cand nivelul de leptina este scazut, creierul nostru devine „surd” la semnalele hormonului de a ne opri din mancat si asa reusim sa luam in greutate si sa ne simtim vinovati de acest lucru.
Prin urmare, alimentele care contin gluten sunt cele mai sarace surse de nutritie, care afecteaza niveul de zahar din sange, dar si sanatatea si greutatea noastra. Ce motive am avea, deci, sa consumam astfel de alimente?