Se spune ca e usor sa slabesti atata timp cat numarul de calorii pierdute prin activitatile zilnice este mai mare decat cel introdus prin alimentatie. Dar sa nu uitam ca este important ce anume consumam si in ce cantiati.
Cei mai importanti macronutrienti si cantitatea recomandata
Este esential sa consumam intreaga gama de macronutrienti, dar pentru slabit este bine sa urmarim cantitatea de grasimi si cantitatea de proteine. Sa le luam pe rand
Grasimile
Acizii grasi esentiali si aminoacizii esentiali (proteinele) nu pot fi produse in mod natural de catre organism, ci trebuie introduse prin intermediul dietei. Pentru a asigura necesarul de acizi grasi esentiali trebuie sa te fii sigur ca dieta ta nu este foarte saraca in grasimi. O dieta care contine mai putin de 20% grasimi poate avea efecte negative asupra corpului. Daca alegi sa consumi carne, peste, nuci, seminte si oua, atunci inseamna ca reusesti sa indeplinesti ratia zilnica recomandata. Poti, de asemenea, sa iei suplimente pe baza de Omega-3 sau ulei de in.
Proteine
Proteinele sunt un alt macronutrient esential. Doza zilnica recomandata este de 0,8 grame pentru fiecare kilogram pe care il avem. Majoritatea considera insa ca aceasta cantitate este destul de mica si ca es imposibil sa construiesti muschi consumand o cantitate atat de mica de proteine. Cei care se ocupa de fitness si culturism recomanda un consum de 1 gram/kilocorp. Cei care au o masa musculara mai dezvoltata vor avea nevoie oricum de mai multa proteina pentru ca orgasnimsul o va cere. In orice caz, ratia ar fi de 20-30% din totalul de calorii consumate intr-o singura zi dar acest lucru depinde si de scopul pe care il ai, sa te mentii sau sa slabesti.
Carbohidrati
Un macronutrient care a cauzat multe dispute si confuzii. Nu este bine sa ai o dieta saraca in carbohidrati, la fel cum nu este bine nici sa faci exces. Pentru cei activi,c are fac exercitii de intensitate mare, nivelul de glucoza trebuie sa fie mai mare decat la persoanele sedentare. Un consum de 200-250 grame/zi, cu activitate sportiva este ideal. Atletii trebuie sa creasca volumul, iar personale sedentare sa-l scada. Cantitate de carbohidrati nu trebuie sa depaseasca 35% din numarul total de calorii.
Daca urmezi o dieta hipocalorica, atunci adauga activitate fizica intensa de 3-5 ori pe saptamana, iar cu multa rabdare si consecventa vei reusi sa-ti atingi obiectivele legate de greutate.