Spuneam in articolul precedent ca e bine sa ai o perioada de trecere dupa Sarbatori, de cateva zile, inainte sa incepi o dieta de detoxifiere. Detoxifierea este foarte buna nu numai pentru sanatate, dar si pentru slabit. Asa elimini toate toxinele si incepi sa arzi grasimi.
Sumar:
1. Detoxifiere dupa Sarbatori – plan alimentar pentru 3 zile
Inainte sa te uiti peste plan, tine minte acest sfat: evita produsele procesate, inclusiv soia, produsele care contin gluten, produsele lactate de origine animala, fructele de mare, zaharul, alcoolul, cafeaua si bauturile carbogazoase. Te intrebi ce mai ramane? Ei bine, exista o gramada de optiuni. De asemenea, gasesti retetele la punctul 2.
Ziua 1.
7 am: Un pahar de apa cu lamaie (apa la temperatura camerei)
8 am: ceai din plante
10 am (mic dejun): shake cu ghimbir
11:30 am: o cana de apa cu lamaie sau ceai din plante
1:30 pm (pranz): supa de naut
4 pm (gustare): pate de nuci cu linte
6 pm: dovleac fiert cu quinoa
(toate retele la punctul 2)
Ziua 2.
7 am: un pahar de apa cu lamaie
8 am: ceai din plante
10 am (mic dejun): ciocolata calda cu menta
11:30 am: o cana de apa cu lamaie sau un ceai din plante
1:30 pm (pranz): supa crema de morcovi
4 pm (gustare): o mana amestec de seminte sau migdale
6 pm (cina): piept de pui in aburi si broccoli
Ziua 3.
7 am: un pahar de apa cu lamaie
8 am: ceai din plante
10 am (mic dejun): supa crema de avocado
11:30 am: o cana de apa cu lamaie sau ceai din plante
1:30 (pranz): salata de radacinoase si pasta miso
4 pm (gustare): pate de nuci si linte
6 pm (cina): somon fiert in lapte de cocos
2. Retete pentru micul dejun
Shake cu ghimbir
Ingrediente:
1 cana de ceai de roiboos african chai. Se gaseste pe internet si poate fi comandat usor. Gasesti intrusctiunile de preparare pe ambalaj
1 lingurita scortisoara
O jumatate de lingurita cuisoare englezesti
2 lingurite ghimbir ras sau 2 linguri de suc de ghimbir
O jumatate de cana lapte de cocos sau de migdale
2 linguri unt de migdale
Miere sau nectar de cocos pentru indulcire
Optional: o lingura pudra proteica la alegerea ta
Mod de preparare: se pun toate intr-un blender si se amesteca. Se serveste imediat, cand este putin cald, pentru a accelera digestia.
Ciocolata calda cu menta
Ingrediente:
1 cana de lapte de migdale neindulcit
O jumatate de cana de smantana de cocos
1-2 linguri clorofila lichida cu gust de menta
2 linguri cacao raw sau pudra de cacao neindulcita
Un praf de sare himalaiana
2 lingurite spirulina pudra
2 linguri unt de migdale
Nectar de cocos sau miere pentru indulcire
Optional: pudra proteica cu gust de ciocolata
Mod de preparare:
Incalzeste laptele, dar nu-l lasa sa fiarba.
Adauga toate ingredientele in blender si serveste-l cald.
Supa crema de avocado
Ingrediente:
1 cana supa de legume
1 avocado
1 lingurita miso
Un praf de sare
1/2 cana lapte de cocos sau de migdale
Mod de preparare: se dau prin blender pana totul devine o pasta savuroasa.
Retete pentru pranz
Supa de naut
Ingrediente:
1 cana naut uscat
Apa
O ceapa mare, tocata marunt
Sucul de la 3 lamai
Sare si piper dupa gust
Ulei de masline
Un buchetel coriandru proaspat
Mod de preparare:
Lasa nautul peste noapte la inmuiat, in apa rece (trebuie sa-si dubleze marimea pana dimineata).
Pune nautul la fiert intr-o oala mai mare, pana da in clocot. Da focul mai incet si lasa-l sa fiarba pentru o ora. Ia spuma care se formeaza deasupra.
Adauga ceapa si ulei de masline si mai lasa-le la fiert pentru inca o ora. Ia totul de pe foc si adauga suc de lamaie. Serveste supa adaugand putin coriandru deasupra.
Supa crema de morcovi
Ingrediente:
6-8 morcovi de marime medie, curatati si taiati rondele
6 cani supa de pui sau supa de legume
1 bucatica de un 1 cm de ghimbir curatat
O ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, intregi
Ulei de masline
Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Imparte morcovii in doua parti egale. O parte pune-i intr-o tava in care ai pus foaie de copt si asezoneaza-i cu sare si piper, apoi presara putin ulei pe deasupra. Pune totul la cuptor, la 190 de grade Celsius, pentru 20 de minute, agitand tava din cand in cand pentru ca morcovii sa se coaca pe toate partile. Cand capata o culoare caramelizata, scoate tava din cuptor.
Intre timp, adu supa la stadiul de fierbere, alaturi de bucata de ghimbir, ceapa si usturoi. Lasa focul la minimum pentru inca 5 minute sau pana cand ceapa se inmoaie. Adauga apoi jumatatea ramasa de morcovi si lasa totul pe foc pana cand morcovii se fierb. Pune totul intr-un blender.
Tot in blender, adauga morcovii scosi din cuptor si mixeaza totul pana cand obtii o pasta groasa. Adauga sare si piper si asezoneaza totul cu ulei de masline, dupa preferinta.
Salata de radacinoase si pasta miso
Ingrediente:
1 kg legume radacinoase (morcovi, pastarnac, sfecla alba si rosie)
Ulei de masline
Sare si piper
Pentru pasta Miso: 2 linguri ulei de susan, 2 linguri otet balsamic rosu, 2 linguri otet balsamic alb, 2 linguri pasta Miso.
Mod de preparare:
Curata morcovul si pastarnacul. Lasa-le intregi daca sunt mai mici si au aceeasi dimensiune, iar daca nu, taie-le in bucati mari. Taie apoi si sfecta, in bucati mai maricele, de 2 cm.
Pune toate legumele intr-o tava de copt, asezoneaza-le cu sare si piper si adauga si putin ulei de masline. Pune totul la copt, la 200 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute, agitand tava din cand in cand pentru ca legumele sa se coaca pe toate partile. Cand capata o culoare caramelizata, scoate-le din cuptor.
Intre timp, prepara dressing-ul: pune mai intai otetul, apoi pasta Miso si adauga ulei treptat, amestecand ca la maioneza.
Pune dressingul deasupra legumelor. Serveste alaturi de salata verde.
Retete pentru cina
Dovleac copt umplut cu quinoa
Ingrediente:
1 dovleac comestibil, taiat in doua parti egale, fara seminte
1 cana de quinoa fiarta
1 cana si jumatate supa de legume
O punga mix de legume verzi (salata verde, kale, broccoli etc.)
O jumatate de borcan mic de anghinare
O ceapa mica, tocata
2 catei de usturoi, tocati
Ulei de masline
Sare de mare si piper
Pentru mujdei: o ceapa esalota tocata marunt, o jumatate de catel de usturoi, tocat marunt, 3-4 fileuri de ansoa, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin alb
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul in prealabil la 200 de grade Celsius. Pune bucatile de dovleac cu partea scobita in jos. Tine-le cel putin 25 de minute la cuptor sau pana cand incep sa se inmoaie, iar coaja devine usor maronie la margini.
Adauga cam un 1/2 cm de ulei de masline intr-o cratita sau masina de gatit, la foc mediu. Adauga ceapa si usturoiul din prima categorie si lasa-le acolo pana devin translucide. Adauga legumele verzi si anghinarea si amesteca inca un minut, pana cand incep sa se inmoaie. Adauga supa, quinoa si un varf de cutit de sare si lasa-le la fiert, la foc mic. Acopera cratita si tine-le pe foc circa 15 minute, pana cand scade lichidul, dar quinoa ramane moale si umeda. Opreste focul, pune cratita pe un prosop uscat si da-o la racit pentru 5 minute. Amesteca apoi totul cu o furculita, adaugand sare si piper.
Intre timp, pune ceapa esalota tocata marunt si usturoiul intr-un mojar mai mare. Amesteca bine pana se formeaza o pasta, apoi pune-o intr-un bol si adauga otetul. Amesteca incet, adaugand ulei de masline.
Adauga quinoa preparata mai inainte in scobitura dovleacului si pune mujdei pe deasupra in functie de preferinte. Cand il servesti, scobeste dovleacul amestecandu-l cu quinoa.
Piept de pui in aburi si broccoli
Ingrediente:
Un sfert de cana sos tamari fara gluten
Un sfert de cana supa de pui
1 bucatica de 1 cm ghimbir curatat, tocat marunt
2 catei usturoi, taiati marunt
2 piepturi de pui fara pielita, organici, taiati in felii mai mari
Cateva radacini de broccoli
2 linguri seminte de susan coapte
2 linguri ulei de susan
1 ceapa verde tocata
Mod de preparare:
Presara uleiul de susan intr-o tigaie, la foc mediu. Adauga ghimbirul tocat si usturoiul si lasa-le la foc maximum un minut. Aduga pieptul de pui si prajeste-l pe fiecare parte pentru 1 minut. Adauga radacinile de broccoli, sosul tamari si supa de pui, redu temperatura si lasa totul la foc mic pentru aproximativ 10-12 minute sau pana cand puiul este facut.
Pune piepul de pui si radacinile e broccoli in farfurie, lasand zeama ramasa in tigaie. Peste zeama, adauga semintele de susan si lasa-le la foc mic pentru un minut. Adauga sosul rezultat peste pieptul de pui si radacinile de broccoli si asezoneaza cu ceapa verde, in functie de preferinte.
Somon fiert in lapte de cocos
Ingrediente:
Un sfert de kilogram somon, asezonat in prealabil cu sare si piper
1-2 fileuri de ansoa
1/2 cana supa de pui sau de legume
1 cana lapte de cocos
2 bucati praz, tocat marunt (doar partea alba)
Sucul de la o lamaie
Cateva legume verzi, tocate marunt
Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Adauga supa intr-o tigaie adanca, la foc mediu, si las-o acolo pana da in clocot. Adauga bucatile de praz si lasa-le inca un minut la fiert. Redu temperatura si adauga laptele de cocos si sucul de lamaie. Adauga somonul, acopera tigaia si lasa totul la foc mic pentru 10 minute sau pana cand somonul se fierbe. Pune somonul fiert cu tot cu zeama in farfurie si serveste-l asezonat cu verdeata tocata.
Alte trucuri pentru detoxifiere dupa Sarbatori
- Poarta haine care iti tin de cald, facute din materiale naturale cum este bumbacul. In cazul in care faci exercitii, transpiratia va elimina mai usor toxinele din organism.
- Fa dusuri calde, chiar de lunga durata.
- Poarta sosete din bumbac chiar si in casa, energia este eliberata la extremitati.
- Bea multe ceaiuri din plante.
- Seara, fa mai degraba supe calde decat smoothie-uri reci.
- Daca ai ocazia, mergi la sauna. O varianta mai putin obisnuita este aceasta: fa baie rece, ruseasca, in piscina, apoi intra in sauna. Poti obtine acelasi rezultate si daca faci un dus scurt cu apa rece, apoi maresti temperatura si iti continui baia in mod obisnuit.
Incearca sa te feresti de raceli si bucura-te de detoxifierea de dupa Sarbatori! Sunt curioasa voi ce alte trucuri folositi. Nu ezitati sa-mi lasati un mesaj in comentarii 😉