Cu totii stim ca legumele joaca un rol esential intr-o dieta sanatoasa, dar nu trebuie sa presupunem ca doar cele proaspete au proprietati extraordinare. De fapt, exista anumite legume care sunt mai bogate din punct de vedere nutritiv atunci cand sunt gatite. De ce? In timpul procesarii termice, acestea elibereaza o serie de substante care in mod normal nu sunt prezente. Hai sa vedem care legume trebuie consumate mai degraba fresh si care mai degraba gatite. Tine minte ca niciuna dintre formule nu este gresita!
Sumar:
Rosiile
Mai bune: gatite!
Licopena, despre care care oamenii de stiinta spun ca ar fi mai buna decat vitamina C, este un puternic antioxidant ce sprijina capacitatea de concentrare. Un astfel de studiu a analizat in ce masura este prezenta licopena in organism dupa ce subiesctii au consumat rosii proaspete si rosii gatite, iar categoria a doua a iesit invingatoare. Prin urmare, nu te feri de sosul de rosii, mai de ales cel preparat acasa, de rosii coapte sau de tocanite, toate contin o cantitate pretioasa de licopena.
Broccoli
Mai bun: proaspat!
Caldura afecteaza o parte dintre enzimele prezente in broccoli, mai precis cele care formeaza sulforafanul. Studiile au aratat ca acesta de pe urma nu numai ca te fereste de cancer, dar reduce si riscul aparitiei ulcerului la stomac si a altor afectiuni digestive. Asadar, consuma broccoli raw pentru un plus de beneficii!
Morcovii
Mai buni: gatiti!
Se pare ca atunci cand sunt gatiti, morcovii isi dubleaza cantitatea de beta-caroten. Beta-carotenul este tot un antioxidant important, pe care organismul il transforma in vitamina A. Este esential pentru buna fuctionare a organismului, de la procesul de reproducere, pana la vedere sau imunitate.
Spanacul
Mai bun: proaspat!
Alege spanacul pentru salata de la pranz si vei atinge un nivel maximum de acid folic (vitamina B9) in organism. Acidul folic este o vitamina solubila in apa, ceea ce inseamna ca se pierde atunci cand este gatita. Importanta ei rezulta din capacitatea de a regenera celulele si este esentiala in dieta femeilor insarcinate.
Varza de Bruxelles
Mai buna: gatita!
Toate legumele crucifere sunt mai bune gatite decat proaspete. Mai multe studii au atatat ca varza de Buxelles ucide celule canceroase in faza incipienta, inainte sa fie maligne. Este adevarat ca nu toata lumea prefera varza la cina, dar eu spun sa-i dai o sansa!
Ardeiul
Mai bun: proaspat!
Stiai ca ardeiul gras contine de 3 ori mai multa vitamina C decat o portocala? Cu toate acestea, vitamina C este instabila la caldura si o parte se pierde atunci cand fructele sau legumele care o contin sunt supuse procesului termic. Pentru a profita la maximum de proprietatile ardeiului pentru sistemul imunitar, este bine sa-l consumi proaspat. Cum? In salate sau chiar in loc de paine, cu humus sau carne. Cei galbeni contin cea mai multa vitamina C.
Gasesti rezumatul articolului in mini-infograficul de mai jos!