Ai inceput deja sa te ingrijorezi despre cat de fit vei fi pentru vacanta de vara? Iti propun sa tratezi situatia cu calm si sa faci miscari sigure si promitatoare. Cum ar fi sa profiti de alimentele specifice anotimpului de primavara! Un studiu recent, publicat in Annals of Internal Medicine, a ajuns la urmatoarea concluzie: cu cat vei creste cantitatea de fibre consumata zilnic, cu atat mai usor vei reusi sa elimini o cantitate considerabila de grasime.
Nu intamplator primavara este anotimpul in care vei gasi cel mai usor alimete bogate in fibre, altele decat cele cunoscute de toata lumea si…cu mai putine calorii. Esti pregatit pentru o plimbare la piata? Hai sa vedem care sunt cele mai cunoscute alimente de primavara, bogate in fibre, sanatoase si care sprijina dietele.
Alimente de primavara… pentru slabit!
Rubarba
Este o planta care seamana foarte mult cu telina, dar ofera mai multe optiuni de gatit deoarece are un gust dulceag. Nu consuma insa frunzele, acestea nu sunt bune! Rubarba este bogata in catehine, acelasi compus care ii confera ceaiului verde proprietatea de a arde grasimi. Catehinele elimina tesutul adipos actionand asupra celulelor de grasime, in special asupra celor din zona abdominala, si imbunatatesc functiile ficatului, care transforma aceasta grasime in energie.
Varfuri de feriga
Da, exact cum auzi! Feriga poate fi consumata…cel putin varfurile. Vestea proasta este ca sunt destul de scumpe, cea buna este ca sunt foarte sanatoase si contin: fibre, vitamina A, vitamina C, acizi grasi omega-3 etc. Le gasesti doar primavara si le poti prepara trecandu-le printr-o baie de apa clocotita si adaugand sare si lamaie. Lasa-le sa absoarba lamaia si sarea pentru 4-5 minute, apoi prajeste-le putin intr-o tigaie unde ai pus o lingurita de unt. Se vor face galbene precum sparanghelul si numai bune de mancat!
Sparanghel
Probabil printre cele mai populare si accesibile alimente de primavara, sparanghelul este si cel mai bogat in fibre – 4 betisoare de sparanghel contin 1,2 g fibre. In plus, este o planta anti-inflamatorie, continand antioxidanti si fitonutrienti care sprijina procesul de slabit.
Spanac
Spanacul este o sursa de proteina pe care putini o cunosc. La fel cum putini stiu ca este probabil in top 3 cele mai sanatoase legume cu frunze verzi de pe piata. Pe langa proteina, spanacul contine si vitaminele A, C si K, precum si deja-amintitele fibre. Bonus: un tip de compusi care suprima apetitul! Adauga spanac in dieta ta pentru a scapa de cele mai aprige pofte pentru mancarurile nesanatoase si dulciuri.
Leurda
Cu un gust dulceag, acest tip de ceapa salbatica este foarte bogata in vitamine si minerale. Fiecare fir de leurda contine pana la 1 g fibre. Poate fi consumata atat in stare naturala, cat si in in preparate de tip pesto sau cu ou, asemeni sparanghelului. Sezonul leurdei este pe terminate, asa ca grabeste-te la piata!
Macris
Macrisul este acea planta verde si acrisoara, asemanatoare ruccolei, bogata in fibre, antioxidanti, vitamine si minerale. Este o planta diuretica, ceea ce inseamna ca te ajuta sa scapi de excesul de apa din organism. Un studiu recent a descoperit ca aceste frunze verzi pot creste cantitatea de antioxidanti din organism cu pana la 70%. De asemenea, combate depresia, oboseala, problemele sistemului imunitar, chiar si cancerul.
Anghinare
O singura „minge” de anghinare contine 10,7 g fibre, plasandu-se astfel deasupra tututor plantelor verzi prezentate pana acum, in ceea ce priveste cantitatea de fibre.
Urzici
Le gasim din abundenta prin piete in acest anotimp si au proprietati diuretice cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Sprijina activitatea ficatului si elimina excesul de lichide din organism. Cel mai cunoscut beneficiu al urzicilor este acela de a elimina toxinele din organism.
Laptuca rosie
O portie de laptuci contine doar 14 calorii, fiind una dintre cele mai recomandate alimente in cadrul dietelor deoarece da senzatia de plin pentru mult timp, ceea ce inseamna ca iti va fi mult mai usor sa reduci cantitatea calorica zilnica.
Nasturel
Aceasta planta mica este o sursa excelenta de vitamine si minerale, fiind una dintre cele mai dense din lume deoarece contine doar 4 calorii per bol (mediu). Se poate adauga in salate si smoothie-uri, iar unii au incercat-o chiar si in supe.
Aceasta este lista de plante pe care o propun pentru micile schimbari din dieta. Tu ce ai mai adauga? 🙂