La sala de fitness avem o libertate extrordinara de a varia antrenamentele, lucru care este foarte benefic nu doar pentru a nu interveni plictiseala ci si pentru a descoperi noi metode si aparate pe care le putem folosi in functie e obiectivele noastre.
Antrenament cu TRX
Iata ce aflam despre antrenamentul cu TRX de la Razvan Sindelaru, detinator a 6 titluri de campion national:
Variatia este unul dintre modurile in care putem stimula cresterea musculara.
La sala acest lucru este la indemana prin diversitatea aparatelor, dar antrenamentele pot fi o problema cand nu avem la indemana toate aceste greutati aditionale.
Pentru a ne mentine in forma oricand si oriunde, putem folosi greutatea corpului. In afara de exercitiile clasice, putem face antrenamente complexe cu ajutorul TRX-ului. Acesta poate fi folosit la sala, acasa sau in vacanta si este excelent pentru a mentine sau creste musculatura, in functie de exercitiile alese. Este totodata o alegere buna pentru cei care au probleme cu spatele, pentru ca, folosind greutatea corpului si tinand abdomenul incordat, nu vor exercita presiune pe zona lombara.
La toate exercitiile variem greutatea schimband pozitia corpului fata de orizontala. Cu cat corpul este mai vertical, cu atat este mai usor iar, cu cat este mai orizontal, este mai greu. Pentru a izola cat mai bine toate grupele musculare implicate, trebuie ca, pe tot parcursul exercitiului, sa mentinem trunchiul drept si abdomenul incordat.
Cand lucram spatele, putem schimba priza, departand sau apropiind bratele fata de corp, folosind mereu diversele tipuri de ramat.
La biceps, bratul trebuie sa fie intins in fata, la un unghi de 90 de grade fata de corp, pastrand apoi pozitia in timpul flexiei, pana ce palmele ajung la nivelul urechilor Acelasi unghi trebuie mentinut si cand antrenam tricepsul, aici palmele fiind in pronatie pe timpul extensiei. Partea posterioara a umarului o lucram cu bratele blocate la nivelul cotului, deschizandu-le. Fluturarile pentru pectorali trebuie executate cu coatele blocate, cat mai usor pe coborare, pentru a ne permite un control cat mai bun asupra exercitiului, protejand astfel umarul.
Antrenament cu TRX: 5 exemple de exercitii
Iata ce exercitii pot incerca:
#1 Exercitiu cu TRX pentru fesieri
- tine piciorul drept in spate, sprijinit in TRX, si piciorul stang in fata;
- din aceasta pozitie executa 12-15 genuflexiuni, apoi reia miscarea mutand centrul de greutate pe celalalt picior;
#2 Exercitiu cu TRX pentru abdomen
- stai in pozitie de flotare, cu picioarele suspendate in TRX;
- ridica-ti posteriorul, ca in imagine, apoi revino la pozitia initiala;
- executa 5 astfel de miscari;
#3 Exercitiu cu TRX pentru spate si piept
- prinde capetele TRX-ului cu ambele maini;
- tinand mainile pe langa corp si coatele usor indoite, lasa-te pe spate;
- cand executi aceasta miscare trebuie sa-ti mentii in permanenta spatele drept;
- se executa 10 repetari;
#4 Exercitiu cu TRX pentru muschii oblici
- stai cu ambele picioare in TRX, sprijinindu-ti greutatea in mana dreapta;
- din aceasta pozitie ridica-ti trunchiul (similar cu primul exercitiu, numai ca pe lateral);
- executa 5-8 repetari pentru fiecare parte;
Incepem antrenamentul cu TRX? 🙂
Cat costa un astfel de aparat si de unde il pot achizitiona?
Multumesc
Buna Silvia,
Pretul unei corzi TRX pleaca de la 200, 250 de lei. Pot fi achizitionate din magazinele de profil, cu echipamente de fitness. De asemenea, poti merge la o sala de fitness care are in dotare acest echipament.