Indiferent cat de mult iti doresti sa slabesti, infometarea nu este niciodata o solutie! Asa ca, alege alimente care scad apetitul pentru a nu-ti pune in pericol nici sanatatea, nici silueta.
Top 20 de alimente care scad apetitul
Indiferent ca tii o dieta sau vrei pur si simplu sa mananci mai putin, poti incorpora aceste alimente care scad apetitul in dieta ta:
1. Nuci
Nucile au un continut semnificativ de grasimi sanatoase si sprijina mentinerea nivelului optim al colesterolului. Deoarece contin fibre care se digera lent, iti vor da o senzatie indelungata de satietate si vor diminua apetitul.
De asemenea, sunt surse nemaipomenite de vitamine si minerale:
2. Fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz sunt foarte bogati in fibre (o jumatate de cana de fulgi de ovaz contine 5 grame de fibre) si contin hormonul peptidic colecistokinina, care actioneaza ca un supresor al senzatiei de foame.
3. Mere
Un mar pe zi tine… foamea la distanta!
Marul nu ar trebui sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa. Este o gustare ideala atat dimineata, cat si dupa-amiaza. Merele sunt, de asemenea, o sursa bogata de fibre si au un continut semnificativ de apa. Acesti factori vor contribui la scaderea apetitului.
4. Condimente
Conform studiilor, condimentele au potentialul de a stimula metabolsimul si mentin satietatea timp indelungat. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care mancau condimentat consumau cu 60 de calorii mai putin si ardeau cu 10 calorii mai mult, comparativ cu subiectii care nu includeau condimentele in dieta lor.
5. Menta
Mirosul de menta are efect calmant: iti calmeaza inclusiv… apetitul. Asadar, pentru zilele in care nu-ti poti controla senzatia de foame, aprinde o lumanare cu parfum de menta sau, pur si simplu, bea un ceai. Ambele trucuri sunt la fel de eficiente.
6. Avocado
Avocado contine grasimi sanatoase mononesaturate care contribuie la mentinerea satietatii. Pentru a te bucura de acest beneficiu, cel mai indicat este sa consumi avocado la micul dejun. Astfel vei tine foame departe pana la masa de pranz.
7. Pastai verzi
Pastaile verzi au un continut redus de calorii si considerabil de proteine, ceea ce le transforma intr-o alegere nemaipomenita pentru gustarile dintre mese.
8. Verdeturi
Legumele verzi, cum sunt salatele, contin cantitati semnificative de apa si fibre, ceea ce iti va diminua apetitul.
9. Seminte de in
Semintele de in sunt o sursa bogata de omega 3. Numai o lingura de seminte de in contine 2,3 grame de omega 3 si 3 grame de fibre.
Contin de asemenea si grasimi omega 6 care cresc nivelul colecistokininei, hormonul care actioneaza ca supresor al foamei.
10. Seminte de chia
Semintele de chia contin din abundenta omega 3, proteine si fibre, compusi care actioneaza si ei ca supresori ai foamei.
Si pentru ca tot vorbim despre seminte, iata un scurt ghid cu informatii nutritionale:
11. Oua
Studiile au aratat ca ouale te pot ajuta sa-ti tii apetitul sub control timp de 36 de ore, iar acest lucru se datoreaza continutului considerabil de proteine.
12. Iaurt
O alta sursa de proteina este iaurtul, ceea ce il recomanda ca aliment care diminueaza apetitul. In plus, are si potentialul de a stimula arderea grasimilor. Indicat este sa optezi pentru iaurtul grecesc cu putine sau fara grasimi.
13. Cafea
Daca vrei sa alungi senzatia de foame pana la urmatoarea masa, bea o cafea! Unele studii au demonstrat ca are potentialul de a-ti diminua apetitul, insa numai pe termen scurt.
14. Lamai
Alimentele acre taie pofta de dulce si mentin senzatia de satietate timp indelungat. Sucul de lamaie contine pectina, o fibra solubila care suprima foamea si sprijina arderea grasimilor.
Apa calda cu lamaie dimineata pe stomacul gol, de pilda, este un truc pe care l-ai putea incerca. Iata de ce:
15. Otet
Otetul de mere incetineste golirea stomacului, diminuand apetitul. De asemenea, scade indexul glicemic al alimentelor bogate in carbohidrati, cum sunt pastele, ceea ce contribuie la mentinerea satietatii prin incetinirea eliberarii glucozei in sange. In plus, este foarte benefic pentru digestie datorita continutul mare de vitamine.
Il poti incorpora cu usurinta in alimentatie, adaugandu-l in salate.
16. Supa
O portie de sanatate intr-un bol, cu putine calorii si o multime de vitamine. Studiile au demonstrat ca oamenii care consuma supa ca aperitiv mananca mai putin in timpul mesei.
17. Apa
De multe ori, poftele si foamea excesiva pot fi potolite cu un pahar de apa. Avand in vedere ca de foarte multe ori senzatia de foame este confundata cu setea ca urmare a dezhidratarii, indicat este sa bei un pahar de apa inainte de masa pentru a evita sa mananci in exces.
18. Fasole
Fasolea este un aliment cu putine calorii si continut mare de proteine. Asadar, daca vrei sa te saturi cu putin, include-l in alimentatia ta.
19. Ceai verde
Ceaiul verde contribuie la cresterea nivelului de colecistokinina, hormon care scade apetitul.
20. Somon
Somonul este o bogata in acizi grasi omega 3 despre care studiile au demonstrat ca au potentialul de a mentine satietatea perioada indelungata.
Sursa:
Multumim foarte mult pentru toate articolele de pe site. Îmi scutește foarte mult timp pe care l-aș fi acordat căutărilor separate pentru fiecare aliment în parte și beneficiile lui. Atunci când mă bag în pat după o zi de munca este foarte ușor să intru pe site, bineînțeles optimizat și pentru telefon, sa ma delectez cu câteva articole interesante și educative cat ai sănătoase. Va doresc o viață cât mai sănătoasă tuturor.