Probabil ca multe dintre voi ati mai auzit de Dieta Paleo, in momentul actual una dintre cele mai populare alaturi de Dieta Daneza si Dieta Rina.
Sumar:
Tot ce trebuie sa stii despre Dieta Paleo
Asa cum probabil ca intuiesti din nume, Dieta Paleo este o reintoarcere la vremuri mai simple, in perioada paleolitica. Acest lucru presupune adoptarea unui regim alimentar format exclusiv din alimente pe care ai putea sa le gasesti sau vanezi: tipuri de carne, legume, fructe etc. Din nefericire, mancarurile procesate nu se incardeaza in niciuna dintre cele doua categorii.
Teoria care a stat la baza Dietei Paleo se bazeaza pe convingerea ca organismul uman este construit pentru acel stil de viata. Agricultura a schimbat considerabil alimentatia prin introducerea produselor lactate, cerealelor si leguminoaselor. Aceasta transformare intarziata si rapida a regimului alimentar a dus la o adaptare fortata a organismului. Anatomia si genetica omului a suferit foarte putine modificari din Epoca de Piatra si pana in prezent, iar alimentatia pe care ne-am insusit-o o data cu dezvoltarea agriculturii si industrializarea, aparitia mancarurilor din ce in ce mai procesate, au adus prejudicii organismului. Conform ipotezelor, acesti factori ar fi contribuit la aparitia si raspandirea bolilor modernitatii. Vorbim aici despre obezitate, diabet, afectiuni cardiovasculare, diferitele tipuri de cancer etc., toate acestea reprezentand o reala amenintare pentru fiecare dintre noi.
Conform lui Loren Cordain, autorul cartii The Paleo Diet, un regim alimentar bogat in proteine si fibre, similar cu cel al predecesorilor nostri preistorici, te va ajuta sa ajungi la greutatea ideala si sa-ti amoliorezi considerabil starea de sanatate.
Alimente permise in Dieta Paleo
- carne slaba;
- peste/fructe de mare;
- uleiuri din fructe sau alune;
- legume (mai putin cartofi sau leguminoase);
- fructe;
- nuci;
- seminte;
- oua;
Alimente interzise in Dieta Paleo
- cereale;
- alimente procesate;
- zahar rafinat;
- sare;
- leguminoase;
- produse lactate;
Desigur, pentru ca Dieta Paleo sa functioneze, trebuie sa fii cat mai activ in fiecare zi.
Dieta Paleo: controverse
Beneficiile regimului alimentar Paleo nu au fost inca demonstrate, iar specialistii nu au ajuns pana acum la un numitor comun. Intr-adevar, predecesorii nostri nu erau atat de expusi imbolnavirii de boli cronice dar, spune Christopher Ochner, acest lucru nu presupune ca alimentele pe care le consumau erau responsabile de starea lor de sanatate. Pe de alta parte, au fost desfasurate studii restranse care au incercat sa determine daca intr-adevar Dieta Paleo este benefica pentru sanatate. Unul dintre acestea, desfasurat pe o durata de 12 saptamani pe un esantion restrans de subiecti, a identificat o scadere semnificativa a zaharului din sange, scadere in greutate, diminuare a apetitului si tensiunii arteriale considerabil mai mari in comparatie cu Dieta Mediteraneana. Cu toate acestea, este greu de spus daca, intr-un studiu la scara mai larga, rezultatele vor ramane aceleasi.
Una dintre preocuparile principale ale nutritionistilor in ceea ce priveste regimul alimentar Paleo consta in excluderea unor grupe -principale astazi- din alimentatie: cerealele, produsele lactate si leguminoasele, care ar putea genera carente serioase de vitamine in organism. Cu toate acestea, numerosi adepti ai Dietei Paleo au transformat acest regim alimentar intr-un stil de viata imediat dupa ce au observat rezultatele: energie sporita, apetit scazut si o stare generala de sanatate considerabil imbunatatita.
Este exluderea cerealelor si lactatelor din alimentatie un pericol?
Nici din acest punct de vedere specialistii nu au ajuns la un numitor comun. Iata cum justifica adeptii Dietei Paleo excluderea acestor 2 grupe principale din alimentatie:
1. Cerealele
Inainte de toate, cerealele contin gluten, o proteina la care majoritatea oamenilor are intoleranta si care, consumata, in timp poate cauza numeroase probleme de sanatate de la dermatita la reflux gastroesofagian si probleme reproducatoare.
Cerealele mai contin si concentratii mari lectina, la fel si leguminoasele. Rolul acestei substante este de a apara plantele, iar o data ajunsa in organism reduc absorbtia nutrientilor.
2. Lactatele
Intoleranta la lactoza este, iarasi, o afectiune comuna. Justificarea adeptilor Dietei Paleo este ca nici animalele, nici predecesorii nostri nu obisnuiau sa consume lapte decat in copilarie. Organismul uman pare sa nu mai poata absorbi si metaboliza cantitati mari de lactate o data ce si-a incheiat cresterea.
Dieta Paleo: exemplu de meniu
Mic dejun: capsuni si banane;
Pranz: salata de ton si un mar;
Cina: pui la rotisor;
Concluzia?
Desi beneficiile Dietei Paleo nu au fost unanim acceptate de catre specialisti si nu exista inca dovezi concludente care sa le valideze, regimul alimentar Paleo are potentialul de a-ti ameliora starea de sanatate si sprijina procesul de slabire.
Surse:
Buna seara.Aș vrea sa știu cite kg dau jos cu dieta PALEO și in cit timp?