Rezultate rapide, vizibile, in cel mai scurt timp. Va suna cunoscut? Este principalul obiectiv al tuturor celor care-si doresc sa slabeasca. Acesta este si motivul pentru care dietele drastice, de scurta durata, care aduc rezultate pe masura, sunt principala alegere.
Este adevarat, pe termen scurt, dietele drastice duc la o pierdere semnificativa in greutate intr-un timp foarte scurt. Consecintele, insa, sunt numeroase. Ca urmare a alimentatiei foarte stricte, starea generala de sanatate va avea de suferit. Pot aparea schimbari de dispozitie, oboseala, stare de rau. Pe termen lung pot avea urmari negative asupra metabolismului, va aparea efectul de yo-yo, iar sanatatea va fi pusa in pericol.
Iata, concret, ce se intampla cu organismul tau atunci cand tii o dieta drastica prin care il privezi de caloriile si nutrientii de care are nevoie pentru a functiona optim si a se apara impotriva radicalilor liberi.
Sumar:
Ce se intampla cu organismul tau cand tii o dieta drastica
1. Apare deshidratarea
Succesul imediat si foarte vizibil, altfel spus, pierderea semnificativa in greutate din primele zile ale dietei este pur iluzorie. Kilogramele pierdute nu provin din masa de grasime, ci din cantitatea de apa din organism. De foarte multe ori, oamenii care urmeaza astfel de diete pierd atat de multa apa, incat devin deshidratati. Cateva dintre simptome sunt ameteala, oboseala si durerile de cap.
In plus, atunci cand reduci drastic caloriile, carbohidratii sau ambele in acelasi timp, prima sursa de energie pe care organismul o va folosi, aflat in aceasta situatie care pentru el este una de criza, va fi glicogenul din muschi si ficat.
2. Apar dezechilibre ale nivelului de zahar din sange
O dieta drastica este una in care nu asiguri organismului cantitati optime de carbohidrati, proteine, grasimi si fibre pe parcursul zilei. Astfel, nu vei reusi sa mentii nivelul de zahar din sange constant.
De asemenea, o cura de detoxifiere cu sucuri naturale, bogate in zaharuri si sarace in fibre, va produce o crestere rapida si o scadere la fel de rapida a nivelului de zahar din sange. Asa apare, cu timpul, rezistenta la insulina.
3. Pierzi masa musculara
Potrivit specialistilor in nutritie, nu este sanatos sa slabesti mai mult de 1% din greutatea totala a corpului pe saptamana – 75% din masa de grasime si 25% din cantitatea de apa din organism si masa musculara.
Daca reduci numarul de calorii la 1000-1200 pe zi sau mai putin, organismul va fi nevoit sa apeleze la resursele de proteina din muschi pentru a produce energie.
Cercetarile au demonstrat ca atunci cand slabesti foarte mult intr-un timp foarte scurt, pierzi de 3 ori mai mult din masa musculara, decat daca ti-ai planifica o alimentatie sanatoasa si un program de antrenament care se te ajute sa slabesti sanatos, cu toate ca va dura mai mult pana cand vei obtine rezultatele dorite.
In plus, daca pierderea in greutate are loc foarte repede, muschii inimii se pot atrofia. Dietele cu lichide si foarte sarace in calorii, de exemplu, reprezinta un real pericol din acest punct de vedere.
4. Metabolismul este incetinit
Pentru mentinerea celulelor musculare, organismul are nevoie de mai multa energie decat pentru celulele adipoase. Astfel, persoanele care au mai multa masa musculara, au o rata metabolica bazala mai mare. Iar o rata metabolica bazala mai mare, inseamna arderi calorice mai mari.
Asadar, mai putina masa musculara inseamna si o rata metabolica mai mica. Acest lucru presupune ca vei topi mai putine calorii in timpul activitatilor obisnuite, precum si in timpul antrenamentelor.
De fapt, metabolismul va incetini atat de mult incat nu vei mai pierde in greutate. De asemenea, dupa finalizarea dietei, metabolismul va fi mai lenes decat inainte sa fi inceput dieta.
Citeste si: 10 Alimente care accelereaza metabolismul
5. O dieta drastica inseamna subnutritie
Cand reduci drastic numarul de calorii, privezi organismul de energia necesara pentru a-si desfasura optim procesele care ii asigura supravietuirea.
De exemplu, daca excluzi din dieta caloriile provenite din grasimi, organismul nu va putea sa absoarba eficient vitamine solubile in grasimi, cum sunt vitaminele A, D, E si K. Acestea sunt antioxidanti puternici, care lupta impotriva radicalilor liberi pentru a preveni inflamatia si bolile. De asemenea, au un rol vital in functionarea sistemului imunitar, abilitatilor cognitive si sanatatii osoase.
De asemenea, daca urmezi o dieta foarte saraca in calorii pe termen lung, organismul se va adapta acestui stadiu de malnutritie. Atunci cand revii dintr-o data la un regim alimentar normal, nivelul de fosfor, magneziu, potasiu scad. Acest lucru poate avea consecinte grave asupra sistemului cardiovascular.
In plus, daca reduci cantitatea de carbohidrati la mai putin de 100 g pe zi, organismul va folosi acizii grasi pentru a produce cetone pentru energie, dar nu se compara cu energia provenita din carbohidrati.
6. Efecte negative asupra creierului
Atunci cand organismul foloseste cetonele pentru a-si desfasura procesele vitale, acesta nu functioneaza la capacitate maxima.
Mai mult decat atat, o dieta drastica, chiar daca asigura organismului cantitatea optima de carbohidrati, nivelul de corticosteron creste. Drept urmare, va creste nivelul de stres, riscul de depresie si predispozitia la tulburari alimentare pe viitor.
Cum iti dai seama ca dieta pe care o urmezi este prea drastica
Atunci cand urmezi o dieta, iar nivelul tau de energie este foarte scazut, inseamna ca numarul de calorii pe care il consumi este prea mic. Ca punct de referinta, cele mai multe femei au nevoie de 1200-1400 de calorii pe zi pentru a sustine functii metabolice sanatoase.
Cand elimini o intreaga grupa de alimente, iarasi, este un semn ca dieta pe care ai ales-o este prea drastica.
Intr-adevar, sa elimini carbohidratii, de exemplu, sau alta grupa de alimente, iti va aduce o pierdere in greutate semificativa si rapida. Problema este, pe de alta parte, ca excluzi in acelasi timp si grupe intregi de nutrienti. Drept urmare, sanatatea va avea de suferit.
Schimbarile bruste si dese de dispozitie sunt un alt semnal de alarma. Acest lucru se datoreaza faptului ca dietele foarte restrictive creeaza dezechilibre hormonale grave.
Inainte sa incepi o dieta cu ajutorul careia poti slabi 1 kg pe zi, este indicat sa cunosti inclusiv riscurile si sa stabilesti daca merita pretul. Voi ce credeti?
Surse: http://health.usnews.com