Dieta Montignac: slabeste fara sa numeri caloriile

dieta montignac

Dieta Montignac este rezultatul unei perioade indelungate de cercetari. Din punct de vedere stiintific, nu poate fi pusa la indoiala, motiv pentru care este considerata mai mult o metoda de a pierde in greutate, decat o dieta.

Dieta Montignac: slabeste sanatos urmand un principiu simplu

Dieta Montignac, una dintre putinele diete ale carei eficienta este dovedita stiintific, dateaza inca din anii ’90. Michel Montignac, nutritionistul francez care a conceput dieta, a folosit pentru prima data indicele glicemic pentru pierderea in greutate.

Michel Montignac si-a testat principiile nutritionale pe el insusi, iar rezultatele au fost uimitoare. In mai putin de 3 luni, a pierdut in greutate mai bine de 14 kilograme. Aceasta este o dovada a faptului ca slabitul este posibil chiar si fara a contoriza numarul de calorii, ci doar facand alegerile alimentare corecte.

Principiul de baza al Dietei Montignac este disocierea alimentelor in functie de indicele lor glicemic. 

Ce este indicele glicemic?

Indicele glicemic este o modalitate de a evalua masura in care carbohidratii maresc nivelul de zahar din sange. Asadar, alimentele care au un indice glicemic scazut vor duce la o crestere si scadere lenta a zaharului din sange, motiv pentru care sunt mai bune pentru organism. In aceasta categorie intra majoritatea carbohidratilor complecsi, care se digera lent, ceea ce inseamna un nivel mai scazut de insulina si, implicit, de zahar.

Riscurile unui regim alimentar care include prea multe alimente cu un indice glicemic ridicat sunt multiple. Printre ele se numara diabetul, afectiunile cardiovasculare, obezitatea si infertilitatea.

In literatura de specialitate, clasificarea indicilor glicemici este:

  • Ig mic <55;
  • Ig mediu 55-69;
  • Ig mare >70;

Cu toate acestea, conform principiilor Montignac, ar trebui sa fie urmatoarea:

  • Ig mic <35;
  • Ig mediu 35-50;
  • Ig mare >50;

Citeste mai multe: Carbohidrati buni VS Carbohidrati rai

Dieta Montignac nu este o dieta in sensul traditional al cuvantului, deoarece nu restrictioneaza cantitatea de alimente permisa si nu presupune consumul unui numar fix de calorii. Este un stil alimentar echilibrat, sanatos, care presupune sa consumi alimente din fiecare grupa: carbohidrati, grasimi, proteine.

dieta montignac

Dieta Montignac te invata sa-ti adaptezi comportamentul alimentar obiectivelor tale:

  • Pierderea in greutate;
  • Mentinerea greutatii;
  • Diminuarea riscurilor imbolnavirii de diabet de tipul II sau boli cardiovasculare;

Metoda Montignac presupune sa alegi alimentele in functie de valoarea lor nutritionala si potentialul metabolic. Acest lucru va contribui la pierderea in greutate, va sprijini mentinerea greutatii ideale si a unei stari optime de sanatate.

Potrivit principiilor dietei Montignac:

  • Cei mai benefici carbohidrati sunt aceia cu cel mai scazut indice glicemic;
  • Calitatea alimentelor bogate in grasimi este data de tipul acizilor grasi; grasimile polinesaturate si cele mononesaturate sunt cele mai indicate, iar grasimile saturate trebuie evitate pe cat posibil;
  • Proteinele trebuie alese in functie de provenienta lor (vegetala si animale) si asociate astfel incat sa se completeze reciproc;

Dieta Montignac, Faza I: pierderea in greutate

Posibil dificil de implementat, prima faza a dietei Montignac presupune excluderea din alimentatie a tuturor carbohidratilor cu indice glicemic mai mare de 50. Nu exista nicio restrictie cantitativa pentru alimentele consumate. Importante sunt numai doua aspecte: indicele glicemic si combinatiile alimentare.

Dieta Montignac, Faza a II-a: mentinerea sau preventia

In cea de-a doua faza a dietei vei continua sa consumi carbohidratii in functie de indicele lor glicemic, insa vei avea mai multe optiuni. Vei putea manca orice fel de carbohidrati, chiar si dintre aceia cu indice glicemic mare, atata timp cat respecti regulile de combinare a alimentelor, luand in considerare indicele glicemic, continutul de carbohidrati si masura in care acestea cresc nivelul de zahar din sange.

Cum se combina corect alimentele in Dieta Montignac

dieta montignac

Mesele din timpul dietei poate fi de doua feluri, lipidice sau glucidice. La o masa vei manca fie proteine si lipide, fie carbohidrati si proteine.

  • proteine si lipide, caz in care vei alege carbohidrati cu indice glicemic egal sau mai mic de 35;
  • carbohidrati si proteine, unde carbohidratii trebuie sa aiba un indice glicemic de 35-50, iar grasimile sa fie polinesaturate sau mononesaturate; de asemenea, ar trebui sa mananci grasimile la 2 ore dupa carbohidrati;

Clasificarea alimentelor in functie de indicele glicemic

ALIMENTE CU IG MIC
OtetIG 5
AvocadoIG 10
SpanacIG 15
Sirop de agaveIG 15
SparanghelIG 15
CastravetiIG 15
BroccoliIG 15
MaslineIG 15
MigdaleIG 15
CeapaIG 15
CiuperciIG 15
SoiaIG 15
GhimbirIG 15
RidichiIG 15
Varza de bruxellesIG 15
PestoIG 15
Seminte de pinIG 15
BroccoliIG 15
RubarbaIG 15
FeniculIG 15
TelinaIG 15
FisticIG 15
Ardei grasIG 15
VarzaIG 15
AluneIG 15
ConopidaIG 15
LamaieIG 20
Pudra de cacao (neindulcita)IG 20
VanataIG 20
Morcov crudIG 20
Ciocolata neagra (>85% cacao)IG 20
Gem (fara zahar)IG 20
Ciocolata neagra (>70% cacao)IG 25
Unt de arahideIG 25
Zmeura (proaspata)IG 25
CajuIG 25
Linte verdeIG 25
Grapefruit, pomeloIG 25
CapsuniIG 25
CireseIG 25
FasoleIG 30
RosiiIG 30
Marmelada (fara zahar)IG 30
Lapte de soiaIG 30
Mere uscareIG 30
Sfecla rosie (cruda)IG 30
Lapte de migdaleIG 30
LapteIG 30
Caise uscateIG 30
RodieIG 35
Rosii uscateIG 35
Prune (proaspete)IG 35
Quinoa gatitaIG 35
Suc de rosiiIG 35
NautIG 35
Caise proaspeteIG 35
Portocale proaspeteIG 35
Mere proaspeteIG 35
Musat DijonIG 35
Seminte de floarea soareluiIG 35

 

ALIMENTE CU IG MEDIU
Fulgi de ovaz (negatiti)IG 40
Piscoturi (faina integrala, fara zahar adaugat)IG 40
Smochine uscateIG 40
Spagetti al denteIG 40
Gutui (conservanti/gelifianti, neindulcite)IG 40
Prune uscateIG 40
Hrisca (integrala)IG 40
Struguri albi/negri (proaspeti)IG 45
Fresh de portocaleIG 45
Faina de secaraIG 45
AfineIG 45
Mazare verde (conserva)IG 45
Paine integrala prajitaIG 45
Morcovi (gatiti)IG 50
Suc de afine (neindulcit)IG 50
Biscuiti (faina integrala, neindulciti)IG 50
Cartofi dulciIG 50
Mango (proaspat)IG 50

 

ALIMENTE CU IG MARE
KetchupIG 55
SushiIG 55
Mustar (cu adaos de zahar)IG 55
NutellaIG 55
Piersici (conservate)IG 55
FursecuriIG 55
CastaneIG 60
MiereIG 60
PizzaIG 60
Orez cu bob lungIG 60
BananeIG 60
Marmelda (cu adaos de zahar)IG 65
Gem (cu adaos de zahar)IG 65
Sfecla (gatita)IG 65
Ananas din conservaIG 65
Porumb fiertIG 65
Cartofi fierti in coajaIG 65
MamaligaIG 70
Zahar brun/albIG 70
Paine de orezIG 70
Pepene rosuIG 75
DovleacIG 75
GogosiIG 75
Piure de cartofiIG 80
PopcornIG 85
Paine albaIG 85
Fulgi de porumbIG 85
CovrigeiIG 85
Cartofi prajitiIG 95
Cartofi coptiIG 95
Sirop de glucozaIG 100
Sirop de grauIG 100

 

Surse: www.montignac.com

www.everydiet.org

4.3/5 - (7 votes)

4 Comments

  • Buna Adina
    Ai putea sa publici exemple de meniuri zilnice, saptamanale, lunare, etc? Ma refer la exemple concrete de alimentatie – mic dejun, gustare dimineata, pranz, gustare dupa-amiaza, cina – pentru o 1-2-3-4 saptamani care ulterior sa fie reluate.

    • Bună, Mhai,

      Voi încerca, cât de curând, să revin cu informaţiile de care ai nevoie în completarea acestui articol.
      Până atunci, spor! 🙂

  • Buna,sunt o mamica ce alapteaza. Ma poti ajuta cu o dieta sanatoasa dar si compatibila cu alaptarea? Multumesc mult,o zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate