Pentru vegani si vegetarieni, iata o reteta interesanta si usor de facut propusa de catre Adam Bornstein pe site-ul Born Fitness. Aceasta reteta se numeste original “budinca de orez”, desi nu contine orez, si provine de la Sara Gaylord. Denumirea de budinca de orez vine probabil de la boabele de quinoa care o fac sa semene cu budinca de orez.
Budinca de quinoa este usor de facut, este sanatoasa si poate deveni desertul preferat al copiilor tai, asa ca pregateste-te sa inveti reteta bine, pentru ca s-ar putea sa o mai gatesti in viitorul apropiat. Dupa cum ii spune si numele, pentru a prepara aceasta budinca, ai nevoie de quinoa, de scortisoara si stafide aurii.
Ingrediente:
- o cana si jumatate de quinoa spalata
- o conserva lapte de cocos
- 3 cani lapte neindulcit de migdale
- 1/4 lingurita de scortisoara
- indulcitor Stevia sau orice alt indulcitor preferi (cateva picaturi)
- 2-3 picaturi de esenta de vanilie.
Budinca de quinoa – mod de preparare
Quinoa trebuie sa fie foarte bine spalata si limpezita. Cantitatea depinde de cat de pufoasa sau aerata doresti sa iti iasa budinca. Poti pune in jur de 300-350 grame de boabe de quinoa. Cu cat pui o cantitate mai mare, cu atat boabele se vor umfla pe foc, cu cat pui mai putin, cu atat budinca va fi mai apoasa, tinand cont de laptele de cocos pe care il vei pune peste quinoa.
Scortisoara are o aroma foarte puternica, asa ca este recomandat sa pui putina. Pentru aceasta reteta, este de ajuns sa pui un varf de lingura de praf de scortisoara, iar in privinta stafidelor, o lingurita sau doua, in functie de cat de mult iti plac stafidele in prajituri. In loc de stafide, poti sa pui si alte fructe confiate sau chiar nuci.
Pentru inceput, trebuie sa calesti quinoa in ulei de nuca de cocos cu putina apa, aproximativ 5 minute, la foc mic. Apoi pui laptele de cocos peste si inca putina apa. Adu toata compozitia la punctul de fierbere, apoi pune un capac deasupra si lasa in continuare pe foc compozitia in jur de 12 minute, pana cand lichidul se va fi evaporat. Nu uita sa mai mesteci din cand in cand.
Cand nu mai e lichid, adauga laptele de migdale, scortisoara si indulcitorul tau preferat. Tot acum este momentul in care pui stafidele sau ce fructe confiate vrei, si lasi pe foc pentru inca 15 minute. Ca si mai devreme, trebuie sa nu uiti sa mai mesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca. De altfel, trebuie sa ai grija si ce vas alegi. In comert exista vase speciale pentru budinca, deci nu trebuie sa iti faci griji ca vei arde prajitura.
Dupa cele 15 minute, ia vasul de pe foc, pune picaturile de esenta de vanilie si asteapta ca budinca sa isi traga toata gusturile de la toate ingredientele folosite. Se serveste imediat sau dupa ce se raceste, in functie de preferintele fiecaruia. Pentru cantitatile de mai sus, se obtin 3 portii. Totalul proteinelor pentru intreaga budinca este in jur de 35, iar carbohidratii sunt aproximativ 200.