De prea mult timp auzim de peste tot din jur ca activitatea fizica contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii, ca exercitiile ne ajuta sa fim mai buni, ca sportul ne stimuleaza si putem fi mai fericiti. Peste tot auzim concluziile acestea pe care multi oameni le-au tras si formulat sau reformulat si, desi nu le negam validitatea, uneori nu le intelegem pe deplin pentru ca nu reusim sa le descifram complet motivatia.
De ce activitatea fizica contribuie la imbunatatirea calitatii vietii?
In spatele acesei intrebari stau impulsurile pe care psihologia moderna nu ezita sa le explice pe intelesul tuturor.
Asadar, ti-ai dorit mereu sa intelegi de ce ai nevoie de miscare?
Este simplu!
Pentru ca…
- Reduce tensiunea arteriala. – Hipertensiunea reprezinta principala cauza pentru cresterea numarului de boli de inima. Exercitiile va ajuta sa reduceti tensiunea arteriala si sa imbunatatiti activitatea inimii deoarece muschiul inimii se antreneaza. Cu cat muschiul cardiac este mai puternic, cu atat este mai mare capacitatea acestuia de a pompa sange prin artere, ceea ce contribuie, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale.
- Mentine buna functionare a sistemului imunitar. – Sistemul imunitar actioneaza ca principal protector impotriva infectiilor si joaca un rol deosebit de important in livrarea unui raspuns corespunzator la stres. Imbatranirea poate da mari batai de cap sistemului imunitar atunci cand efectele acesteia incep sa isi lase amprenta pe modul in care functionam odata cu inaintarea in varsta. De aceea, chiar si programele de exercitii rapide si/sau pe termen scurt pot inversa unele efecte daunatoare ale imbatranirii asupra acestui sistem de reglementare sensibil, complex si crucial care controleaza atat de mult din sanatatea de zi cu zi.
- Mentine osatura puternica. – O alta schimbare ce ne marcheaza organismul si este cauzat de inaintarea in varsta, este pierderea rezistentei osoase. Din nou, exercitiile fizice sunt cele care ne vin in ajutor! Mentinerea sanatatii oaselor nu este treaba usoara, dar nici imposibila. Si pentru a ne fi mai usor, au fost concepute seturi de exercitii specifice pentru rezistenta osoasa, care implica antrenamente cu ridicare de greutati. Numarul de antrenamente de rezistenta variaza in functie de varsta si puterea fizica a fiecarui individ in parte, dar pentru a inregistra rezultate, trebuie sa incorporeze o dificultate mai mare decat ridicarea a 4 litri de lapte dintr-o sacosa si deplasarea acestora pana la frigider. De asemenea, trebuie sa petreceti nu mai putin de o ora pe saptamana intensificand greutatea treptat, pana se va ajunge la potentialul maxim.
De ce exercitiile fizice ne ajuta sa fim mai buni?
- Imbunatatesc respiratia. – Daca mai sus discutam despre faptul ca exercitiile ajuta muschiul inimii sa castige rezistenta, acum vom aduce in prim plan contributia pe care miscarea o aduce muschilor care ajuta la deschiderea plamanilor. Tot imbatranirea afecteaza si aceste tesuturi pulmonare, iar exercitiile intr-adevar nu mai pot repara mare lucru. Dar, ceea ce activitatea fizica poate face, este sa imbunatateasca respiratia pentru a aduce oxigen si a elimina dioxidul de carbon cu mai mare usurinta si pentru a eficientiza procesul prin care oxigenul patrunde in celulele corpului.
- Construiesc masa musculara. – Mentinerea puternica a muschilor ne ajuta sa mentinem o masa corporala fara grasimi, iar tensiunea pe care muschii o exercita pe oase, este ceea ce de fapt ajuta oasele sa beneficieze de tot ce e mai bun din miscarile de ridicare de greutati.
- Reduc nivelul de grasime corporala. – Un program ordonat de activitate fizica poate regla indicele de masa corporala si poate ajuta persoanele care se confrunta cu probleme dificile precum obezitatea. Cu cat exercitiile sunt mai dese si intense, cu atat sunt mai multe sanse ca grasimea corporala sa fie indepartata deoarece muschiul contribuie la arderea mai multor calorii si la accelerarea efectiva a metabolismului.
De ce sportul ne stimuleaza si putem fi mai fericiti?
- Contribuie la un somn mai bun. – Desi nu este recomandata efectuarea de exercitii inaintea somnului, exercitiile efectuate pe timpul zilei isi vor face simtite efectele benefice pe timp de noapte, legatura dintre acestea fiind una externa. Acest lucru se intampla deoarece este stimulat ritmul cardiac. Si cum un somn bun contribuie la randul sau la o mai buna functionare a sistemului imunitar, a inimii si a sistemului cognitiv, realizarea de exercitii se dovedeste a fi solutia ideala pentru o sanatate de invidiat si un somn de nederanjat.
- Imbunatateste viata sexuala. – Mentinerea activa a musculaturii prin efectuarea de diverse exercitii contribuie la producerea unui numar mai mare de hormoni de catre glandele endocrine. Iar cu cat masa musculara este mai mare, cu atat va exista o stimulare mai puternica pentru producerea androgenilor ce ajuta atat barbatii, cat si femeile sa isi pastreze vitalitatea sexuala. Iar cum activitatea sportiva contribuie si la conturarea unui aspect fizic mai sanatos si estetic placut, va conduce in definitiv la relaxare si la interactiuni sexuale mai reusite.
Nu e mare filozofie in spatele activitatii fizice. In schimb este psihologie din belsug. Iar psihologia ne arata intocmai de ce avem atata nevoie de miscare in viata noastra. Speram ca acest material iti vine in ajutor si iti permite sa vezi dincolo de gantere, genuflexiuni, flotari si alergat. Pentru ca dincolo de ele se afla motivele reale care stau la baza nevoii noastre de a ne pastra activi chiar si atunci cand cheful pare ca dispare.
Sa dam start la miscare!