Lista de rezolutii pentru noul an poate fi o ocazie excelenta de a face o schimbare in viata ta, insa din pacate aproape 80% dintre rezolutii ajung sa esueze pana in a doua saptamana din luna februarie…
Rezolutiile pentru un nou an sunt adesea vagi si nerealiste, fie ca se refera la o alimentatie formata din mancaruri mai sanatoase, fie ca se refera la mai mult sport sau la cateva kilograme in minus.
In general, cea mai mare parte a rezolutiilor pe care oamenii si le fixeaza pentru un an nou care sta sa inceapa tin de diete si de o obiceiuri alimentare mai sanatoase, mai ales cand vorbim despre persoane tinere, deschise la un stil de viata per ansamblu mai sanatos.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca urmarea unor diete rezonabile te poate ajuta sa slabesti. Insa exista si diete care pot cauza deficiente nutritive serioase, pentru ca in general ele impun eliminarea unor grupuri alimentare complete.
Iata mai jos care sunt dietele cele mai populare in randul milenialilor asa cum reies ele dintr-un sondaj efectuat la finele anului 2018 de publicatia The Insider, in randul unei populatii de 1037 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani.
Sumar:
Dieta Low Carb
Cea mai populara optiune in randul tinerilor mileniali a fost o dieta Low Carb (saraca in carbohidrati). 31.1% dintre repondenti si-au exprimat interesul fata de acest gen de dieta pentru anul 2019.
Desi este un mod foarte popular de a elimina din kilogramele in plus, din ce in ce mai multe cercetari sugereaza ca dietele sarace in carbohidrati pot duce la moartea prematura, daca sunt urmate o perioada lunga de timp.
Dietele sarace in carbohidrati exista in mai multe variante.
- Persoanele care urmeaza dieta ketogenica, de pilda, elimina in mod drastic carbohidratii si isi sporesc aportul de grasimi.
- Cei care tin dieta Atkins, in schimb, limiteaza initial aportul total de carbohidrati, axandu-se pe alimentatia cu un mix de grasimi sanatoase, proteine si carbohidrati bogati in fibre, iar apoi adauga treptat mai multi carbohidrati neti in dieta.
Studiile recente, insa, indica faptul ca reducerea aportului de carbohidrati ar putea fi o decizie proasta pe termen lung.
Un studiu din anul 2018 a analizat peste 24.800 de adulti din Statele Unite si a constatat ca persoanele care si-au limitat aportul de carbohidrati au prezentat un risc de deces cu 32% mai mare decat cei care au consumat o cantitate mai mare de carbohidrati. Studiul a fost prezentat la Congresul din 2018 al Societatii Europene de Cardiologie.
Si totusi, reducerea cantitatii de carbohidrati contribuie in general la reducerea aportului de zahar.
CITESTE SI: Carbohidrații îngrașă?
Dieta cu continut caloric redus
Alti 23.5% dintre repondenti au spus ca si-ar dori sa tina o dieta cu continut caloric redus. Studii recente au relevat faptul ca un aport caloric redus i-ar putea ajuta pe oameni sa traiasca mai mult.
Studiile sugereaza din ce in ce mai clar ca cei care diminueaza cu 1/3 sau chiar cu o jumatate cantitatea de alimente consumate pot avea mai multa energie si pot suferi de mai putine boli.
Un studiu de o amploare redusa, efectuat pe un esantion de 34 de persoane din SUA, care au redus cantitatile de mancare cu 15% pe o perioada de 2 ani, a scos la iveala faptul ca organismul celor aflati la dieta a imbatranit mult mai lent, in comparatie cu cel al persoanelor care nu si-au schimbat obiceiurile alimentare.
Desi datele stiintifice cu privire la aceasta dieta sunt intr-o permanenta evolutie, oamenii de stiinta analizeaza daca scaderea numarului de calorii din cand in cand – cateva zile pe luna – i-ar putea ajuta pe oameni sa imbatraneasca mai lent.
VA RECOMANDAM SI: Ce sunt caloriile si cate sa consumi ca sa slabesti
Dieta ketogenica
Dieta ketogenica s-a clasat pe locul al treilea in preferintele repondentilor la sondaj, 19.3% dintre acestia fiind interesati sa o incerce.
Dieta este o abordare cu continut mare de grasimi si continut redus de carbohidrati, ce ar putea fi o optiune excelenta pentru cei care isi doresc sa slabeasca.
In loc sa consume cantitati mari de carbohidrati, cei care urmeaza dieta keto isi obtin energia din grasimi si din cantitati mici de proteine. Aceste persoane isi reduc aportul de zahar, dar reduc si carbohidratii mai sanatosi pe care ii consuma.
Studiile recente au ridicat semne de intrebari si indoieli cu privire la beneficiile dietelor keto pe termen lung.
Unul dintre studiile recente, de pilda, efectuat pe un esantion de 447.000 de persoane a descoperit ca eliminarea de grupe alimentare intregi din alimentatie poate duce la decesul prematur.
Dieta keto ar putea avea consecinte negative pe termen lung pentru ca necesita in primul rand ca participantii sa elimine cantitati mari de fructe si de legume. Aportul de maxim 50 de grame de carbohidrati pe zi intr-o dieta keto inseamna ca nu poti manca mai multi carbohidrati decat contin doua mere…
In plus, exista dovezi potrivit carora o dieta saraca in carbohidrati, asa cum este dieta keto, i-ar putea face pe cei care tin aceasta dieta sa fie mai putini toleranti la glucoza si mai predispusi la diabet, desi exista putine cercetari pe acest subiect.
Cu toate acestea, exista si beneficii clare ale dietei keto. Aceasta dieta te poate ajuta sa slabesti si sa controlezi nivelul de zahar din organism. De asemenea, ea poate fi benefica pentru copiii care se confrunta cu crize de epilepsie.
Dieta Atkins
Similara cu dieta ketogenica, dieta Atkins nu este totusi la fel de stricta ca aceasta. Abordarea restrictioneaza aportul de carbohidrati al adeptilor sai la 20 – 25 de grame pe zi intr-o faza initiala. Mai tarziu, participantii pot consuma intre 80 si 100 de grame pe zi.
Aproximativ 9.2% dintre repondenti au spus ca sunt interesati sa incerce dieta Atkins in 2019.
Dieta Atkins poate fi mai sustenabila decat dieta keto pe termen lung, pentru ca le permite celor care o urmeaza sa reintroduca dupa ceva timp carbohidratii in dieta.
Programul WW – Weight Watchers
Compania de sanatate si wellness, WW, cunoscuta anterior drept Weight Watchers, ii poate ajuta pe oameni sa se concentreze pe proprietatile nutritive reale ale alimentelor –asa cum sunt caloriile, zaharul si grasimile – spun specialistii citati de publicatia Insider. Aproximativ 16.8% dintre repondenti au spus ca sunt interesati sa incerce WW.
Programul functioneaza prin traducerea caloriilor, zaharurilor, proteinelor si grasimilor saturate intr-un sistem cu puncte, care ii incurajeaza pe cei care tin dieta sa opteze pentru alimente mai bogate in nutrienti.
WW se concentreaza mai mult pe o dieta flexibila decat pe restrictii, iar participantii se intalnesc saptamanal cu antrenori alaturi de care lucreaza, fara ca acestia sa fie insa profesionisti in medicina.
Dieta cu continut redus de grasimi
Persoanele care urmeaza o dieta saraca in grasimi consuma proteine slabe, fructe, legume si cereale, evitand in acelasi timp lactatele full fat si produsele din carne.
Aproximativ 15.1% dintre repondeti spun ca ar vrea sa incerce aceasta dieta in 2019.
Dieta cu continut redus de grasimi a fost una dintre recomandarile cele mai populare timp de decenii intregi, insa oamenii de stiinta au devenit sceptici cu privire la aceasta in ultima perioada.
Consumul de alimente sarace in grasimi nu este neaparat mai sanatos.
Desi studiile au aratat ca grasimile trans pot creste riscul aparitiei unor boli cardiovasculare, alimentele sarace in grasimi au tendinta sa contina cantitati marite de zahar si de calorii.
In octombrie 2015, un studiu realizat pe un esantion de peste 68.000 de persoane a relevat ca cei care tin diete cu continut redus de grasimi nu slabesc mai mult decat persoanele care tin alte tipuri de diete.
Dieta vegetariana
Vegetarienii nu mananca peste si carne. Dintre repondentii la sondaj, 15.1% au spus ca sunt interesati sa devina vegetarieni.
In medie, vegetarienii au greutati mai mici decat cei care consuma carne, potrivit studiilor observationale din intreaga lume.
Cercetarile indica, de asemenea, ca persoanele care elimina carnea din dieta pot avea un impact mai mic asupra mediului.
Pentru a obtine un continut suficient de nutrienti atunci cand esti vegetarian, poti manca cereale, nuci si lactate.
A deveni vegetarian poate insemna beneficii importante pentru sanatate. Mai mult, studiile au descoperit chiar existenta unei conexiuni intre vegetarianism si riscuri reduse de aparitie a bolilor de inima si a cancerului.
Dieta vegana
Veganii nu mananca niciun aliment provenit de la animale, fie ca este vorba despre carne, peste sau despre produse lactate.
Aproximativ 5% dintre repondentii la sondaj au spus ca si-ar dori sa devina vegani.
Unele studii spun ca exista multe beneficii comune intre veganism si vegetarianism, printre acestea numarandu-se riscul scazut de aparitie a cancerului si a bolilor de inima.
Veganii au, de asemenea, tendinta de a nu avea probleme de tensiune sau diabet de tip 2. Pe de alta parte, insa – la fel ca si in cazul altor diete – excluderea de grupe alimentare complete inseamna ca veganii trebuie sa se asigure ca au un consum suficient de nutrienti.
CITESTE SI: Cum sa slabesti daca esti vegetarian
Dieta cu continut redus de carne
Carnea este o sursa importanta de proteine, insa consumul unei cantitati exagerate de carne poate fi daunator. Aproximativ 15.1% dintre repondentii la sondaj au spus ca sunt interesati sa incerce sa manance mai putina carne in 2019.
Numeroase studii au stabilit ca exista o legatura intre consumul de carne procesata si bolile de inima.
In 2015, de pilda, expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au spus ca alimentatia cu carne procesata poate duce la aparitia cancerului de colon.
Potrivit Institutului National pentru Cancer din SUA, gatirea carnii de pui sau de vita pe o flacara deschisa – sau prajirea in tigaie la temperaturi inalte – determina un amestec intre grasimile si sucurile pe care carnea le elibereaza si substantele chimice daunatoare catre intra in carne.
Desi cercetatorii nu au stabilit im mod cert ca acest lucru poate cauza cancer, testele de laborator indica faptul ca este exista aceasta posibilitate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii spune, de asemenea, ca orice fel de carne rosie poate fi asociata cu un risc crescut de aparitie a cancerului.
Postul 5:2
O varianta de post intermitent, Dieta Post 5:2 este o dieta in care se mananca normal timp de 5 zile pe saptamana, iar in celelalte doua zile se reduce drastic aportul caloric. 6.7% dintre repondenti si-au exprimat interesul pentru aceasta dieta.
Pentru multe persoane, postul poate cauza aparitia durerilor de cap, a dificultatilor de concentrare si a ametelii.
Insa, reducerea caloriilor pentru doua zile pe saptamana ar putea fi o abordare mai accesibila decat diminuarea permanenta a aportului caloric.
Un studiu de amploare redusa a descoperit ca, de-a lungul unei perioade de 6 luni, femeile au pierdut aproximativ aceeasi greutate la o dieta 5:2 ca la o dieta restrictiva caloric, cu durata de 7 zile.
Studiile pe animale au sugerat ca aceasta dieta poate contribui si la prelungirea vietii si poate reduce riscurile aparitiei cancerului.
Dieta fara gluten
Aproximativ 5.9% dintre repondenti au spus ca sunt interesati de o dieta fara gluten, o idee foarte la moda in ultimii ani. Insa, din pacate, exista foarte putine dovezi stiintifice care sa demonstreze ca o dieta fara gluten ar fi benefica persoanelor care nu sufera de boala celiaca.
Daca suferi de boala celiaca, eliminarea glutenului din dieta iti poate salva viata! Pentru toti ceilalti insa, medicii spun ca adoptarea unei diete fara gluten nu este atat de sanatoasa.
Peter Green, director al Centrului pentru Boala Celiaca de la Universitatea Columbia, sustine ca persoanele care tin o dieta fara gluten au niveluri ridicate de metale grele precum arsenic, plumb si mercur si ca acest lucru ar putea fi cauzat de cantitatile mari de orez pe care le consuma cei care tin diete fata gluten, pentru ca orezul poate absorbi aceste metale in procente mai mari decat alte cereale.
Green subliniaza, de asemenea, ca orice persoana care decide sa urmeze o dieta fara gluten ar trebui sa urmeze sfaturile unui dietetician.
MAI MULTE DETALII AICI
Dieta Paleo
Dieta Paleo elimina cerealele cultivate si produsele de zootehnie, incurajandu-i pe cei care decid sa o urmeze, sa consume hrana pe care stramosii nostri o vanau sau o recoltau. 4.2% dintre repondenti au spus ca ar fi interesati de aceasta dieta.
Un studiu de dimensiuni reduse a relevat ca cei care au tinut dieta Paleo au reusit sa slabeasca in greutate si e posibil sa isi fi redus riscul de cancer. Aceste rezultate, insa, nu au diferit mult de rezultatele persoanelor care tin alte diete restrictive caloric.
In plus, este de mentionat inca o data ca eliminarea unor grupe alimentare majore din alimentatie – asa cum sunt lactatele sau cerealele – poate determina pierderea de nutrienti importanti.
“Daca vrei sa faci ceea ce faceau urmasii tai din Paleolitic, ar fi bine sa le copiezi ritmul de activitate, mai degraba decat presupusa dieta!” este de parere Asociatia Britanica pentru Diete.
Dieta Whole 30
Whole 30 este o dieta extrem de restrictiva.
Timp de 30 de zile fix, cei care tin aceasta dieta nu trebuie sa consume cereale, lactate, zahar, alcool, legume, soia sau alimente procesate. Aproximativ 5% dintre repondentii la sondaj au spus ca sunt interesati sa incerce dieta Whole 30 anul acesta.
Cat timp tii aceasta dieta, nu trebuie sa te cantaresti sau sa-ti numeri caloriile.
Whole 30 este un plan alimentar pe termen scurt, asemanator dietei Paleo, care nu are efecte benefice notabile demonstrate pe termen lung.
Dieta South Beach
Un program in trei faze, dieta South Beach se concentreaza pe alimente integrale. Ea a reprezentat o optiune doar pentru 3.4% dintre cei care au raspuns la sondaj.
Conceputa de cardiologul Arthur Agatston in anul 2003, Dieta South Beach solicita adeptilor sai sa elimine din dieta toti carbohidratii, fructele si alcoolul in prima faza. Ulterior, cei care tin aceasta dieta au voie sa adauge treptat o parte dintre aceste alimente, desi pe tot parcursul dietei sunt permisi numai carbohidrati din cereale integrale.
Urmarea dietei South Beach poate priva organismul de nutrientii necesari. Mai mult, unii dintre cei care au tinut aceasta dieta au spus ca au avut parte de ketoacidoza, care cauzeaza ameteala, oboseala, insomnie, constipatie si greata.
Dieta Mediteraneana
Desi studiile recente sugereaza ca Dieta Mediteraneana poate fi cea mai buna optiune pentru mentinerea unui organism sanatos, dar si a unui creier sanatos, numai 4.2% dintre repondenti au spus ca sunt interesati sa o incerce.
Dieta Mediteraneana pune accent pe grasimile sanatoase, pe legume si proteine, minimizand in acelasi timp cantitatea de alimente procesate.
Un studiu publicat in anul 2018 sugera ca Dieta Mediteraneana poate contribui Ia reducerea simptomelor de depresie. In plus, participantii la studiu au economisit 26$ pe saptamana, alegand aceasta dieta in locul uneia traditionale.
Restul de 9.2% dintre cei care au raspuns sondajului The Insider referitor la diete au spus ca ar vrea sa incerce o alta dieta decat cele de mai sus.
CITESTE SI: Dieta Pegana: ce este si cum te poate ajuta sa slabesti?