Prebiotice si Probiotice. Care este diferenta si de ce sunt importante?

Pentru multe persoane distinctia dintre prebiotice si probiotice este dificil de facut si usor derutanta. Desi par a fi acelasi lucru, nu sunt deloc!
Fiecare are o functie foarte diferita, dar extreme de importanta la nivelul instestinului, si ambele ar trebui sa fie consumate zilnic, pentru a mentine o sanatate adecvata a sistemului digestiv.

Probiotice vs probiotice

Ce sunt probioticele
Prebiotice si Probiotice. Care este diferenta si de ce sunt importante? 1

Pentru a intelege diferenta, gandeste-te la prefixurile PRO si PRE. Termenul pro-biotice se traduce literal prin “pentru viata”, pentru ca probioticele contribuie la promovarea unei stari bune de sanatate.

Definitia oficiala pentru probiotice a Organizatiei Mondiale a Sanatatii este “microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate confera beneficii medicale”. Aceasta inseamna pur si simplu ca bacteriile probiotice traiesc in intestinul uman, contribuind la digerarea alimentelor pe care le consumi si ajutand organismul sa absoarba nutrientii si enzimele. Deloc surprinzator, acest proces sprijina sanatatea generala a organismului uman.

Printre factorii care influenteaza nivelul de bacterii pozitive se numara varsta, factorii genetici, anumite medicamente, alcoolul si dieta. Disbioza intestinala apare atunci cand agentii patogeni si levurile depasesc numeric bacteriile bune si se raspandesc in tractul intestinal. Acest lucru este asociat cu boli intestinale precum colite ulceroase, sindrom de colon iritabil, boala celiaca si boala Crohn.
Este usor sa obtii probioticele din alimente sau din suplimente. Probioticele sunt, in mod natural, prezente in alimente precum iaurt, kimchi, varza murata, miso si diferite produse murate. Din motive practice poti lua, de asemenea, probiotice si sub forma de pastile.

Citeste si: Slabeste echilibrandu-ti flora intestinala!

Ce sunt prebioticele
Prebiotice si Probiotice. Care este diferenta si de ce sunt importante? 2

Prebioticele, pe de alta parte, inseamna “inainte de viata” – pentru ca sunt alimentul necesar pentru ca bacteriile bune sa poata exista.
Prebioticele sunt un tip de fibra pe care oamenii nu o pot digera. Ele apartin practic unui grup de fibre dietetice numite oligozaharide, un grup de compusi care se gaseste in multe alimente si care include o varietate de forme non-digerabile diferite, printre care fructo-oligozaharidele, inulina si polizaharidele.

Asta inseamna ca prebioticele trec prin intestinul subtire nedigerate si ajung in colon, unde sunt fermentate. Procesul de fermentare este dus la bun sfarsit cu ajutorul bacteriilor din colon, un motiv pentru care fibrele prebiotice sunt considerate a fi “hrana” pentru aceste bacterii.
In esenta, prebioticele ofera bacteriilor buna hrana de care au nevoie pentru a se dezvolta. Acest proces de fermentare este un mod excelent de a sustine microbiomul existent in sistemul digestiv.

De fapt, abia in ultimii ani prebioticele au fost clasificate ca “fibre” – in mod special pentru ca se comporta in mod similar cu alte tipuri de fibre. Potrivit descoperirilor cercetatorilor, carbohidratii prebiotici sunt constituiti in principal din fructani si galactani. Ambii sunt fermentati de bacteriile anaerobe din intestinul gros.

Fibrele prebiotice sunt usor de inclus in dieta. Ele sunt disponibile in multe alimente pe care le consumam in viata de zi cu zi, asa cum sunt usturoiul, ceapa, bananele, anghinarea de Ierusalim, coaja de mar (cunoscuta si ca pectina), radacina de cicoare, fasolea, pastaile de psyllium si leguminoasele.
Consumand cat mai des posibil aceste alimente bogate in prebiotice, vei reusi sa iti mentii tractul intestinal sanatos. Gandeste-te la ele ca la un fel de fertilizant natural pentru bacteriile bune din intestin.

Cum iti imbunatatesc probioticele si prebioticele sanatatea intestinala?

Beneficiile probioticelor

In cateva cuvinte, probioticele sunt bacteriile “bune” care traiesc in intestinul tau. Ele iti sprijina sanatatea in moduri foarte variate:

  • descompunand si digerand alimentele;
  • favorizand sanatatea intestinala generala;
  • mentinand sanatatea sistemului imunitar.


Probioticele joaca, de asemenea, si un rol important in felul in care gandesti si simti. Bacteriile din intestin au o influenta asupra productiei si reglarii hormonale, mai ales daca ne referim la hormoni precum insulina si leptina. De asemenea, s-a constatat ca acestia produc neurotransmitatori precum serotonina, dopamina si GABA, responsabile pentru starea de spirit.

Probioticele sustin digestia, promoveaza un tranzit intestinal sanatos si contribuie la reducerea simptomelor de diaree. Ele pot ameliora, de asemenea, simptomele bolii inflamatorii intestinale, sindromului de colon iritabil, simptomele bolii Crohn (o boala autoimuna), precum si ale infectiilor de tract urinar si ale altor afectiuni cronice.
Stimularea sistemului imunitar este un alt beneficiu major al probioticelor. Un microbiom intestinal sanatos contribuie la protejarea organismului de bacterii daunatoare, mai ales de Candida, fungi, si virusi. Cercetarile au relevat ca tulpinile de Streptococcus thermophilus si de Lactobacillus acidophilus protejeaza impotriva infectiei cu E coli.

De asemenea, alte cercetari au aratat ca femeile care iau Lactobacillus au un risc mai redus de infectii de tract urinar.
Cat despre sustinerea sanatatii mentale, s-a descoperit ca bacteriile din intestin sunt in legatura directa cu creierul uman. De aceea, intestinului i se mai spune uneori “al doilea creier”, iar probioticele sunt acum uilizate si pentru ameliorarea tulburarilor mentale.
Anumite tulpini de probiotice s-au dovedit a avea efecte benefice in ceea ce priveste reducerea anxietatii, depresiei, tulburarilor de spectru autist, tulburarilor obsesiv-compulsive si chiar a problemelor de memorie.

Prebiotice si Probiotice. Care este diferenta si de ce sunt importante? 3

Unele dintre cele mai eficiente tulpini pentru sanatatea mentala includ Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus helveticus si Lactobacillus rhamnosus.
Probioticele pot reduce, de asemenea, gravitatea si durata diareei infectioase, si a diareei asociate cu utilizarea de antibiotice. Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei si Saccharomyces boulardii s-au dovedit a fi cele mai eficiente in acest sens.

Iata mai jos o lista cu 12 dintre alimentele cele mai bogate in probiotice, pe care ar trebui in mod cert sa le introduci in dieta ta zilnica.

  • Iaurt
  • Kefir
  • Varza murata
  • Kimchi
  • Kombucha
  • Kvass
  • Muraturi
  • Masline
  • Otet din cidru de mere
  • Natto
  • Miso
  • Aluat de paine
Beneficiile prebioticelor
starea de sanatate

Desi administrarea de suplimente cu probiotice si consumul de alimente fermentate este foarte important pentru sanatatea intestinala, prebioticele sunt si ele la fel de importante.
Prebioticele pot stimula beneficiile pe care probioticele le au pentru sanatate, permitandu-le acestora sa evolueze. Combinarea prebioticelor cu probiotice poate contribui la imbunatatirea sanatatii intestinale in multe moduri.

Pentru ca prebioticele se deplaseaza prin tractul gastrointestinal, ele nu sunt descompuse de acidul gastric sau de enzimele digestive asemeni altor alimente. Ele devin in schimb surse de combustibil si de nutrienti pentru bacteriile benefice din intestine.
Cercetarile arata ca prebioticele joaca un rol important in mentinerea echilibrului general si a diversitatii bacteriilor intestinale. Ele contribuie in mod deosebit la cresterea numarului de bacterii “prietenoase”, printre care Lactobacilli si Bifidobacteria.
Adaugarea mai multor fibre prebiotice in dieta obisnuita s-a dovedit a avea o gama intreaga de beneficii.

Pentru ca microbiomul tau este capabil sa foloseasca fibrele prebiotice pentru a supravietui si pentru a produce acizi grasi de lant scurt, organismul poate folosi apoi cativa dintre acesti acizi grasi pntru a repara si a imbunatati mucoasa intestinala. Acest proces poate reduce riscul de sindrom de intestin permeabil, candida, sindron de colon iritabil si alte probleme intestinale.

Te-ar putea interesa si: Ce trebuie sa mananci ca sa scapi de grasimea de pe talie

Iata mai jos o lista a celor mai bogate alimente in prebiotice, pe care le poti adauga in dieta ta:

  • Sparanghel
  • Banana
  • Cicoare
  • Usturoi
  • Papadie
  • Anghinare de Ierusalim
  • Kiwi
  • Leguminoase (fasole, naut)
  • Praz
  • Ceapa

Concluzie

Dupa toate cele de mai sus, ar trebui sa iti fie mai usor sa intelegi diferenta dintre prebiotice si probiotice.
Retine doar ca organismul uman este plin de bacterii, atat bune cat si rele. Printre cele bune se numara si probioticele, in timp ce printre cele daunatoare se numara agentii patogeni si diferite levuri. O stare buna de sanatate provine din mentinerea unui echilibru intre cele doua: echilibrul in acest caz inseamna mai multe bacterii bune decat rele.

Acest lucru poate fi realizat cel mai bine prin includerea unui numar suficient de probiotice vii in dieta, fie prin alimentatie, fie prin suplimente si prin alimentarea acestor probiotice cu nutrientii de care au nevoie pentru a supravietui: adica, prebioticele. Impreuna prebioticele si probioticele pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare si pot imbunatati nivelul de colesterol.

Digestia va fi si ea imbunatatita ca urmare a eficientei bacteriilor in descompunerea alimentelor pe care le consumi, ceea ce la randul sau va reduce simptomele de balonare si gaze.
Vei obtine, de asemenea, mai multi nutrienti din dieta, ceea ce poate mentine mult timp nivelul de energie si de vitalitate.
Sanatatea intestinala este in stransa legatura cu multe alte functii din organism. Consumul de probiotice si de prebiotice laolalta, te poate ajuta sa iti mentii o stare optima de sanatate, atat la interior cat si la exterior!

Sursa: https://www.lifehack.org/830977/prebiotic-vs-probiotic

4.3/5 - (3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate