Nu mai exista niciun dubiu ca de la an la an piata este sufocata de o serie din ce in ce mai mare de nonsensuri legate de domeniul nutritiei.
De la acadele care taie pofta de mancare, pana la carbune activ, industria de wellness a avut in anul 2017 o valoare de 4.2 miliarde de dolari in SUA, iar aceasta cifra este in crestere.
Pornind de la aceasta idee, poate nu ar strica sa tragem cateva concluzii si sa oferim o imagine mai clara despre cele mai bune idei pe care le putem aplica pentru a ne sprijini sanatatea, bazate pe dovezi.
Sumar:
1. Mananca mai multe fructe si legume
Din ce in ce mai multe persoane adopta diete vegane sau bazate pe plante. Cercetatorii inca incearca sa stabileasca daca un stil de viata complet vegan este cel mai bun lucru pe care il poti face pe termen lung pentru sanatatea ta, insa ceea ce stim deja cu siguranta este ca o cantitate mare de fructe si legume a fost intotdeauna extrem de importanta pe lista lucrurilor pozitive pe care le poti face pentru organism.
O arie de interes din ce in ce mai mare este reprezentata de impactul dietelor asupra functionarii creierului. O analiza ampla a studiilor publicate in anul 2018 a demonstrat clar ca pentru fiecare portie suplimentara de 100 de grame de fructe sau legume consumate, riscul de depresie scade cu 3%.
Ultimii doi ani, de asemenea, au fost caracterizati de un interes in crestere fata de efectul polifenolilor – in mod deosebit flavonoizii – asupra starii generale de sanatate. Aceste substante fitochimice exista in mod natural in fructe si legume si sunt responsabile pentru mentinerea sanatatii plantelor. Spre deosebire de vitamine, ele nu sunt esentiale pentru sanatatea umana, dar ne ajuta sa prevenim bolile si sa mentinem functionarea eficienta a organismului. Se crede ca ele sunt benefice pentru sistemul imunitar si au un efect anti-inflamator. Asta inseamna ca pot juca un rol important in prevenirea evolutiei multor boli – inclusiv diabet, neurodegenerare, cancer si boli cardiovasculare.
2. Petrece mai putin timp stand jos
Cercetarile au demonstrat ca exercitiul fizic nu ajuta doar la reducerea dimensiunilor siluetei – prin contributia la crearea balantei corecte intre energia care intra si cea care iese din organism – ci exista dovezi importante care arata ca activitatea fizica reduce riscul aparitiei cancerului de colon, a cancerului utrein si a cancerului de san.
Se crede ca explicatia tine de imbunatatirea profilului hormonal al celor care fac sport in mod regulat. Exista, de asemenea, dovezi foarte puternice in sprijinul ideii ca exercitiul fizic este un mod excelent de a ne imbunatati sanatatea mentala.
Poate fi usor sa te gandesti ca solutia este sa iti faci un abonament la sala, sau sa iti stabilesti un obiectiv legat de un abdomen mai tonifiat, sau sa abordezi tot felul de programe de antrenament istovitoare, dar adevarul este ca tot ce reuseste sa te ridice de pe canapea va face minuni in privinta sanatatii tale! In esenta, cu cat petreci mai putin timp stand nemiscat, cu atat e mai bine.
3. Dormi mai mult (dar nu prea mult)
Anul 2018 a adus cu sine o serie de descoperiri interesante in urma cercetarilor privitoare la „doza” adecvata de somn si legatura pe care aceasta le are cu starea noastra de sanatate. Se pare ca atat un numar prea mic de ore de somn cat si un numar exagerat de ore de somn au potentialul de a creste riscul aparitiei bolilor de inima, a diabetului si a obezitatii. Adultii sanatosi au nevoie sa doarma intre 6 si 9 ore in fiecare noapte.
Noile cercetari au relevat, de asemenea, ca schimbarile in stilul de viata ne pot ajuta sa extindem durata timpului de somn, precum si ca un somn mai bun de noapte te poate ajuta sa iti imbunatatesti aportul dietetic din timpul zilei. Aceeasi cercetare a descoperit si ca privarea partiala de somn poate determina o pofta de alimente mai bogate in energie, si consumul a peste 600 de calorii suplimentare de-a lungul unei zile.
4. Fa-ti un plan de management al stresului
Ritmul vietii moderne poate cauza un stres urias, cu un efect coplesitor asupra starii noastre de sanatate. Acesta este si motivul pentru care niciun plan avand ca obiectiv imbunatatirea starii tale de sanatate nu ar trebui sa adauge un plus de stres la cel pe care deja il resimti.
Pune in scena un plan eficient de management al stresului pentru perioada urmatoare, pornind de la intelegerea perfecta a motivelor cauzatoare de stres, un plan care sa te ajute sa reduci raspunsul hormonal la diverse tipuri de stres.
5. Bea mai multa apa
Stiai ca fie si o deshidratare de 1% poate afecta capacitatea de concentrare? Cu totii stim ca apa este un aliat excelent pentru noi, insa o cantitate insuficienta de apa intr-o
zi aglomerata de munca, care creaza o deshidratare usoara, iti poate afecta in mod real performantele si iti poate creste nivelul de stres.
Asigura-te ca ai mereu cu tine o sticla de apa din care sa bei regulat, nu doar atunci cand iti este sete. De asemenea, fii mereu atent la culoarea urinei atunci cand mergi la toaleta; urina ta ar trebui sa aiba o culoare galben pai deschis de-a lungul zilei.
Nu cadea in capcana de a adauga lamaie in apa – sucul de lamaie este mai daunator pentru smaltul dintilor decat cola-cola.
Atentie la starea GENERALA de sanatate
In final, stabileste-ti ca obiectiv sa te concentrezi pe sanatatea generala si nu doar pe un aspect al acesteia.
Este un detaliu extrem de important, pentru ca o dieta stricta adauga un nivel suplimentar de stres atunci cand nu poti gasi nimic de mancare sau cand adopti un regim sportiv care te face sa te trezesti la 5 dimineata in fiecare si. Astfel, nu vei reusi sa te bucuri de multiplele beneficii ale dietei si sportului din cauza efectelor daunatoare pentru sanatate. Si asa cum arata cercetarile, daca esti obosit si stresat iti va fi mult mai dificil sa mananci sanatos.
Mai degraba decat sa adopti o noua dieta stricta sau un regim intens de antrenament zilnic, fixeaza-ti saptamanal obiective mai mici, legate de sanatate, iar in curand vei incepe sa remarci beneficii de durata la nivelul intregului organism.