O multime de trenduri au aparut si disparut in anii 2010, unele benefice si utile, iar altele care nu ar fi trebuit sa existe deloc, daramite sa mai devina si moda! Vestea buna este ca avem in fata un deceniu complet nou, iar 2020 da deja semne ca ar putea fi cel mai promitator an de pana acum, cu o multime de evolutii in sfera fitnessului.
Datorita boom-ului fitnessului digital, vei putea sa te antrenezi constant si intens de oriunde, ca sa nu mai spunem ca vei avea la dispozitie cele mai cool echipamente high-tech si device-uri portabile! De asemenea, vom asista si la o schimbare de focus: in loc sa lucram doar la un abdomen 6-pack, ne vom bucura in egala masura si de beneficiile mentale ale sportului, alatui de cele fizice. Iata, asadar, care sunt cele mai importante trenduri din fitness pentru anul 2020.
Sumar:
1. Fitnessul atotcuprinzator
Cu totii stim ce inseamna drumurile in o suta de locuri pe care trebuie sa le facem pentru a reusi sa ne mentinem sanatatea in parametri optimi, incepand de la sala de fitness si ajungand pana la programari la nutritionisti si la medici din diverse specialitati.
Ei bine, viitorul suna diferit, si promite sa ne scape de alergatura, pentru ca tot mai multi profesionisti isi unesc fortele in cadrul unor centre de fitness atotcuprinzatoare.
Astfel, in loc sa fii nevoit sa mergi in mai multe locuri pentru a avea grija de pregatirea fizica, de sanatate sau pentru a-ti asigura diverse terapii, vei vedea din ce in ce mai multi antrenori, nutritionisti, fizioterapeuti si medici lucrand impreuna sub acelasi acoperis. Eliminand zona gri dintre acesti specialisti, va fi mai usor pentru tine sa obtii rezultatele pe care ti le doresti.
2. Wellnessul “la pachet”
Daca nu reusesti sa te organizezi in asa fel incat sa faci loc si antrenamentelor in perioadele in care esti plecat, in 2020 totul ti se va parea mult mai simplu din acest punct de vedere. Vei avea astfel mai multe oportunitati, disponibile chiar pe telefonul mobil. Creatorii aplicatiilor de acest gen spun ca cererea din partea publicului pentru aplicatii de wellness on-the-go este una din ce in ce mai mare, mai ales in randul pasionatilor de fitness.
Atunci cand devin tot mai ocupati, oamenii vor sa isi ia antrenamentele preferate cu ei pe telefon, astfel incat sa le aiba mereu la indemana si sa poata lucra sustinut, indiferent de locul in care se afla. In plus, digitalizarea face ca experienta de fitness tip boutique sa fie mai accesibila si mai ieftina. Poti avea acum acces la antrenori de top pentru un pret mai mic decat cel al unei ore la sala, iar acesta este un avantaj de care pot beneficia mult mai multe persoane pasionate de fitness, sau care vor pur si simplu sa isi imbunatateasca sanatatea sau modul in care arata.
3. Fitnessul in cadrul comunitatii
Este mult mai usor sa respecti un plan de antrenament atunci cand ai alaturi de tine o comunitate de indivizi cu aceeasi mentalitate, iar acesta este si motivul pentru care fitnessul in cadrul unei comunitati este un trend care a capatat o amploare spectaculoasa in 2020.
Acest gen de abordare devine mai importanta ca niciodata in primul rand pentru femei, care simt nevoia sa stabileasca o anumita conexiune in vietile lor moderne si aglomerate.
In loc sa mergi la sala singura, te poti conecta foarte usor cu alte persoane, datorita avantului pe care l-au luat clasele transmise live, selfie-urile pentru check-in, provocarile lansate in social media si chat-urile online din cadrul aplicatiilor de fitness.
Faptul ca ai o echipa care sa te sustina, sa empatizeze cu tine in calatoria pe care o parcurgi, face ca zilele grele de dieta si de sala sa fie mai usor de suportat.
4. Fitnessul digital la cerere
Doar pentru ca studio-urile si salile de fitness au inceput sa lucreze din ce in ce mai mult in mediul online, nu inseamna ca streamingul acasa este mai putin popular. In 2020 si mai multi entuziasti din domeniu au sansa de a se bucura de aceasta optiune accesibila.
Vom asista la aparitia unui numar din ce in ce mai mare de cursuri online si de aplicatii de fitness. Antrenamentele acasa sau cele din timpul calatoriilor vor continua sa infloreasca, pentru ca multe persoane vor lucra de acasa sau de la distanta si isi vor dori optiuni in ceea ce priveste fitnessul.
5. Antrenorii virtuali
Poate ca pana in acest moment antrenarea cu un instructor personal nu a fost pe lista ta de prioritati, in primul rand din pricina preturilor foarte mari pe care le au sedintele individuale, fata in fata cu antrenorul. Insa abordarea virtuala si faptul ca lucrezi cu un antrenor prin intermediul ecranului, iti da sansa sa te bucuri de aceeasi atentie si indrumare pentru doar o parte din costul pe care l-ai fi avut de suportat la sala.
O parte importanta a permanentei imbunatatiri a fitnessului digital si la cerere este amploarea tot mai mare pe care o iau orele individuale, in care lucrezi cu un antrenor personal. Poti astfel sa lucrezi cu antrenori pe care inainte nu ti-i permiteai sau, si mai bine, sa lucrezi cu antrenori celebri cu care inainte nu te-ai fi putut antrena, pentru ca nu locuiau in orasul tau sau poate nici in tara ta…
Acest trend diversifica profesionistii cu care poti lucra si te poate ajuta sa lucrezi mai eficient.
6. Avantul de popularitate al orelor de ramat
Ramatul sau vaslitul a devenit oficial o noua pasiune, sau o noua moda! Daca pana nu demult in salile de fitness se punea praful peste aparatele pentru ramat, astazi oamenii incep din ce in ce mai mult sa inteleaga care sunt beneficiile lor.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Britanic al Sportului, acest aparat lucreaza un uimitor procent de 86% din muschii corpului. Exista deja sali boutique dedicate in mod special ramatului si, in plus, poti face un astel de program si de acasa, cu ajutorul unui aparat pentru ramat. Iar aceasta moda este pe un trend complet ascendent! Lipsa impactului in cazul acestor exercitii este incredibil de prietenoasa cu incheieturile, desi antrenamentul este unul extrem de dificil si eficient.
Ramatul este un exercitiu dominant de tragere pentru partea superioara a corpului, si majoritatea celor care merg la sala au nevoie se lucreze mai mult cu exercitii de tragere. In plus, trasul de manerul aparatului de ramat si impingerea cu picioarele are ca rezultat o postura mai buna, chiar si atunci cand esti nevoit sa stai jos toata ziua.
7. Salile boutique de fitness high-tech
Pe masura ce echipamentele high-tech concepute sa imbunatateasca eficienta antrenamentelor vor deveni disponibile in tot mai multe sali, amploarea tehnologiei va fi una mult mai importanta. Costumele pentru stimularea musculara electrica a intregului corp (EMS), de pilda, maresc de trei ori eficienta unui program de antrenament fara EMS.
Cel mai probabil 2020 va fi anul in care vom vedea din ce in ce mai multe astfel de inovatii. Cheat Machine, de exemplu, sau The Vibe sunt si ele dispozitive care te ajuta sa oferi corpului tau un antrenament full-body intr-un interval de timp mai mic decat timpul necesar alta data.
8. Fitnessul high-tech acasa
Nu doar salile de fitness sau studio-urile au parte de aceasta infuzie high-tech. Desi majoritatea inovatiilor tehnologice sunt folosite pentru a imbunatati antrenamentele la sala, in 2020 iti vei putea upgrada si antrenamentele de acasa. Exista dispozitive care te pot ajuta sa iti transformi orice spatiu din casa in studio de fitness, iar Mirror este unul dintre acestea. Este practic ca si cum ai avea chiar la tine acasa un antrenor personal virtual si orice ora de fitness boutique pe care ti-o doresti.
De asemenea, o astfel de solutie este si Tonal, un sistem de fitness all-in-one care se ataseaza de perete. Pentru ca sustine o rezistenta de 90 de kg si sute de exercitii diferite, cu Tonal poti face antrenamente de forta full-body oricand vrei.
Desi aceste inovatii sunt deja cool, acesta este doar inceputul in ceea ce priveste boom-ul tehnologiei de acasa!
9. Mai multe antrenamente de kickboxing
Iti amintesti cat de mult ti-ai dorit sa iti iei o pereche de manusi de box si sa treci la treaba dupa ce ai vazut pentru prima oara Million Dollar Baby? Ei bine, pregateste-te, pentru ca boxul si kickboxingul nu fac decat sa creasca in popularitate in aceasta perioada!
Principalul motiv pentru care oamenii nu se tin de antrenamentele cardio este teama de cardio.
Iata de ce poti pune capat antrenamentelor plictisitoare si sa te inscrii la cel mai apropiata sala de box. Aceste cursuri fac ca antrenamentul cardio sa fie mai distractiv si in plus sunt safe pentru orice nivel de pregatire. Vei arde undeva intre 500 si 800 de calorii pe ora, in functie de greutate si de inaltime.
10. Meditatia ca parte din antrenament
Stii ca meditatia are o multime de beneficii pentru sanatate, dar pana acum nu ai reusit sa faci loc in programul tau aglomerat atat pentru antrenament cat si pentru meditatie. Ei bine, in 2020 totul iti va fi mult mai simplu, pentru ca instructorii includ acum meditatia in antrenamentele pe care le concep.
Vietile noastre sunt mai aglomerate si mai agitate ca niciodata si se intampla din ce in ce mai rar sa beneficiem si de timp pentru noi insine. 15 minute de antrenament HIIT pe intervale, urmate de 15 minute de meditatie, iti pot transforma viata foarte rapid.
Oferindu-ti sansa de a pastra si pentru tine macar putin timp, anul acesta poate fi pana la final anul in care vei reusi sa ai parte de mai multa pace interioara, de echilibru sufletesc, de intelegere, compasiune, recunostinta si bucurie.
11. Fitnessul in afara conexiunii
In ciuda tuturor device-urilor si inovatiilor aparute in ultimii ani in lumea fitnessului, 2020 este, de asemenea, si un an care pune accent pe deconectare. Pentru ca oricat de minunata este tehnologia, este mai important ca niciodata, atat pentru sanatatea mental, cat si pentru sanatatea fizica in general, sa te mai decuplezi din cand in cand de la tehnologie.
In paralel cu numarul mare de studio-uri virtuale si cu orele de fitness fata in fata dar pe aplicatii, anul 2020 aduce in mod paradoxal si din ce in ce mai multe cluburi si studio-uri dedicate fitnessului deconectat.
Tehnologia si social media s-au infiltrat extrem de mult in vietile noastre mai ales in ultima perioada petrecuta de noi toti in izolare, facand ca pana si activitatile mindful precum meditatia, yoga si respiratia profunda sa fie dependente de tehnologie.
In aceste conditii, oamenii vor incepe din ce in ce mai mult sa simta nevoia unui mediu de fitness si wellness complet lipsit de tehnologie.
12. HILIT – antrenamentul de mare intensitate si impact redus
Desi antrenamentul pe intervale de mare intensitate (HIIT) continua sa fie foarte popular, HILIT – sau antrenamentul de mare intensitate, cu impact redus – va lua o amploare extraordinara in curand. Acest tip de antrenament iti permite sa ai parte de aceleasi miscari care te fac sa transpiri intens, insa intr-un mod mult mai delicat cu trupul tau.
Beneficiile antrenamentului de tip HIIT sunt foarte bine studiate, si includ o ardere incredibila a caloriilor, o impulsionare a metabolismului si parametric foarte buni in ceea ce priveste sanatatea inimii. Cu toate acestea, HIIT poate fi resimit fizic de catre organism, exercitand constant presiune asupra incheieturilor.
HILIT, in schimb, combina beneficiile HIIT cu un mediu low-impact, care elimina stresul asupra incheieturilor. Acest trend este extrem de atragator pentru alergatori, pentru pasionatii de cross fit si pentru alti sportivi care au de suferit din pricina uzurii si degradarii articulatiilor, mai ales dupa ani intregi de antrenamente cu impact mare.
13. Orele de cardio ritmat
In loc sa transpiri pe banda de alergare, arderea caloriilor este mult mai distractiva atunci cand iti misti corpul in ritmul muzicii. 2020 nu aduce cu sine doar o crestere a popularitatii orelor de fitness cardio-dans, care atrag deja o multime de persoane, pentru ca miscarile ritmice si antrenamentele pe beat vor deveni o norma si in yoga, HIIT si multe alte discipline.
Fie ca vorbim despre un ritm relaxat, fie ca ne referim la o ora de energie si dinamism maxim, orele de cardio ritmat vor avea un stil si un ritm potrivit fiecaruia.
Cu totii simtim nevoia de entuziam si de o schimbare benefica atat in viata noastra de zi cu zi, cat si in ceea ce priveste regimul de fitness. Ca rezultat, combinatia de transpiratie si experienta sportiva care te implineste va fi una dintre temele principale in 2020. Este vremea celor puternici si gratiosi!
14. Produsele si programele personalizate de fitness
Fitnessul nu este un produs universal. In timp ce pentru tine boxul poate functiona cel mai bine, e posibil ca pentru un prieten de-al tau cea mai eficienta metoda de antrenare sa fie Pilates. Din acest motiv, anul 2020 este anul care aduce cu sine un procent mai ridicat de personalizare, atat in programele de fitness cat si in produsele cu care se va lucra.
Programele si produsele personalizate de fitness pot fi mai costisitoare, insa sunt si verificate. Daca ceva este conceput special pentru tine, atunci va fi unic din punct de vedere al calitatii si cel mai probabil te va ajuta sa te simti mai bine si sa ai rezultate mai bune.
Personalizarea este utila in mod deosebit pentru cei care nu isi doresc produse organice generice sau servicii de fitness care nu ofera varietate si functionalitate. Ei vor, in schimb, calitatea care vine cu o garantie, si un program croit pentru obiectivele lor personale din sfera sanatatii.
15. Antrenamentul de forta versus echipamente cardio
Anul 2020 este anul in care spunem ramas bun sesiunilor mult prea lungi si plictisitoare pe bicicleta eliptica. De asemenea, este anul in care deschidem si mai mult portile pentru antrenamentul de forta. Femeile fac si ele trecerea de la orele de truda pe aparate pentru cardio, sau de la Yoga si Pilates, catre antrenamentul de forta.
Cea mai buna parte a acestui tip de antrenament este ca e folositor femeilor de orice varsta, contribuind la controlul greutatii, construind masa musculara, tonifiind corpul si facandu-te sa te simti mai bine, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere mental.
16. Construirea unei fundatii solide
Este foarte dificil sa te bucuri de beneficiile antrenamentului pe care il faci daca nu ai reusit sa construiesti fundatia adecvata pentru a executa exercitiile respectand forma corecta. Singurul mod de a obtine rezultate in fitness fara sa te expui riscurilor accidentarilor, este sa construiesti o baza solida si sa progresezi cat mai sigur din acel punct. De forma perfecta depinde daca un antrenament te face sa te simti excelent sau daca pleci de la sala cu dureri in tot corpul.
Iata de ce educarea miscarii va deveni extrem de importanta, iar construirea fundatiei – cu ajutorul unor antrenamente cu impact redus care protejeaza articulatiile si previn accindentarile – va deveni un trend extrem de popular si foarte sanatos, de asemenea. Antrenamentele de tip “Solutii rapide” sau “Cum sa arzi cele mai multe calorii” nu functioneaza, iar castigurile pe care le obtii in urma lor nu sunt nici pe departe la fel de mari ca riscurile si durerea.
17. Experientele live de antrenament
Nici macar nu trebuie sa pleci de acasa pentru a te antrena in timp real alaturi de alti pasionati de fitness ca si tine. 2020 este anul in care e mult mai simplu sa ai parte de o experienta live de antrenament in propriul spatiu, indiferent de tipul de miscare care te atrage.
Acest trend va permite oamenilor sa isi traiasca experientele preferate din sfera fitnessului si sa ramana conectati oricand vor cu comunitatile de antrenament din care fac parte, indiferent unde se afla. Poti face, astfel, ore de spinning live acasa, ore de fitness, ore de yoga sau de Pilates, iar optiunile vor fi din ce in ce mai multe.
18. Antrenamentul pentru sanatate, nu pentru abdomen
Orice revista pe care o deschideai in urma cu cativa ani, iti oferea informatii si sfaturi din partea specialistilor pentru cum sa dai jos kilogramele in plus, cum sa ai un abdomen plat si un corp ca al vedetelor tale preferate. Ei bine, in 2020 totul se va schimba!
Oamenii vor incepe sa lucreze mai mult pentru propria sanatate si pentru starea lor de bine, decat pentru un abdomen sculptat. In loc sa fie vazut doar ca un mod de a slabi, fitnessul va insemna mai degraba sanatate pentru minte si corp.
Tocmai de aceea, o abordare mai holistica privitoare la fitness va deveni o norma. In loc sa priveasca doar catre cifra pe care le-o arata cantarul, oamenii vor incepe sa se uite si la alte cifre care conteaza – nivelul glicemiei, presiunea sanguina, consumul de fructe si legume, pasii, colesterolul si somnul – pentru un succes pe termen lung, mai degraba decat pentru obiective pe termen scurt.
19. Tehnologia portabila si hainele smart
Anul 2020 aduce si mai multa tehnologie portabila. Desi asta inseamna de cele mai multe ori ceasuri smart si trackere pentru fitness mai noi si mai bune, te poti astepta sa vezi mai multa tehnologie si in ceea ce priveste hainele. Colantii cu vibratii, de pilda, au senzori care iti ofera un feedback real in timpul antrenamentului, ajutandu-te sa iti mentii o aliniere corecta in timpul fluxurilor de yoga.
Evolutia din domeniul tehnologiei portabile a facut mai usor ca niciodata ca utilizatorii sa colecteze parametri importanti ce tin de sanatate si sa lucreze cu profesionisti din domeniului fitnessului si cu furnizori de servicii medicale, pentru a imbunatati eficienta sportiva, pentru a dezvolta un stil de viata sanatos, pentru a gestiona bolile cronice si, in cele din urma, pentru a creste calitatea vietii. Numarul de persoane care folosesc tehnologia portabila nu a fost niciodata mai mare decat in acest moment, incepand de la adolescenti si ajungand pana la varstnici.
20. Orientarea catre miscare de calitate
Au trecut de mult vremurile in care parcurgeai un antrenament cat mai rapid cu putinta, fara sa iti faci prea multe griji legate de ce se intampla cu corpul tau cand faci asta. Anul 2020 este anul in care oamenii vor analiza mai mult calitatea miscarilor pe care le fac, vor deveni mai activi si se vor mentine asa, cu un risc mai mic de accidentari.
Profesionistii din fitness vor deveni mai interesati de modul in care pot imbunatati miscarile clientilor. O mai buna calitate a miscarii inseamna mai putina durere, o capacitate sporita de a performa la un nivel mai mare, precum si posibilitatea de a ramane activ mai mult timp. Totul va fi masurat si urmarit, iar asta va reprezenta o parte importanta a programelor de fitness pe care antrenorii le concep pentru clientii lor. Ei vor folosi evaluari simple ale greutatii corporale, aplicatii si tehnologii de captare a miscarii, care le vor permite sa ia decizii mai bune cu privire la exercitiile cele mai bune pentru fiecare individ in parte.