Exista avantaje atat de partea antrenamentelor la prima ora a diminetii, cat si de partea antrenamentelor facute seara. Insa cel mai bun moment pentru a te antrena depinde in mare masura de tine.
Pentru multe persoane, gasirea momentului perfect pentru antrenament reprezinta o adevarata provocare. Desi sportul este extrem de important, fiecare dintre noi are o viata privata, un loc de munca, o familie, persoane importante pentru care trebuie sa isi faca timp, prieteni, sarcini in gospodarie, drumuri obligatorii si, nu in ultimul rand, o nevoie imperioasa de timp pentru somn si relaxare.
Si totusi, unde gasim timp si pentru sport in toata aceasta poveste? E bine sa te trezesti dimineata cat mai devreme si sa incluzi in program o sedinta intensa de antrenament sau ar trebui mai degraba sa tragi de tine la maxim si sa iti prelungesti ziua (si-asa destul de lunga) cu inca 30 sau 60 de minute?
Atat activitatea sportiva facuta dimineata, cat si cea pe care o lasi pentru seara au beneficii pentru sanatate, dar si capcane potentiale, insa pentru cele mai multe persoane momentul potrivit pentru a face sport nu se refera la cate calorii arzi sau la cat de multe kilograme ridici, ci mai degraba la modul in care te simti atunci cand faci sport si la cum se incadreaza sportul in programul tau zilnic.
Sumar:
Cel mai bun moment pentru sport este atunci cand poti sa te antrenezi
Incepem prin a da raspunsul la o intrebare etena: cel mai bun moment pentru a te antrena este atunci cand poti sa o faci! Din nefericire, nu avem cu totii un program care sa ne permita un antrenament de 90 de minute, smoothie-uri verzi cu colagen si o sedinta de masaj de minim 30 de minute.
Daca singurul moment in care te poti antrena este dimineata, inainte de serviciu, atunci dimineata este momentul perfect pentru tine. Daca iti rezervi activitatea fizica pentru serile si asa aglomerate exista sanse sa nu mai apuci niciodata sa faci ceea ce ti-ai propus.
De asemenea, daca nu poti sa storci decat 20 de minute de sport pe zi inainte sa mergi la culcare, atunci acesta este cel mai bun moment pentru tine!
Trebuie insa sa facem o observatie ce tine de consecventa: cel mai bun moment pentru a face sport este atunci cand poti, insa momentul ideal din zi in care ar trebui sa exersezi este acela pe care il poti respecta timp de mai multe zile, saptamani si chiar luni.
De pilda, daca esti genul de persoana care are numai 20 de minute la dispozitie seara, dar ti se pare ca ajungi sa chiulesti mereu, ar trebui sa te intrebi daca nu cumva ti-ai putea gasi timp pentru sport dimineata, nu seara. Incearca sa mergi la culcare mai devreme cu 20 de minute si astfel sa te si trezesti mai devreme decat de obicei – in acest fel vei avea parte de aceleasi 20 de minute de sport pe zi, numai ca in cadrul unui program putin modificat.
Ideea este ca oamenii care fac sport constant vad rezultate mai bune in materie de slabire si de capacitate de efort pe termen lung.
Cercetarile arata, de asemenea, ca organismul uman se poate adapta unui program regulat de antrenament, asa ca daca te antrenezi zilnic la prima ora, probabil ca vei deveni mult mai bun la antrenamentele facute dimineata. Acelasi lucru este valabil si pentru antrenamentele facute seara.
Acestea fiind zise, antrenamentele de dimineata si de seara au ambele atat avantaje cat si dezavantaje, iar asta o dovedesc deceniile intregi de cercetari stiintifice. Sa le luam pe rand!
Citeste si: Exerciții dimineata – cum ne pregatim si ne motivam
Beneficiile antrenamentelor matinale
Antrenamentele facute dimineata au intr-adevar un avantaj, potrivit mai multor studii de cercetare si ofera o serie intreaga de beneficii care i-ar putea convinge pe unii dintre impatimitii antrenamentelor noaptea sa isi mute exercitiile dimineata.- Te pot ajuta sa iti stabilesti un program de fitness. Persoanele care fac sport dimineata sunt adesea mai constante, pur si simplu pentru ca antrenamentele matinale lasa mai putin loc de scuze. Daca te antrenezi la prima ora a diminetii, eviti sa chiulesti seara pe motiv ca se aduna prea multe lucruri de facut.
- Iti pot imbunatati ciclul de somn. Trezirea devreme poate fi dificila la inceput, dar cercetarile arata ca obiceiul de a face sport dimineata iti poate modifica ritmul circadian, in asa fel incat corpul tau sa fie in mod natural mai alert dimineata si mai obosit seara. Astfel, vei adormi mai devreme iar dimineata vei putea face sport din nou. Exercitiile facute dimineata au, potrivit unor cercetari, capacitatea de a stimula somnul mai mult decat exercitiile facute seara. In plus, somnul faciliteaza cresterea masei musculare, in asa fel incat vei putea vedea un castig mai mare de forta daca ritmul circadian si ciclul de somn se inbunatatesc.
- Pot arde mai mult tesut adipos. Studiile au aratat ca sportul pe stomacul gol (a jeune) arde mai multa grasime decat sportul dupa masa (postprandial). Motivul este simplu: atunci cand faci sport fara sa mananci inainte, organismul trebuie sa utilizeze depozitele de grasime existente pentru a alimenta activitatea sportiva, mai degraba decat sa utilizeze drept combustibil mancarea pe care tocmai ai consumat-o. Alte cercetari arata, de asemenea, ca senzatia de arsura la nivelul muschiului dureaza mai mult atunci cand faci sport dimineata, ceea ce te poate ajuta sa slabesti in timp.
- Te pot face mai productiv. Cercetarile au relevat ca sportul dimineata are un efect benefic asupra nivelului de energie, a starii de alerta, a concentrarii si a capacitatii de decizie, ceea ce se va traduce intr-o zi mai productiva.
- Pot imbunatati starea de spirit pe parcursul zilei. Antrenamentele facute dimineata sunt un mod excelent de a incepe fiecare zi intr-o nota optimista – endorfinele sau “chimicalele fericirii” pe care corpul tau le produce ca raspuns la activitatea fizica iti pot mentine starea de spirit buna, mult timp dupa ora de antrenament. Sentimentul de implinire pe care il ai dupa ce duci la bun sfarsit un antrenament poate da startul unei zile in forta.
Dezavantajele antrenamentelor matinale
Desi obiceiul de a face sport dimineata poate fi o parte foarte importanta a unui stil de viata sanatos, antrenamentele dimineata au si dezavantajele lor, in egala masura. Atunci cand faci sport la prima ora a diminetii, exista cateva lucruri care iti pot face antrenamentul sa scartaie oarecum.
- Poti ramane fara combustibil. Daca nu ai mancat destul in seara dinainte, te poti confrunta cu o foame severa pe la jumatatea antrenamentului de dimineata. Daca te trezesti flamand in cele mai multe zile, incearca sa iei o cina mai serioasa, sau o gustare mica dar densa proteic inainte de culcare. Poti, de asemenea, sa iei o gustare mica, bogata in carbohidrati si inainte sa faci sport (o banana, de pilda), pentru a evita sa te simti infometat, sau sa resimti o oboseala aflata in stransa legatura cu foamea.
- Iti pot intrerupe somnul profund. In functie de ciclul de somn, o alarma setata prea devreme dimineata iti poate intrerupe somnul cel mai profund. Aceasta poate duce la o inertie a somnului (senzatia de mahmureala pe care o resimti o perioada dupa ce te trezesti), dar si la oboseala cronica daca se intampla des.
- Performanta fizica nu este la cote maxime. Majoritatea oamenilor nu se simt sprinteni si vioi si pregatiti de sport imediat cum se dau jos din pat. E posibil sa ai parte de incheieturi incordate si de o lipsa temporara a flexibilitatii. In general, corpul se relaxeaza pe masura ce se incalzeste, insa potrivit studiilor, anumiti markeri de forta, inclusiv puterea de varf, sunt mai mari seara.
- Incalzirea dureaza mai mult. Daca tot vorbim de incalzire, exista un motiv esential pentru care e posibil sa nu te simti la fel de puternic in timpul antrenamentelor de dimineata: temperatura bazala a corpului este mai scazuta. Asta face ca incalzirea sa fie cruciala pentru antrenamentele de dimineata. Daca sari brusc intr-un antrenament, in loc sa incepi treptat, poti avea parte de accidentari. Desigur, acest lucru este valabil tot timpul, insa cu atat mai mult atunci cand corpul tau este mai rece…
Ritmul cardiac este, de asemenea, mai lent dimineata (acesta este cel mai bun moment pentru a-ti afla ritmul cardiac real in perioada de odihna) ceea ce contribuie si la faptul ca ai nevoie de o incalzire mai lunga.
Beneficiile antrenamentelor facute dupa-amiaza si seara
Cei care pot face un exercitiu undeva in intervalul 12.00 – 16.00 sunt cei mai norocosi, pentru ca acesta este practic intervalul orar ideal pentru sport, mai ales daca poti lucra constant. In general dupa amiaza te simti mai pregatit pentru sport: esti mai flexibil, mai mobil, mai energic din punct de vedere fizic, precum si mai puternic si mai rapid.
In general aceste senzatii se domolesc in jurul orei 17.00, adaptari fiziologice resimtite de foarte multe persoane de-a lungul unei zile, ceea ce face ca dupa amiza si seara sa fie, din multe puncte de vedere, cele mai bune momente pentru sport.
- Pot imbunatati performanta fizica. Cercetarile arata ca majoritatea persoanelor functioneaza mai bine din punct de vedere fizic mai tarziu in decursul unei zile.
Forta musculara, flexibilitatea, puterea maxima si rezistenta sunt toate mai bune seara decat dimineata. In plus, persoanele care fac sport seara ating cu 20% mai tarziu punctul de extenuare. - Corpul uman se incalzeste odata cu trecerea orelor. Din moment ce temperatura bazala este mai ridicata mai tarziu in cursul unei zile, multe persoane pot intra in ritm mai rapid in timpul antrenamentelor de dupa-amiaza si de seara. Nu uita, insa, de incalzire!
- Hormonii sunt de partea ta. Testosteronul este important pentru construirea de masa musculara, atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor, iar corpul uman poate produce cantitati mai mari din acest hormon in timpul antrenamentelor facute dupa amiaza, ceea ce duce la o forta mai mare si la castiguri de masa musculara.
- Sportul facut tarziu poate ameliora stresul. Sportul este intotdeauna un mod excelent de a ameliora stresul, insa antrenamentele noaptea te pot ajuta sa iti consumi energia. Valul de endorfine pe care il resimti in timpul si dupa activitatea sportiva poate fi ideal inainte de culcare si te poate ajuta sa te relaxezi inainte de a te baga in pat.
- Poate contribui la inlocuirea obiceiurilor proaste. Daca ai obiceiuri de seara sau de noapte de care vrei sa scapi – gustari, baut, fumat sau prea mult timp la TV – permite sportului sa isi faca loc in viata ta si sa inlocuiasca obiceiurile nocive. Odata ce capeti experienta in a te antrena noaptea, e posibil sa te simti surprins ca nici macar nu ti se face dor de obiceiurile vechi.
Dezavantajele antrenamentelor dupa-amiaza si noaptea
Beneficiile de mai sus legate de antrenamentele facute dupa amiaza si seara te pot tenta automat sa aloci antrenamentelor cea de-a doua parte a zilei. Insa ar trebui sa iei in calcul si cateva dezavantaje.
- Pot afecta somnul. Declaratia generala potrivit careia sportul seara perturba somnul, este un mit. Nu este un adevar general valabil – oamenii de stiinta au descoperit ca e posibil ca sportul facut noaptea sa nu aiba deloc efecte asupra somnului, iar unele persoane pot chiar sa doarma mai bine daca fac sport seara – insa exista si persoane care pot avea parte de o stare de nervozitate daca se antreneaza prea aproape de ora de culcare.
Aceasta se aplica in general doar exercitiilor intense, precum CrossFit sau HIIT, pentru ca yoga, stretchingul si alte exercitii usoare pot chiar sa imbunatateasca somnul atunci cand sunt facute inainte de culcare. - Pot cauza probleme de coerenta. Multe persoane au probleme de coerenta legate de antrenamentele programate seara, pur si simplu pentru ca sunt prea obosite dupa o zi lunga. Antrenamentele de dupa amiaza si seara pot interfera cu responsabilitatile tale zilnice, mai ales daca lucrurile au tendinta sa se adune in timpul zilei. Daca ti se pare cunoscut, incearca sa iti modifici rutina zilnica in asa fel incat sa introduci in program un antrenament scurt de dimineata.
Informatiile de mai sus au scop educativ si informativ si nu tin loc de sfaturi medicale. Mergi intotdeauna la medic pentru a-ti lamuri orice intrebare legata de probleme medicale sau de obiective ce tin de sanatate.
Te-ar putea interesa si: Antrenament fitness: dimineata, la pranz sau seara?