Spirulina pentru slabit, beneficii, administrare si efecte secundare

Nu iti doresti sa te intorci in timp la momentul acela in care cantareai cu 10 kg mai putin? Te-ai saturat sa porti haine largi, blugi inchisi la culoare si corsete pentru a-ti ascunde silueta?

Realitatea este ca aceste haine nu te pot proteja de boli asociate cu obezitatea, asa cum sunt boala ovarului polichistic, diabetul, afectiunile cardiovasculare si fertilitatea. Dar slabirea o poate face! Surplusul de kilograme si cautarea continua de modalitati noi de a scapa de el reprezinta o preocupare curenta.

Din fericire, in ultimul timp au fost descoperite si redescoperite numeroase suplimente si alimente nemaipomenite pentru problemele si nevoile noastre zilnice. Inclusiv pentru pierderea in greutate.

Daca te gandesti serios sa iti revii la forma initiala, vei avea nevoie de mai mult decat sa mananci sanatos si sa faci sport. Suplimentele pot grabi acest proces – ele te vor ajuta sa elimini kilogramele in plus sau, pur si simplu, sa-ti imbunatatesti starea de sanatate. Iar un astfel de supliment natural este spirulina, un super-aliment indelung laudat pentru proprietatile sale uimitoare.

Aceasta biomasa de alge verzi-albastrui a primit numele de “Cel mai bun aliment pentru viitor” din partea ONU pentru multe motive, slabirea fiind unul dintre acestea. Vei afla mai jos cum contribuie spirulina la slabit, de unde o poti cumpara, care este dozajul potrivit si multe altele.

Suplimentele alimentare si rolul lor in dietele pentru slabit

Daca esti cu adevarat hotarata sa fii in cea mai buna forma, un supliment alimentar bine ales – in paralel cu o alimentatie sanatoasa si un program de antrenament – iti poate maximiza rezultatele.

Atunci cand vine vorba de pierderea in greutate, un supliment natural este optiunea cea mai sigura. Cele mai multe dintre ele pot asista cu succes procesul de slabire, fara a-ti pune sanatatea in pericol.

Alimentele pe care le consumam sunt descompuse in nutrienti, pe care organismul ii asimileaza sub forma de grasime. Acesta grasime este transformata ulterior in energie. Daca aceste rezerve inmagazinate nu sunt consumate, ele continua sa se acumuleze, iar rezultatul sunt kilogramele in plus.

Corpul transforma grasimea in energie intr-un ritm lent; cu cat suntem mai putin activi, cu atat procesul este mai incet. Aici intervin suplimentele. Acestea elibereaza energia inmagazinata. Astfel, grasimile vor fi topite mai repede. In mod similar functioneaza si spirulina.

Ce este spirulina?

spirulina pentru slabit

Spirulina este o biomasa de microalge plutitoare, fiind una dintre cele mai vechi plante cunoscute. O regasim in general in rezervoarele de apa din Africa, India, Mexic si America, insa ea fost cultivata cu succes inclusiv in laboratoare, astfel incat sa fie disponibila pretutindeni pe glob.

Super-alimentul a fost introdus pe piata in anii 1970, chiar daca oamenii obisnuiau sa o consume si cu sute de ani in urma.
Este extrem de nutritiva, un motiv pentru care a fost promovata de Institutul Interguvernamental pentru Folosirea Micro-Algei Spirulina Impotriva Malnutritiei (IIMSAM) pentru a lupta cu foametea si malnutritia.

NASA recomanda spirulina ca aliment pentru astronautii aflati in misiune spatiala. Ea este, de asemenea, consumata de catre soldati in timpul razboaielor care dureaza mult.
Motivul pentru care spirulina a fost catalogata un super-aliment este compozitia sa. Spirulina contine cantitati semnificative de nutrienti: proteina, acizi grasi esentiali, betacaroten, vitamina B, C, E si clorofila.

Spirulina este saraca in calorii si bogata in proteine. Ea are proprietati antioxidante si anti-inflamatorii, suprima apetitul, stimuleaza moblizarea grasimii si scade nivelul glicemiei si al tensiunii arteriale – toti acesti factori contribuind la slabire. Iata mai jos cum te poate ajuta spirulina la slabit.

Cum te ajuta spirulina sa slabesti?

1. Are un continut redus de calorii

O lingura de spirulina (7g) contine numai 20 de calorii. Consumul de alimente sarace in calorii este foarte important daca vrei sa slabesti, pentru ca te va juta sa creezi un echilibru energetic negativ. Poti adauga spirulina in smoothie-ul sau in sucul de dimineata, fara sa iti faci griji ca vei consuma prea multe calorii.

2. Este bogata in proteine

Cand vine vorba despre slabit, o dieta saraca in carbohidrati si bogata in proteine functioneaza pentru majoritatea celor care tin dieta. Spirulina contine aproximativ 60-70% proteina si contine toti amino-acizii esentiali.
Digestia proteinelor dureaza mai mult decat a carbohidratilor simpli. De aceea, spirulina te poate mentine satul o perioada mai lunga de timp. De asemenea, proteinele contribuie la construirea masei musculare slabe, ceea ce te va face sa arati mai tonifiat si iti va creste puterea musculara si rezistenta, prevenind afectarea musculara post-exercitiu.

3. Este foarte nutritiva

Spirulina este bogata in vitaminele C, B1, B6, B5 si E, minerale precum cupru, zinc si mangan, enzime utile si fibre alimentare, care o fac un supliment perfect pentru slabit. Aceste minerale, vitamine, enzime si fibre alimentare contribuie la digestie si metabolism, elimina toxinele si previn absorbtia de grasime.

4. Are proprietati anti-oxidante si anti-inflamatorii

Spirulina are proprietati antioxidante si anti-inflamatorii. Antioxidantii contribuie la anularea radicalilor daunatori si impiedica organismul sa produca molecule pro-inflamatorii, impiedicand organismul sa ajunga intr-o stare de stres si limitand inflamatia. Acumularile toxice si inflamatia sunt doi factori importanti ai ingrasarii, pe care spirulina ii poate preveni.

5. Taie pofta de mancare

Spirulina este un supresor pentru apetit. Ea contine aminoacidul numit fenilalanina care stimuleaza secretia de colecistokinina, ce ajuta la suprimarea apetitului.

6. Scade nivelul de colesterol

Multe studii stiintifice derulate pentru a gasi beneficiile spirulinei au confirmat ca spirulina are proprietati hipolipemiante. Spirulina contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) si de trigliceride si creste nivelul colesterolului bun (HDL) din sange. Consumul de spirulina poate stimula mobilizarea grasimii, un motiv pentru care este extrem de importanta pentru slabire.

7. Scade glicemia

Nivelul ridicat de zahar din sange poate creste riscul de a dezvolta rezistenta la insulina, obezitate, boala ovarului polichistic si diabet. Spirulina contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange la persoanele care sufera de diabet de tip 2. Includerea spirulinei in dieta poate contribui la reglarea puseurilor de insulina, protejandu-te de boli si prevenind acumularea de kilograme in plus.

8. Scade tensiunea arteriala

Spirulina contribuie la reducerea tensiunii arteriale sistolice si diastolice, fiind un agent antihipertensiv puternic. Tensiunea arteriala ridicata si stresul conduc la acumularea de kilograme in plus. Suplimentarea cu spirulina poate scadea concentratia de grasimi din sange, prevenind astfel ingrasarea.

Am vazut, asadar, care sunt cele opt motive pentru care spirulina este considerata unul dintre cele mai bune suplimente pentru slabit. Iata care sunt modurile in care poti consuma spirulina, precum si care este dozajul pentru slabire in forma de pudra sau de tablete.

Spirulina – forme disponibile

spirulina pentru slabit

In prezent, gasesti spirulina in magazinele de specialitate, sub forma de pastile, fulgi sau pudra. Cei mai multi oameni prefera spirulina pudra, care poate fi incorporata usor in diferite preparate (salate, supe, smoothie-uri etc.)
Spirulina este o sursa excelenta de proteina, foarte importanta atunci cand vrei sa slabesti.

Spirulina pudra
  •  Amesteca o lingura de spirulina pulbere in suc sau in smoothie.
  •  Amesteca o lingura de spirulina intr-un pahar cu apa.
  •  Adauga o lingura de pulbere de spirulina in salate, supe, sos salsa facut in casa, curry-uri si legume stir fry.
  •  Adauga o jumatate de lingura de spirulina la prajituri, produse de patiserie si batoane energetice facute in casa.
Tablete de spirulina

Daca vrei sa iei tablete de spirulina, doza sigura este de o tableta de 500 mg de 3-4 ori pe zi. Dar asigura-te ca stai de vorba cu medicul inainte de a utiliza spirulina pentru slabire. Doza poate varia in functie de problema. Este nevoie de studii suplimentare inainte de a fi stabilita o recomandare terapeutica.

O TABLETA STANDARD DE 500MG DE SPIRULINA CONTINE NUMAI 2 CALORII.

Spirulina are un continut foarte redus de calorii. Ea furnizeaza 3,9 calorii/gram de proteina. Un numar nesemnificativ, comparativ cu 65 calorii/gram de proteina provenita din carne de vita, de exemplu.
Asadar, spirulina asigura mare parte din necesitatile nutritive zilnice, intr-un numar redus de calorii.

Continut nutritional spirulina/100g

Calorii 290 – 14% din doza zilnica necesara
Carbohidrati 85,1
Grasimi 64,6
Proteine 140

Vitamine

Vitamina A 570 IU – 11% din doza zilnica recomandata
Vitamina C 10,1 mg- 17% din doza zilnica recomandata
Vitamina E 5 mg – 25% din doza zilnica recomandata
Vitamina K 25,5 mcg – 32% din doza zilnica recomandata
Riboflavina 3,5 mg – 216% din doza zilnica recomandata
Niacina 12,8 mg – 64% din doza zilnica recomandata
Vitamina B6 0,4 mg – 18% din doza zilnica recomandata
Folati 64 mcg- 23% din doza zilnica recomandata

Minerale

Calciu 120 mg – 12% din doza zilnica recomandata
Fier 28,5 mg – 158% din doza zilnica recomandata
Magneziu 195 mg – 49% din doza zilnica recomandata
Fosfor 118 mg – 12% din doza zilnica recomandata
Potasiu 1363 mg – 39% din doza zilnica recomandata
Sodiu 1048 mg – 44% din doza zilnica recomandata
Zinc 2 mg – 13% din doza zilnica recomandata
Cupru 6,1 mg – 305% din doza zilnica recomandata
Mangan 1,9 mg – 95% din doza zilnica recomandata
Seleniu 7,2 mcg – 10% din doza zilnica recomandata

Spirulina este sigura?

FDA a aprobat spirulina ca fiind sigura pentru consum. Cu toate acestea, este mai bine sa mergi la medic pentru ca poti fi alergic la spirulina, poti reactiona mai bine la un alt supliment natural pentru slabit sau poate ca nici macar nu ai nevoie sa consumi spirulina.

De asemenea, evita sa consumi spirulina daca esti alergic la fructe de mare sau daca suferi de hipotiroidism. Desi consumul de spirulina este sigur, poti avea stari febrile sau de oboseala dupa ce o consumi.
Iata cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont inainte de a cumpara spirulina pentru slabire.

Aspecte de care sa tii cont inainte de a cumpara spirulina

Poti cumpara spirulina de la farmacia de langa casa sau online. Verifica data expirarii pe eticheta, cumpara de la un brand cunoscut si asigura-te ca este organica.
Poate ca nu iti va placea din prima gustul spirulinei. Iata mai jos cateva retete care te vor ajuta sa consumi spirulina pulbere fara sa te simti incomod.

Retete de slabit pe baza de spirulina

spirulina pentru slabit

Spirulina in suc de fructe si legume

Ingrediente

  •  1 lingura de spirulina;
  •  ½ ceasca de portocale;
  •  ½ ceasca de rodie;
  •  ¼ ceasca de morcov;
  •  2 linguri de suc de lime;
  •  un praf de sare de Himalaya.

Mod de preparare

1. Pune fructele si morcovul intr-un blender si amesteca-le.
2. Toarna sucul intr-un pahar
3. Adauga lime, spirulina si un varf de sare de Himalaya.
4. Amesteca bine inainte de a bea.

Spirulina in smoothie

Ingrediente

  •  1 lingura de spirulina;
  •  ½ ceasca de telina;
  •  ½ ceasca de rosie;
  •  ½ ceasca de pepene rosu;
  •  2 linguri de suc de lime;
  •  un varf de sare de Himalaya.

Mod de preparare

1. Amesteca toate ingredientele, folosind un procesor alimentar.
2. Toarna smoothie-ul intr-un pahar si adauga spirulina, sare si suc de lime.
3. Amesteca inainte de a bea.

Spirulina in salata

Ingrediente

  •  1 lingura de spirulina;
  •  ½ ceasca de piept de pui la gratar maruntit, sau tofu la gratar;
  •  1 ceasca de baby spanac blansat;
  •  ¼ ceasca de sparanghel blansat si maruntit;
  •  ¼ ceasca de rosii maruntite;
  •  3 linguri de suc de lime;
  •  1 lingura de ulei de masline;
  •  3 linguri de iaurt cu continut redus de grasime;
  •  sare si piper dupa gust.

Mod de preparare

1. Pentru a face dressing-ul, amesteca iaurt cu continut redus de grasimi, ulei de masline, suc de lime, un praf de sare si piper intr-un bol.
2. Adauga pieptul de pui sau tofu in bol.
3. Adauga spirulina, spanacul, sparanghelul si rosiile.
4. Amesteca bine. Adauga putina sare si piper daca mai e nevoie.

Daca nu esti atent la ceea ce mananci, poti consuma zilnic cantitatea recomandata de spirulina si totusi sa nu slabesti nici macar un centimetru. Iata un exemplu de dieta care te va ajuta sa intelegi ce ar trebui sa mananci pentru a slabi.

De ce functioneaza?

Acest exemplu de dieta arata clar ca trebuie sa incluzi o cantitate substantiala de proteina slaba (peste, pui, ciuperci, linte, tofu, soia, etc), carbohidrati complecsi (fructe si legume), grasimi sanatoase (nuci si ulei de masline) si fibre alimentare (seminte de schinduf, fructe, legume si linte), agenti de stimulare a metabolismului (ceai verde sau ceai de menta), si suplimente pentru slabit (spirulina) in dieta, pentru a elimina grasimea.

Spirulina pentru slabit – Dozaj si administrare

Doza recomandata de majoritatea producatorilor si specialistilor in nutritie este de 500 mg de 3-4 ori pe zi. Cantitatea de spirulina recomandata nu este inca standardizata. Cu toate acestea, ideal este sa urmezi indicatiile inscrise pe ambalajul produsului.

De asemenea, este recomandat sa consulti medicul inainte de a include spirulina in regimul tau alimentar.

Foarte multi oameni iau spirulina in timpul mesei, incorporata in diferite preparate. Motivul este acela ca administrata astfel va suprima apetitul, datorita continutului nutritional, ceea ce inseamna ca vei manca mai putin si iti va fi mult mai usor sa-ti controlezi apetitul.

ATENTIE! SPIRULINA NU SE ADAUGA IN PROCESUL DE GATIRE, CI LA FINAL, PENTRU A NU-SI PIERDE DIN VALOAREA NUTRITIONALA.

Administrarea suplimentelor de spirulina pentru slabit se face inainte de mese, cu 15 minute, pana la 1 ora.
In unele cazuri, daca obiectivul urmarit este imbunatatirea starii de sanatate – si nu neaparat pierderea in greutate – se recomanda suplimentarea cu spirulina dupa mese.

Ponturi utile pentru slabit

  •  Antreneaza-te regulat. Te poti antrena la sala sau acasa. Fa un mix de cardio, antrenament de forta si greutati, pentru a avea un corp slab si tonifiat.
  •  Evita stresul. Incepi sa numeri invers, incepand de la 5, pentru a reusi sa nu te enervezi si sa nu iti faci griji.
  •  Incearca sa consumi mancare gatita in casa, pentru a evita depozitarea caloriilor ascunse prezente in sosuri, marinade, salate si dressinguri pentru salate.
  •  Dormi 7-8 ore zilnic pentru a-ti ajuta organismul sa se repare si pentru a anula uzura la nivelul muschilor si actiunea toxinelor daunatoare.- Bea apa atunci cand te simti infometat la ore nepotrivite. Creierul tau iti da indicatia gresita ca ti-e foame cand de fapt iti e doar sete.
  •  Megi pe jos pana la birou si inapoi, urca pe scari, stai in picioare si lucreaza pentru cateva minute. Asta te va ajuta sa arzi calorii.
  •  Spune nu alimentelor bogate in calorii, sare si zahar, precum bauturi carbogazoase, sucuri de fructe si legume ambalate, pui prajit, burgeri, pizza, cartofi prajiti, etc.
  •  Rasplateste-te o data la doua saptamani pentru ca ai adoptat o dieta sanatoasa. Permite-ti sa mananci 500 de calorii extra in acea zi.
  •  Alatura-te unui grup in care poti invata mai multe despre cum sa slabesti. Stai de vorba cu persoane care au slabit sau care isi doresc cu adevarat sa slabeasca, astfel incat sa iti poti mentine motivatia.

Urmeaza aceste ponturi si impulsioneaza-ti slabirea consumand spirulina. Asigura-te ca stai de vorba cu medicul tau sau cu un nutritionist, care te va ajuta sa adaugi spirulina in rutina ta zilnica.

Alte beneficii ale consumului de spirulina pentru sanatate

spirulina pentru slabit

Pe langa faptul ca te ajuta sa scapi de kilogramele in plus, spirulina are efecte benefice uimitoare asupra starii de sanatate. Iata cateva dintre ele.

Spirulina intareste sistemul imunitar. Acest lucru se datoreaza compozitiei sale. Ea contine cei 8 aminoacizi esentiali, si alti 10 non-esentali, antioxidanti precum betacarotenul, complexul de vitamina B, o multime de minerale si acizi grasi esentiali, proteine si probiotice.

Un studiu realizat inca din 1988 in Japonia, precum si altele mai recente, au descoperit ca spirulina reduce nivelul colesterolului si diminueaza inflamatiile care pot cauza, la randul lor, acumularea colesterulului in sange. Suplimentarea cu spirulina ajuta la depozitarea colesterolului acolo unde este necesar in organism, impiedicand acumularea acestuia in peretii arteriali, unde poate afecta sistemul cardiovascular.

Spirulina are efecte benefice asupra sanatatii mintale si acuitatii cognitive. Datorita concentratiei mari de L-Triptofan, aminoacid care produce neurotransmitatorii melatonina si serotonina, spirulina are efecte benefice asupra memoriei si poate imbunatati starea de spirit.

1. Spirulina poate contribui la prevenirea inmultirii Candida.
2. Poate contribui la tratarea otravirii cronice cu arsenic.
3. Poate contribui la reducerea riscului de cancer.
4. S-a constatat, de asemenea, ca spirulina inhiba replicarea HIV-1.
5. Creste vitalitatea si energia.
6. Poate contribui la tratarea bolii ficatului gras non-alcoolic.
7. Imbunatateste sanatatea oaselor.
8. Spirulina poate trata, de asemenea, anemia.
9. Poate preveni leziunile cerebrale si poate imbunatati memoria.
10. Poate ameliora simptomele sindromului premenstrual.
11. Spirulina este eficienta impotriva simptomelor de contaminare radioactiva.
12. Poate contribui la mentinerea sanatatii pielii.

Spirulina: posibile efecte secundare

Spirulina este un supliment sigur, iar efectele secundare neplacute pot aparea numai in cazul in care produsul este contaminat. Printre aceste efecte secundare se numara:

  • dureri de stomac;
  •  greata;
  •  varsaturi;
  •  slabiciune;
  •  sete;

Asadar, pentru a evita orice neplaceri, asigura-te intotdeauna ca folosesti suplimente de spirulina de calitate.

Este deosebit de important sa respecti dozajul si sa nu depasesti sub nicio forma cantitatea de 50 grame pe zi. Spirulina contine cantitati destul de mari de acid nucleic, care, o data metabolizat, duce la formarea acidului uric.

De asemenea, suplimentarea cu spirulina nu este recomandata femeilor insarcinate, celor care alapteaza sau copiilor.

Raspunsurile expertilor la intrebari frecvente

Cat de multa spirulina trebuie sa iau zilnic pentru a slabi?

Daca vrei sa iei spirulina tablete, o doza sigura este o tableta de 500 de mg, de 3-4 ori pe zi. Cu toate acestea, doza poate varia in functie de problema. Sunt necesare mai multe studii pentru a stabili un dozaj adecvat pentru slabire. De aceea, stai de vorba cu medicul inainte.

Spirulina suprima apetitul?

Da. Spirulina suprima apetitul.

Spirulina iti da energie?

Da, spirulina este un supliment bogat in proteine si densa in nutrienti. Ea confera energie.

Pot lua spirulina pe stomacul gol?

E mai bine sa iei spirulina la micul dejun, sau dupa acesta.

Spirulina stimuleaza metabolismul?

Nu exista nicio dovada directa ca spirulina stimuleaza metabolismul. Dar per ansamblu, consumul de spirulina contribuie la slabire, crescand satietatea, scazand colesterolul si tensiunea arteriala, si prevenind inflamatia si acumularile de toxine.

Cat timp ar trebui sa iau spirulina?

Stai de vorba cu nutritionistul tau sau cu un medic, pentru a sti cat timp ar trebui sa consumi spirulina in vederea slabirii.

Surse: https://www.topfitness.ro/spirulina-pentru-slabit-beneficii-administrare-si-efecte-secundare/

https://www.stylecraze.com/articles/spirulina-help-weight-loss/

3.5/5 - (10 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate