Pandemia pe care intregul mapamond o traverseaza, de mai bine de un an deja, a schimbat modul in care ne traim vietile si chiar si abordarea vacantelor sau modalitatilor de relaxare pentru weekend.
Daca altadata am fi acordat mai multa atentie city break-urilor care ne purtau prin orase aglomerate, incarcate de cultura si istorie, astazi izolarea ne este necesara chiar si atunci cand ne gandim la vacante. Astfel, oamenii au invatat sa puna mai mult accent ca niciodata pe excursii in locuri mai retrase si mai putin aglomerate, iar drumetiile sunt una dintre activitatile pe care pandemia le-a incurajat. Insa dincolo de necesitate, oamenii au inceput sa descopere treptat si beneficiile reale ale drumetiilor.
Daca avantajele evidente ale drumetiilor – asa cum sunt faptul ca este o activitate fizica foarte benefica sau faptul ca ofera oportunitati de a petrece timp in natura – sunt bine cunoscute tuturor, motivele pentru care e musai sa continui sa faci drumetii depasesc cu mult beneficiile fizice, mergand pana la descoperirea unui stil de viata mai sanatos si a unui trai mai fericit in natura.
In plus, un sistem imunitar puternic este mai important ca niciodata iar, prin drumetii, poti spori capacitatea naturala a organismului de a lupta impotriva bolilor.
Sumar:
Beneficiile fizice ale drumetiilor
Desi unele dintre beneficiile fizice ale drumetiilor pot fi evidente – pierderea in greutate, de pilda – ele au si unele avantaje surprinzatoare.
1. Drumetiile sunt benefice pentru sanatatea inimii
Drumetiile sunt excelente pentru sanatatea cardiovasculara. Chiar si drumetiile usoare pot stimula ritmul cardiac pana la un nivel moderat, ceea ce ajuta la imbunatatirea conditiei fizice si rezistentei aerobe. De-a lungul timpului, corpul se adapteaza noilor niveluri de fitness, astfel ca vei putea face drumetii mai lungi, mai rapide si mai dificile, fara sa te simti obosit sau fara sa ramai fara suflu.
Drumetiile pot imbunatati, de asemenea, markerii asociati cu sanatatea cardiovasculara, asa cum sunt tensiunea arteriala, nivelul zaharului din sange si colesterolul.
Studiile au aratat ca iesirile regulate in drumetii de nivel moderat pot reduce semnificativ hipertensiunea, pot imbunatati toleranta la glucoza si pot reduce in timp nivelul colesterolului „rau”.
Asadar, daca sanatatea cardiovasculara reprezinta o preocupare pentru tine, drumetiile pot fi o modalitate excelenta de a-ti imbunatati functionarea inimii!
2. Drumetiile imbunatatesc echilibrul
Atunci cand parcurgi un traseu de munte, muschii picioarelor si ai trunchiului se angajeaza si se contracta constant pentru a oferi stabilitate si echilibru pe teren denivelat. Pe masura ce muschii stabilizatori ai trunchiului se intaresc, in timp echilibrul se imbunatateste si el.
Insa nu doar stabilizarea musculara contribuie la imbunatatirea echilibrului. Drumetiile contribuie si la cresterea proprioceptiei – constientizarea mentala a pozitiei si miscarii corpului in raport cu mediul inconjurator. Atunci cand faci drumetii, creierul proceseaza fiecare piatra si radacina si evalueaza ce ai de facut pentru a trece peste obstacole.
Exersand constant, creierul devine mai priceput in evaluarea acestor obstacole iar, ca rezultat, echilibrul se imbunatateste.
Pe masura ce inaintam in varsta, este foarte important sa lucram la echilibru pentru a preveni caderile. Drumetiile sunt un mod distractiv de a imbunatati echilibrul in timp ce petreci timp in aer liber.
3. Drumetiile te ajuta sa construiesti masa musculara
Asa cum am aratat anterior, unul dintre beneficiile drumetiilor este acela ca ajuta la construirea muschilor stabilizatori de la nivelul picioarelor si trunchiului pentru a imbunatati echilibrul. Insa drumetiile intaresc si alti muschi ai corpului, inclusiv cei ai bratelor si spatelui.
Mai mult, drumetiile reprezinta un exercitiu excelent pentru aproape toate grupele musculare majore ale corpului: mersul la deal implica fesierii, cvadricepsul, muschii hamstrings si gambele, in timp ce drumetiile pe teren in panta angajeaza gleznele, soldurile si trunchiul.
Muschii bratelor si ai spatelui pot fi intariti cu ajutorul betelor de trekking sau cu un bagaj mediu spre greu.
Asadar, daca mersul la sala nu este chiar genul tau de distractie, incearca drumetiile! Ele sunt un antrenament excelent pentru intregul corp si, asa cum vom arata in continuare, o modalitate excelenta de a calma mintea si de a te elibera de stres.
4. Drumetiile pot creste densitatea osoasa
Densitatea osoasa se refera la cantitatea de minerale din oasele noastre. Densitatea osoasa ridicata este importanta pentru prevenirea fracturilor, precum si pentru reducerea riscului de osteoporoza. Activitatile cu impact ridicat si greutate, asa cum sunt drumetiile, contribuie la imbunatatirea densitatii osoase prin intarirea tesutului osos.
Dar pentru ca aceste activitati sa fie eficiente in cresterea densitatii osoase, ele trebuie facute la un nivel moderat spre ridicat. De exemplu, impactul fizic al drumetiei pe o poteca abrupta este mai benefic pentru construirea densitatii osoase decat drumetiile pe poteci plate.
5. Drumetiile te ajuta sa slabesti
Poate ca nu este un obiectiv general valabil, insa daca faci parte din categoria celor care isi propun sa slabeasca, drumetiile sunt o modalitate excelenta de a face acest lucru.
Numarul de calorii arse in timpul unei drumetii depinde de o serie intreaga de factori, precum greutatea, sexul si intensitatea aeroba, dar daca esti incepator, chiar si drumetiile usoare pot avea ca rezultat o slabire treptata.
Recomandarea pentru activitatea fizica in cazul adultilor este de cel putin 150 de minute (2 ore si jumatate) pe saptamana. Daca obiectivul tau este sa elimini din greutatea in exces, poti incepe cu trei drumetii a cate 50 de minute pe saptamana, pe un traseu cat mai apropiat de orasul in care locuiesti.
Beneficiile mentale si emotionale ale drumetiilor
6. Drumetiile amelioreaza stresul si stimuleaza starea de bine mentala
Exista o multime de cercetari care sustin ideea ca o conexiune cu natura imbunatateste sanatatea mentala si starea de bine. Fie ca admiri stralucirea spectaculoasa a unui apus de soare, fie ca privesti catre un camp de flori salbatice, aceste scurte experiente care te fac sa te simti „uimit” in fata naturii, te pot face sa te simti mai fericit si mai putin stresat.
“Baile de padure”, de pilda, sunt un bun exemplu in acest sens. Aceasta practica japoneza inseamna plimbari sau drumetii prin padure ca modalitate de a te reconecta cu natura si de a te deconecta de la lumea digitala. Specialistii sunt de parere ca petrecerea timpului in natura poate crea un sentiment redus al importantei propriei persoane in raport cu ceva mai mare si mai puternic. Acest sentiment poate face ca stresul sa dispara ca prin farmec si poate determina o perspectiva mai pozitiva asupra vietii.
In lumea de astazi, stresul si bolile mentale, asa cum sunt depresia si anxietatea, reprezinta o stare de normalitate pentru multe persoane. Insa petrecerea timpului in natura te poate ajuta sa revii in prezent si poate trezi un sentiment de calm si pace intr-un stil de viata altminteri extrem de agitat.
7. Drumetiile iti permit sa te deconectezi de la tehnologie
In continuarea ideii de mai sus, la fel de adevarat este si ca am devenit mai dependenti de tehnologie, iar timpii de ecran sunt cu mult mai indelungati fata de acum cativa ani, indiferent de categoria de varsta.
Fara sa mai punem la socoteala ca anul 2020 a fost mai marcat ca niciodata de patrunderea online-ului in toate segmentele vietii noastre, de la scoala si munca, la cumparaturi si chiar divertisment. Si, desi tehnologia are marele merit de a ne face viata mai usoara, ea are si consecinte nedorite.
Viata prin intermediul telefoanelor si al retelelor de socializare poate duce la anxietate si la comparatii nesanatoase, ca sa nu mai vorbim de faptul ca este un aspirator de timp. Aplicatiile de social media sunt concepute pentru a crea dependenta, astfel ca este important sa mentii un echilibru in acest sens si sa te mai deconectezi din cand in cand… Si ce mod mai bun de a face asta decat sa pornesti pe carari de munte?
Faptul ca iti inchizi telefonul si pornesti intr-o excursie este o oportunitate excelenta de a trai in momentul actual si de a te deconecta de la presiunile pe care le resimti adesea, chiar fara sa iti dai seama, atunci cand petreci ore intregi scrolland pe telefon.
8. Drumetiile iti pot imbunatati respectul de sine
E posibil ca atunci cand faci lucruri dificile sa nu te simti prea bine, insa cat de bine te simti dupa aceea? Fiecare provocare pe care ti-o lansezi iti aduce acel sentiment de realizare care te poate face sa capeti un respect mai mare fata de propria persoana.
Potrivit unui studiu din 2010, chiar si 5 minute de exercitii in aer liber te pot face sa te simti mai increzator. Imagineaza-ti, deci, cum te vei simti dupa o zi pe traseu. Drumetiile te pot face sa te simti mai puternic, mai capabil, mai independent si mai pregatit sa iei in piept toate provocarile vietii.
9. Drumetiile te pot scapa de insomnii si pot imbunatati calitatea somnului
Cercetarile au aratat ca exercitiile fizice regulate pot contribui la ameliorarea insomniei si la imbunatatirea tiparelor de somn. Desi oamenii de stiinta nu stiu exact cum sau de ce se intampla asta, un motiv poate fi capacitatea sportului de a induce o stare de spirit stabila si de a reduce presiunea asupra mentalului, astfel incat sa te poti relaxa atat fizic cat si psihic.
O alta teorie este aceea ca statul in aer liber, la fel ca si lumina naturala, pot influenta tiparele de somn. Expertii sunt de parere ca expunerea la lumina soarelui – mai ales dimineata – este absolut esentiala pentru producerea melatoninei (hormonul somnului) in timpul noptii.
Cu alte cuvinte, daca mai aveai nevoie de inca un motiv pentru a porni la drum, un somn bun este scuza perfecta.
10. Drumetiile imbunatatesc memoria si functionarea creierului
Cand faci drumetii, sangele ajunge la creier transportand cu sine oxigen si substante nutritive importante. Studiile au aratat ca aceasta stimulare a fluxului sanguin imbunatateste conexiunile intre neuronii din acele parti ale creierului responsabile pentru memorie si pentru functia cognitiva. Cercetatorii au constatat ca adultii mai in varsta care fac exercitii in reprize scurte au o memorie superioara fata de cei care nu fac acest lucru.
De multe ori avem impresia ca suntem prea ocupati cu munca pentru a porni intr-o drumetie. Nu ne gandim decat cum sa apasam pedala de acceleratie in fata calculatorului si sa taiem pe rand cate un task de pe lista cu indatoriri.
Cu toate acestea, cercetarile arata ca miscarea, in special in aer liber, ne poate ajuta sa ne concentram si sa ne imbunatatim capacitatea de a procesa informatii, ceea ce face ca si timpul petrecut in fata calculatorului sa fie mai productiv.
11. Drumetiile creaza o comunitate
Drumetiile sunt un mod foarte bun de a construi o comunitate. Nu numai ca pot crea noi prietenii, insa activitatile de grup ofera sprijin social si pot compensa pentru sentimentele de indoiala, ingrijorare sau teama.
Daca nu stii sigur unde si cum sa gasesti parteneri de drumetii, exista o multime de resurse online, precum grupuri de Facebook si organizatii pentru diferite segmente de varsta, scoli de ghizi montani sau de cercetasi, cluburi pentru iesiri in aer liber sau chiar tabere pentru familii.
Asadar, daca iti doresti o latura sociala mai activa in viata ta, incearca drumetiile, o modalitate excelenta de a cunoaste oameni cu aceeasi mentalitate ca a ta si de a-ti face prieteni noi.
Pe termen lung, drumetiile ca parte integranta a vietii tale iti pot imbunatati sanatatea fizica si pot amplifica starea de bine, atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere emotional, ceea ce este un antidot major pentru factorii de stres din lumea moderna.
Corpul si mintea iti vor arata ca orice moment petrecut in natura este benefic pentru suflet. Chiar daca stiinta sustine complet aceasta idee, cea mai buna dovada este felul in care te vei simti la finele unei drumetii: un zambet larg pe fata, picioare obosite, dar un sentiment de bine si de prospetime la finele unei zile exelente in natura.