10 beneficii incredibile ale mersului pe role

Cand te gandesti la fitness si la o forma fizica de invidiat, probabil ca mintea iti fuge aproape imediat la metodele bine cunoscute de slabire, asa cum sunt sala de forta, mersul pe jos, inotul, alergatul, ciclismul sau yoga. Cu toate acestea, un sport popular pentru slabit si pentru imbunatatirea formei fizice este adesea ignorat, iar acesta este mersul pe role.

Da, exact cum auzi: sportul pe care il asociezi in general cu distractia de weekend prin parcurile orasului te poate ajuta in mod real sa ai o forma fizica de invidiat.

Exista atat de multe beneficii ale mersului pe role incat vei fi surprins. Bonusul cu care vine la pachet este acela ca sporturile populare pe role sunt si distractive. Iata, deci, ca este complet realizabil sa capeti o forma fizica buna mergand pe role si slabind, dar si distrandu-te alaturi de prieteni!

Iata mai jos 10 beneficii ale mersului pe role si motivele pentru care ar trebui sa te apuci de acest sport pentru fi in forma.

1. Mersul pe role arde calorii

10 beneficii incredibile ale mersului pe role 1

Nu mai este un secret pentru nimeni ca, pentru a slabi, trebuie sa arzi zilnic mai multe calorii decat consumi. Cu alte cuvinte, ai nevoie de un deficit caloric negativ pentru a elimina din kilogramele in plus. Exista suficiente moduri prin care oamenii incearca sa slabeasca, dar daca esti serios cu privire la slabit trebuie sa fii si intelept.

Mersul pe jos si alergatul sunt moduri excelente de a arde calorii, dar sa fim sinceri, nu sunt intotdeauna si distractive. Daca nu esti atlet, astfel de activitati vor fi o corvoada, si chiar daca in prima instanta te-ar putea atrage, noutatea va trece rapid.

Mersul pe role, in schimb – chiar daca are ca scop declarat slabirea – nu va insemna decat sa iti pui rolele si sa iesi la o plimbare relaxanta prin parc! Vorbim despre o activitate cardiovasculara, care face inima sa munceasca mai intens, te face sa transpiri, iar daca mergi pe role in mod regulat si urmezi o dieta sanatoasa, in scurt timp vei reusi sa vezi si depozitele de grasime topindu-se.

Patinatul pentru slabit este o metoda eficienta de a fi sanatos. Indiferent ce tip de role folosesti, vei arde calorii.

Cate calorii arzi pe role?

O plimbare lejera de 30 de minute pe aleile parcului te va face sa arzi 250 de calorii. Astfel, daca faci calculele corect, mergand pe role timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana vei arde aproximativ 1250 de calorii. Alaturi de o dieta regandita cat mai inteligent, vei reusi sa dai jos 500 de grame pe saptamana.

Desigur ca greutatea de la care pornesti influenteaza numarul de calorii arse intr-o ora de patinat. Daca doua persoane de greutati diferite patineaza cu aceeasi viteza, pe aceeasi distanta si pe acelasi tip de teren, persoana care cantareste mai mult va arde mai mult calorii mergand pe role – acest lucru este valabil pentru orice tip de exercitiu fizic, nu doar pentru mersul pe role.

Tipul de role folosite este si el unul dintre factorii care determina numarul de calorii pe care le arzi patinand. Fitness Magazine a desfasurat un studiu pe persoane cu greutati diferite care au patinat fie pe role dispuse in linie, fie pe role cu doua randuri de roti (de tipul patine cu rotile).

Potrivit studiului, o persoana care cantareste 70 de kilograme va arde 482 de calorii la fiecare ora cand patineaza pe role cu patru roti. Insa, numarul de calorii arse cu rolele cu roti dispuse in linie va fi si mai mare: aceeasi persoana care cantareste 70 de kg va arde in jur de 600 de calorii pe ora cand se deplaseaza pe rol cu roti dispuse in linie. Mentinerea echilibrului necesar pe rolele cu roti in linie duce la arderea mai multor calorii.

2. Mersul pe role adauga definire musculara

10 beneficii incredibile ale mersului pe role 2

Mersul pe role ca activitate pentru slabit nu va avea ca rezultat doar cateva kilograme eliminate in decurs de trei luni, ci iti va conferi in plus si tonifiere si definire musculara.

De fiecare data cand iesi cu rolele, vei observa o crestere a gradului de definire musculara. E foarte adevarat ca skatingul este o activitate cardio, insa nu este doar atat! Sporturile pe role te ajuta sa antrenezi si sa intaresti o serie de zone din corp, printre care si abdomenul, fesierii, coapsele si gambele.

Fesierii sunt termenul stiintific pentru fund, iar aceasta este zona din corp care are parte de cel mai bun antrenament atunci cand mergi pe role. Fesierii sunt alcatuiti din trei muschi diferiti: gluteus maximus, medius si minimus. De fiecare data cand te dai pe role, te rasucesti, te invarti si te apleci, pentru ca ai de facut curbe si de luat colturi, iar aceste actiuni implica zona posterioara, facand-o ferma si bine definita.

Indiferent cat de fit esti, dupa o “sedinta” intensa de antrenament pe role cvadricepsii, muschii hamstring si copsele vor simti arsura provocata de miscarea picioarelor inainte si inapoi. Cel mai probabil prima zona a corpului pe care o vei vedea tonifiindu-se vor fi gambele.

Este normal ca gambele sa fie primele tonifiate de la mersul pe role, pentru ca aceasta este zona corpului care are parte de cea mai multa miscare – ele stabilizeaza tendonul lui Ahile, care sustine gamba in timpul in care aceasta lucreaza in antrenamentul pe role.

Daca ai o greutate in exces, vei avea in mod evident nevoie de mai mult timp pentru a observa definirea musculara, dar imediat ce vei reusi sa dai jos cateva kilograme, vei observa ca arati mult mai slab si mai tonifiat. Cine ar fi crezut ca cel mai bun mod de a te tonifia este prin skating?

3. Mersul pe role imbunatateste echilibrul

Unele persoane se bucura de un echilibru natural, in timp ce pentru altele nu este ceva ce vine de la sine. Echilibrul poate afecta modul in care mergi si in care faci anumite sporturi si activitati.

Un bun echilibru este foarte important, pentru ca reduce cantitatea de energie pe care o consumi atunci cand faci activitati obisnuite precum mersul sau chiar statul pe scaun, si, de asemenea, te ajuta sa reduci oboseala. Iar pentru ca echilibrul in timpul mersului pe role este extrem de important, vei invata in scurt timp trucurile si tehnicile necesare pentru a-ti imbunatati echilibrul.

Mersul pe role imbunatateste echilibrul datorita muschilor folositi pentru aceasta activitate: in timpul mersului pe role iti folosesti zona lombara si muschii abdominali pentru a te deplasa inainte si inapoi. Skatingul necesita un trunchi puternic pentru a mentine o pozitie dreapta – reteta perfecta atunci cand incerci sa obtii un echilibru mai bun.

4. Mersul pe role asigura o sanatate superioara a inimii

10 beneficii incredibile ale mersului pe role 3

Bolile cardiace sunt prevalente si sunt, de asemenea, principala cauza a mortalitatii, atat in Europa cat si in SUA. Afectiunile cardiace – printre care se numara si atacurile de cord, accidentele vasculare si alte boli legate de activitatea cardiovasculara – sunt un ucigas nemilos si, data fiind situatia actuala si factorii de stres de care ne lovim in fiecare zi a existentei noastre, numarul de decese din motive cardiace este pe un trend alarmant de ascendent.

Mersul pe role intareste inima, iar Asociatia Americana a Inimii sustine ca sporturile pe role sunt o forma eficienta de exercitiu aerob. Mersul pe role in doza moderata va creste ritmul cardiac al unui patinator obisnuit pana la 140 – 160 de batai pe minut.

Iar daca esti genul mai indraznet sau daca practici forme de skating mai energice – asa cum este patinajul viteza – poti stimula simtitor ritmul cardiac, pana la aproximativ 180 de batai pe minut.

5. Mersul pe role invinge diabetul

Diabetul este si el o boala din ce in ce mai prezenta in randul populatiilor globului, fiind aproape la fel de comuna ca afectiunile cardiace. Dietele nesanatoase, stilurile de viata sedentare, obezitatea si lipsa exercitiului aerob declanseaza adesea diabetul de tip 2.

Asociatia Americana pentru Diabet recomanda doua tipuri principale de ativitate fizica pentru a gestiona si a preveni diabetul – antrenamentul de forta si miscarea aeroba, ambele fiind de fapt doua beneficii pentru sanatate ale mersului pe role. De aceea, tinand cont de aceste aspecte, poti controla in mod eficient diabetul mergand pe role cat mai frecvent.

Mersul pe role este un exemplu excelent de exercitiu aerob, care iti ajuta corpul sa foloseasca si sa controleze mai bine insulin. Skatingul intareste inima si oasele, te elibereaza de stres, scade nivelul glucozei si determina niveluri mai sanatoase ale colesterolului. Toti acesti factori influenteaza diabetul, astfel ca poti merge pe role pentru a controla diabetul sau poate chiar pentru a-l preveni.

Medicii recomanda pacientilor diagnosticati cu diabet, precum si persoanelor care fac parte din categoriile de risc, sa isi stabileasca un target de aproximativ 30 de minute de exercitiu aerob usor catre moderat, efectuat de 5 ori pe zi. Daca iti doresti cu adevarat sa preiei controlul asupra diabetului mergand pe role, iesi de mai multe ori pe saptamana la plimbare!

Este extrem de important sa mergi pe role in mod regulat si sa nu lasi doua sau mai multe zile sa treaca fara sa faci un antrenament pe role pentru a-ti mentine sanatatea.

6. Mersul pe role si beneficiile pentru antrenamentul de forta – mai multa putere corporala

10 beneficii incredibile ale mersului pe role 4

Un alt beneficiu excelent al mersului pe role este acela ca te ajuta sa iti construiesti forta, cu atat mai mult cand vine vorba despre construirea muschilor si fortei zonei lombare. Antrenamentul de forta este si el un mod de a controla diabetul, insa nu trebuie sa il faci doar in contextul bolii, ci ar trebui sa iti doresti intotdeauna un corp mai puternic.

Un corp puternic nu lupta doar cu boala, prin construirea unui sistem imunitar puternic, ci reduce si riscul osteoporozei si fracturilor osoase la varste mai avansate.
Un avantaj al mersului pe role este acela ca reprezinta un antrenament pentru tot corpul, dar exista si unele zone si grupe musculare care au parte de mai mult antrenament in urma acestei activitati.

Forta imbunatatita a corpului va duce si la o mai buna coordonare in timpul mersului pe role, te va ajuta sa previi accidentarile si te va mentine mai activ si mai suplu pe masura ce inaintezi in varsta.

7. Mersul pe role ca antrenament de anduranta

Un alt avantaj al mersului pe role tine de imbunatatirea andurantei musculare. Am aflat deja mai sus ca mersul pe role creste forta, insa la pachet cu aceasta vine si un plus de anduranta musculara, ceea ce inseamna ca te vei putea antrena mai intens pentru mai mult timp, vei putea sa mergi pe role mai mult timp, vei parcurge distante mai lungi fara sa te opresti si te vei antrena pentru o perioada mai lunga de timp.

Ca modalitate de imbunatatire a andurantei, skatingul pe role cu roti dispuse in linie este una dintre cele mai avantajoase forme de miscare fizica, mai ales atunci cand vine vorba despre dezvoltarea musculara. Skatingul construieste masa musculara mai mult chiar decat formele standard de sport, asa cum sunt alergarea sau ciclismul.

Daca te intorci in timp si iti amintesti la ce nivel de pregatire fizica si anduranta erai inainte sa te apuci de role ca hobby si compari cu acest moment, vei observa o diferenta uriasa. Asa ca nu e deloc gresit sa spunem ca skatingul si rezistenta merg mana in mana.

8. Mersul pe role previne leziunile

Mersul pe role este una dintre cele mai bune forme de exercitiu fizic. Uita de tot ce ai auzit despre mers si alergat! Mersul pe role este mult mai sigur decat acestea. Si nu ne referim, desigur, la caderile si la juliturile in genunchi pe care le poti capata mergand pe role (pentru ca pana la urma de-asta exista genunchere si cotiere), ci ne referim la acidentarile tipice legate de muschi si articulatii.

Mersul si alergatul distrug articulatiile, mai ales cele ale genunchilor, iar daca nu esti atent, poti cauza aparitia unei leziuni in urma sportului. Ei bine, din acest punct de vedere mersul pe role este diferit, toate disciplinele skatingului fiind sporturi cu impact redus.

Cand mergi pe role, miscarea pe care o faci este una fluida si nu exista miscari sacadate, asa cum se intampla in cazul mersului pe jos, joggingului, aerobicului sau dansului. Datorita acestei miscari fluide din skating, probabilitatea unor leziuni ale articulatiilor este mult mai mica. Astfel, te vei putea bucura de aceleasi rezultate ca in cazul alergatului sau dansului, insa fara acel impact dur asupra corpului.

Potrivit studiilor efectuate, impactul pe care il are mersul pe role asupra articulatiilor este cu 50% mai redus fata de impactul altor sporturi. Asa ca, pe scurt, mersul pe role este un antrenament aerob la fel de valoros ca alte forme de sport, dar fara probleme articulare asociate.

9. Mersul pe role te face fericit

Asa cum am vazut, exista beneficii evidente pe care mersul pe role le are pentru sanatatea fizica, insa sporturile pe role au si beneficii pentru sanatatea mental.
Mersul pe role elibereaza mintea, minimizeaza formele usoare de depresie si te face pur si simplu fericit.

Mersul pe role reduce hormonii negativi si stimuleaza in paralel endorfinele bune, cunoscute in mod obisnuit drept „hormoni ai fericirii”.

Endorfinele eliberate ca urmare a sporturilor pe role amelioreaza problemele la nivel psihologic si, datorita antrenamentului aerob amplu pe care il faci atunci cand te dai pe role, te vei simti bine in mod natural.

De asemenea, vei putea profita de endorfinele bune eliberate in urma mersului pe role, pentru ca ele iti vor imbunatati nivelul de concentrare si iti vor permite sa-ti perfectionezi tehnicile de baza de patinaj.

Iata deci ca mersul pe role te poate ajuta sa iti reglezi starea de spirit. Iar daca iti place sa patinezi pe role intr-un grup de prieteni, te vei distra si mai mult, deoarece sporturile cu role sunt activitati de grup excelente.

10. Mersul pe role te ajuta sa traiesti o viata fara stres

Stresul este sinonim cu viata moderna. Aproape fiecare persoana cu care stai de vorba este stresata de ceva sau de cineva. Indiferent ca este vorba despre stresul legat de sanatate, de munca, de familie, de relatiile personale sau de bani, stresul poate fi foarte periculos si, daca nu este redus si controlat, poate duce la consecinte grave, iar uneori chiar la deces.

Este absolut esential sa incerci sa reduci nivelul de stres, iar mersul pe role este un bun instrument in acest sens. Multi dintre cei care nu au mers in viata lor pe role privesc acest sport ca pe ceva obositor. Da, mersul pe role te poate epuiza, fara doar si poate, insa poti merge pe role si pasnic. Daca ai nevoie de momente de relaxare si de liniste, mersul pe role este o activitate relaxanta. Alege o locatie pitoreasca, linistita, ideala pentru mersul pe role si profita de moment concentrandu-te asupra imprejurimilor, respiratiei si aerului curat.

Medicii sugereaza sa te apuci de sport sau de activitati noi pentru a reduce stresul. Insa ce rost are sa faci o activitate pe care o urasti, cum ar fi mersul pe jos sau joggingul; nu vei face decat sa iti amplifici si mai mult nivelul de stres. Incearca, in schimb, o activitate distractiva – asa cum este mersul pe role – pentru a reduce stresul.

Patinajul pe gheata – cel mai bun antrenament de iarna

10 beneficii incredibile ale mersului pe role 5

Daca te-am convins deja ca mersul pe role este antrenamentul perfect pentru vreme frumoasa, iata si solutia perfecta pentru antrenamentele de iarna: patinajul pe gheata.

Patinajul pe gheata se poate dovedi un antrenament cu un potential mai motivational decat, mersul la sala si exersatul pe un aparat eliptic.

Exista cercetari care sustin ca patinajul pe gheata are un potential real de sculptare a corpului. Acest sport are beneficii cardiovasculare pentru ca antreneaza atat sistemul aerob cat si pe cel anaerob, si reprezinta o provocare generala fantastica pentru trunchi, echilibru, coordonare si pentru lantul posterior.

Patinatorii de performanta au un fund excelent, dar partea cu adevarat cool este aceea ca acest sport antreneaza, la fel ca si mersul pe role, proprioceptia intregului corp – capacitatea de a simti pozitia, miscarea si echilibrul – ceea ce inseamna un echilibru superior pe gheata si un plus de gratie in miscari.

Desigur, prima data cand vei intra pe gheata, principala ta prioritate va fi aclimatizarea la temperaturile scazute de afara. Fara aceasta, proprioceptia si anduranta vor fi destul de reduse.
Poti incepe prin a te incalzi cu cateva miscari in afara ghetii – fandari, pas saltat, miscari dinamice. In plus, poti contribui zilnic la imbunatatirea echilibrului stand pe un singur picior in timp ce te speli pe dinti sau cand speli vasele, alternand cate 30 de secunde pe fiecare parte.

Odata intrat pe gheata, cel mai indicat este sa mentii un ritm sustinut pentru a te bucura de beneficii cardiovasculare maxime, dupa care poti face cateva sprinturi cand corpul tau este pregatit pentru asta. Este ca si cum ai alerga sau ai merge pe bicicleta: trebuie sa mentii o sarcina constanta de lucru, urmand ca atunci cand iti imbunatatesti aptitudinile tehnice, sa poti rezista mai mult si sa patinezi mai bine.

Surse: https://www.rollerskatedad.com/10-amazing-health-benefits-roller-skating/

https://www.vogue.com/article/fitness-covid-safe-winter-workout-ice-skating-usfsa

4.5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate