Nigari este un tip de sare bogat in microelemente benefice organismului, dar cel mai important, este cea pe care o poti folosi pentru a creste aportul de magneziu atunci cand te confrunti cu o deficienta. De ce? Iti spunem in cele ce urmeaza:
Sarea Nigari este alcatuita din aproximativ 95% Clorura de Magneziu, si, desi nu trateaza in mod direct vreo afectiune, faptul ca ea ofera organismului acest mineral crucial, o face cat se poate de benefica pentru:
- prevenirea migrenelor si imbunatatirea starii de spirit
- relaxarea musculaturii dupa antrenamente sportive si, respectiv, imbunatatirea exercitiilor fizice
- scaderea riscului de aparitie a diabetului de tip 2
- imbunatatirea rezistentei la insulina la persoanele cu diabet de tip 2 sau sindrom metabolic
- scaderea inflamatiilor si a presiunii arteriale
- ameliorarea simptomelor premenstruale
Ce este sarea Nigari si cum se obtine?
Nigari este ceea ce ramane in urma extragerii clorurii de sodiu (sarea de bucatarie pe care o stim cu totii) din apele marilor sau a lacurilor sarate.
Este un produs natural, care se formeaza in timpul productiei de sare obisnuita, dar care ramane pura, caci nu necesita vreun procedeu de rafinare sau purificare.
A nu se confunda sarea Nigari, care este Clorura de Magneziu, cu sarea amara sau Epsom, care este Sulfat de Magneziu. Si, daca Nigari este cat se poate de naturala, atentie la sarea Epsom, care poate fi obtinuta si sintetic.
Un alt aspect demn de mentionat este ca, desi ambele saruri au un nivel similar de magneziu, ele difera in ceea ce priveste biodisponibilitatea:
Spre deosebire de sarea amara, Nigari este complet solubila in apa, ceea ce ii va facilita patrunderea prin porii pielii si straturile dermei catre sange. Ea va fi absorbita mai usor si utilizata mai repede de organism, in comparatie cu sarea Epsom.
Cum se foloseste sarea Nigari?
Culinar, acest tip de sare se foloseste ca si coagulant pentru prepararea vestitului Tofu, dar o poti folosi si la coagularea dulceturilor, a sosurilor, a cremelor. Trebuie totusi sa tii cont de gustul sarat-amarui pe care il are si sa o combini cu alimente/condimente care sa ii reduca din aroma.
Terapeutic, poti folosi Sare Nigari / Clorura de Magneziu atat intern (pe cale orala), cat si extern (prin contact cu pielea / transdermic).
Daca vrei sa administrezi aceasta sare oral, amesteca 1 parte clorura de magneziu cu 3 parti de apa si ia cate 5ml din acest amestec, de 3 ori pe zi.
Ca idee, 1 gram de Nigari iti va furniza aproximativ 120 miligrame de magneziu.
Pentru a folosi Clorura de Magneziu extern, ceea ce este dealtfel cel mai recomandat, iti poti pregati o baie calda in care sa adaugi 1-2 cani de Nigari. Relaxeaza-te in aceasta baie aproximativ jumatate de ora, apoi clateste-te cu dusul.
Nu folosi produse cosmetice de nici un fel cat timp te bucuri de aceasta baie.
Daca ai pielea uscata de obicei, dupa o baie cu sare Nigari, maseaza-ti pielea cu ulei de cocos, caci sarea tinde sa usuce pielea.
Iti poti prepara si bai relaxante pentru picioare – 1 cana de clorura de magneziu la 3-4 L de apa. Tine picioarele in amestec 20-30 de minute, iar pentru efecte maxime, fa aceste bai dimineata si seara, timp de doua saptamani.
Unde o gasesti?
La magazinele fizice sau online cu profil naturist. Este foarte accesibila ca si pret si merita cu desavarsire sa o ai pe acasa, mai ales ca tuturor ne plac baile relaxante din cand in cand. Si, daca tot e asa, de ce sa nu aducem si niste beneficii odata cu relaxarea?