Poate ca ego-liftingul porneste de la mentalitate, insa are efecte si asupra corpului. Iata care sunt semnele care te avertizeaza ca ai de-a face cu asa ceva.
Il stim cu totii pe tipul de la sala de forta care cauta mereu cele mai grele gantere si care isi pune pe bara suficiente discuri de 20 de kilograme incat sa umple un magazin intreg de echipament sportiv, doar ca sa se chinuie penibil sa stoarca o repetare, sau maxim doua. Nici macar nu stii daca se antreneaza sa isi imbunatateasca forma fizica, sau doar vrea sa iasa in evidenta!
Ei bine, exista un nume pentru acest comportament. Se numeste ego-lifting si nu numai ca te poate face sa arati caraghios, dar iti poate afecta si progresul si, in cel mai rau caz, poate provoca accidentari neplacute.
Ego-liftingul apare atunci cand sportivii incearca sa isi construiasca masa musculara ridicand mai mult decat pot, decat ar fi indicat si decat ar trebui sa ridice. Iar rezultatul final este de fiecare data acelasi – durere!
Iar daca te grabesti deja sa pui totul pe seama efectelor secundare ale testosteronului si ale unei nevoi masculine innascute de a impresiona, trebuie sa stii ca nici femeile nu sunt scutite de pericolele ego-liftingului!
Sumar:
Cum iti dai seama ca faci ego lifting?
Multi dintre cei care merg in mod regulat la sala, ajung sa practice ego-lifting pentru a impresiona pe cineva din jur.
Cel mai bun numar de repetari pentru a ridica cea mai mare greutate posibila este 1 repetare. Ca atare, multi tipi fac exercitiile 1RM ca sa-si umfle ego-ul, mai degraba decat sa intre intr-un club de powerlifting.
1RM sunt prin natura lor periculoase si nu ar trebui sa le faci decat daca esti powerlifter. Nu vei avea o masa muculara mai mare daca ridici super greu de fiecare data, pentru ca daca ar fi asa… fiecare bodybuilder ar arata ca un powerlifter si invers.
Daca incerci sa construiesti masa musculara, ar trebui sa ai ca obiectiv recorduri personale in intervale de repetari mai mari si sa minimizezi riscul de accidentare.
Repetarile partiale sunt un alt semn ca te antrenezi cu o greutate prea mare – un sfert de genuflexiune cu suprasarcina este un prim exemplu. Daca te antrenezi cu o greutate prea mare si faci repetari partiale nu vei avea parte de hipertrofie. Un muschi are nevoie sa treaca prin toata raza de miscare pentru a construi masa musculara.
In plus, antrenandu-te corect reduci riscul de accidentari, care este din ce in ce mai mare daca te bazezi in mod constant pe o raza mai scurta de miscare.
Lipsa de control si de tehnica este un alt indiciu ca ai cazut in capcana ego-liftingului. Cand te antrenezi intr-un ritm prea rapid, e complet gresit sa arunci, balansezi si smulgi greutatile! Acestea sunt semne ca ridici cu ego-ul si nu cu muschii. Pentru a reusi sa renunti la obiceiurile proaste, foloseste in schimb faze excentrice controlate si pauze si evita sa blochezi repetarea complet pentru a mentine mai mult tensiunea in muschi.
Costurile ascunse ale ego-liftingului
Ego-liftingul apare atunci cand ne aprindem prea tare, cuprinsi de vibe-ul sedintei de antrenament si pierdem simtul realitatii, sacrificand forma corecta si antrenarea cu o raza completa de miscare, gandindu-ne ca vom obtine un progres superior si ca ne vom simti bine cu privire la antrenamentul pe care il vom face.
Ego-liftingul se manifesta adesea diferit la barbati si la femei. In timp ce barbatii ridica greutati prea mari, femeile pot exagera cu prea multe exercitii pentru o anumita parte a copului, sau isi pot propune prea multe repetari dintr-un exercitiu anume, continuand mult timp dupa ce forma corecta a exercitiului a fost compromisa.
De pilda, ne lovim din ce in ce mai mult de acest trend in salile de fitness, unde multe femei se concentreaza exagerat de mult pe dezvoltarea fesierilor. Multe dintre femei ajung sa faca 10 exercitii in stil high-rep pentru antrenarea fesierilor, in cadrul unor sedinte de antrenament maraton si in general o fac fara sa mentina forma corecta.
Da, vei avea parte de arsura aceea in muschi si vei simti ca ai un progres excelent, dar – la fel ca si in cazul musculosilor de la sala de forta care fac jumatate de repetare de genuflexiune la aparatul Smith – tot acest efort serveste mai mult ego-ului decat corpului.
Un alt mod in care femeile se fac vinovate de ego-lifting este efectuarea unor exercitii avansate pe care stiu ca nimeni din jur nu le poate face, cu singurul scop de a arata bine. De pilda, poti vedea femei facand parada ca pot efectua un stand in maini sau ca fac sarituri pe o cutie de 1,20 metri, insa cat de des te ajuta acestea sa duci la indeplinire obiectivele de fitness?
Desi cresterea volumului de antrenament si efectuarea unor exercitii mai nu suna neaparat rau, cand le faci fara sens si fara vreun beneficiu pentru obiectivele legate de forma fizica, ele nu iti fac bine in mod cert. Mai mult chiar, ego-liftingul poate sa iti impiedice castigurile de forta si de masa musculara.
Chiar daca ridici greutati mari, e posibil sa nu o faci respectand raza adecvata de miscare si intinderea musculara ideala, necesare pentru a castiga forta si masa slaba si pentru a preveni in acelasi timp dezechilibrele musculare.
Daca renunti la principiile esentiale ale sportului, vei avea intotdeauna rezultate sub nivelul optim. In primul rand, maresti riscul de supra-antrenare a muschiului, iar in cel mai rau caz poti avea parte si de o accidentare. Pe scurt, atunci cand folosesti greutati mari, ai o marja de eroare mai mica. Daca fie si o singura parte a a miscarii este gresita, efectul poate fi un muschi tensionat sau rupt. In plus, in timp, ego-liftingul poate cauza un grad foarte accentuat de uzura a articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor.
Orice program bun de fitness trebuie sa implice un anumit nivel de periodizare – alternarea perioadelor cu antrenamente de intensitate mai mare si mai mica, ajustand selectia de exercitii, volumul (seturi si repetari) si frecventa. Daca nu faci asta, va fi greu sa ai parte de castiguri apreciabile, iar rezultatele pot intra in marsarier, corpul facand eforturi sa tina pasul.
Nimeni nu trebuie sa traga la maxim de fiecare data cand intra in sala. Daca fiecare saptamana este una de max out, cel mai probabil ridici pentru ego, nu pentru forma fizica.
Renunta la ego
Desi este un act fizic pana la urma, nu uita ca ego-liftingul incepe din cap. Exista un factor determinant, care te face sa gandesti ca trebuie neaparat sa antrenezi o parte anume a corpului. Sau iti spui “uita-te la mine, pot face foarte usor miscarea asta nebuneasca” sau “uita-te cat de tare pot sa ma antrenez”. Intrebarea este: stii ce anume determina aceste ganduri?
In sala de forta atat femeile cat si barbatii pot face ego-lifting, si adesea poate fi intalnit acest trend si la cei care ridica greutati in scop recreativ.
Un sportiv care face asta se compara adesea cu cei din jur, sau simte ca ceea ce face nu este destul de bun, sau ca poate ca este gelos atunci cand altii se descurca bine, sau prefera sa catige decat sa faca un lucru bine pana la capat.
Desi pare un comportament competitiv, in general are motive mult mai profunde: oamenii care incearca sa dovedeasca ceva, o pot face pentru a depasi o trauma, sau din nevoia de a afisa incredere in sine, pentru ca au o lipsa in viata si compenseaza in felul acesta.
Este important sa mentii ego-ul sub control si sa identifici daca este un raspuns la o trauma cu radacini mai adanci.
E posibil sa faci ego-lifting daca…
Nu esti sigur daca si tu te faci vinovat de vreunul dintre obiceiurile proaste de antrenament care constituie un caz de ego-lifting? Ei bine, daca urli, grohai, te misti intr-un mod dramatic, ai nevoie de mult timp si spatiu sa iti faci miscarile, sau incerci sa atragi atentia altor persoane de la sala, e posibil sa faci ego-lifting.
Pentru o introspectie si mai profunda, iti poti pune urmatoarele intrebari:
- Se intampla sa nu imi respect planul de antrenament?
- Ma las condus in antrenamente, fie si partial, de presiunea celor din jur sau de sentimente de gelozie sau de competitivitate excesiva?
- Sunt obsedat de cifre si de parametri – greutate, timpi si ritmuri, etc?
Daca ai raspuns cu “da” sau “poate” la vreuna dintre aceste intrebari, ia lucrurile mai incet si concentreaza-te pe ceva ce conteaza cu adevarat atunci cand incerci sa iti atingi obiectivele legate de forta: repetarile perfecte. Numarand numai repetarile perfecte – cele cu tempo bun, facute controlat si cu o raza de miscare buna – nu iti vei fura singur caciula, iar ego-ul tau va fi imblanzit. In plus, te vei antrena mai sigur si vei avea parte de rezultate mai bune.
Mascarea durerii
Faptul ca esti nevoit mereu sa iti ascunzi durerea este si el un semn ca faci ego-lifting.
Daca ceva iti provoaca o durere mai mare decat o arsura musculara obisnuita, in general e semn rau. Iar daca depinzi de injectiile cu cortizon, de anti-inflamatoare sau de calmante pentru a masca durerea, nu vei face decat sa iti agravezi durerea in timp.
Daca ai nevoie sa te refaci dupa o accidentare, sau ai nevoie sa iti perfectionezi tehnica, fii ceva mai modest si ridica greutati mai mici pana cand corpul tau devine mai puternic in modul adecvat.
Stii care este ucigasul numarul 1 al progresului? Accidentarile.
Cele 20 de kilograme pe care vrei sa le adaugi in mod miraculos la greutatea pe care o ridici nu merita 20 de saptamani de durere!
Ai rabdare! Fii mandru de cum ridici. Fii un artist si insuseste-ti un stil si o tehnica de antrenament. Iar daca incerci sa impresonezi pe cineva – valabil si la femei si la barbati – cel mai bine este sa lucrezi la personalitate si la stil.