Poate ca ideea de a adauga mici impulsuri electrice la antrenamentul tau obisnuit suna putin cam dureros si te duce cu gandul la vreo forma de tortura, dar potrivit unor studii, pentru unele persoane electricitatea poate face antrenamentele si mai eficiente.
Sumar:
Ce este EMS?
EMS – prescurtarea pentru “electrostimulare musculara” (sau miostimularea electrica) este un termen general folosit pentru o forma de antrenament extrem de eficienta, ce utilizeaza curenti electrici de frecventa joasa si medie pentru a creste semnificativ contractiile musculare naturale ale corpului. Ca rezultat, sunt activate mai multe fibre musculare in comparatie cu metodele conventionale de antrenament.
EMS reprezinta un antrenament pentru intregul corp, care are capacitatea de a promova pierderea in greutate, de a creste forta fizica, de a stimula cresterea musculara si de a ameliora tensiunile si dezechilibrele musculare.
Ca forma de antrenament personal, EMS poate fi adaptat la numeroase obiective individuale de antrenament. De exemplu, s-a demonstrat ca antrenamentul EMS reduce semnificativ durerile de spate. Mai mult decat atat, in unele cazuri persoanele care au folosit EMS au raportat chiar si o atenuare totala a problemelor cronice de spate cu care se confruntau.
O veste foarte buna, mai ales pentru femei, este ca datorita capacitatii sale de a imbunatati atat tonusul muscular, cat si circulatia sangelui catre tesuturi, EMS poate avea un impact benefic si asupra celulitei.
Cum functioneaza EMS?
In cadrul EMS, stimularea este in general pulsata, astfel incat atunci cand contracti muschiul, stimularea functioneaza in paralel cu contractia musculara pentru a o intensifica. Stimularea ajuta la recrutarea mai multor fibre musculare si poate duce la sincronizarea contractiilor, permitand muschilor sa se contracte mai repede pentru a efectua o miscare.
Antrenamentul EMS pentru intregul corp recruteaza toate grupele mari de muschi si activeaza tesuturile musculare aflate mai in profunzime, care sunt in general dificil de angajat cu metodele traditionale de antrenament, mai ales pentru incepatori.
EMS este foarte eficient. Studiile au aratat ca este de aproape 20 de ori mai intens decat metodele conventionale de antrenament de forta, cum ar fi antrenamentul de mare intensitate cu greutati.
EMS functioneaza in principiu prin plasarea de electrozi in diferite zone ale corpului sau pe anumite grupe de muschi. EMS stimuleaza practic muschiul pe care il antrenezi, intensificand contractia si facandu-l mai puternic.
Electrozii sunt aplicati uneori cu ajutorul unor paduri adezive, iar alte metode mai moderne implica veste cu electrozi.
Miha Bodytec – sistemul de ultima generatie
Lider mondial pe piata, sistemul EMS Miha Bodytec este recunoscut la scara larga ca echipament de ultima generatie cand vine vorba de antrenamentul EMS.
Sistemul este format dintr-o unitate de control care genereaza si regleaza impulsurile electrice si un set de electrozi purtati de client. Electrozii sunt gazduiti intr-o vesta, o centura si doua seturi de curele, in functie de grupa musculara vizata.
Fiecare grupa musculara este reprezentata ca un canal de transmisie pe unitatea de control, permitand intensitati individuale la nivelul picioarelor, fesierilor, zonei inferioare a spatelui, dorsalilor, zonei superioare a spatelui, abdomenului, pectoralilor si bratelor. Impulsurile electrice sunt transmise printr-un cablu care se conecteaza la vesta si distribuie fiecare canal catre muschii respectivi.
Cablul ofera o conexiune sigura intre dispozitiv si client si actioneaza ca un dispozitiv de siguranta pentru un antrenament sigur. De asemenea, el garanteaza ca atat antrenorul cat si clientul se afla intotdeauna in imediata apropiere a unitatii de control. Astfel, antrenorul poate regla in orice moment intensitatea impulsurilor. In cazul unei urgente, cablul iti permite sa il tragi la propriu din priza si sa opresti sesiunea de antrenament.
Toate tesaturile utilizate sunt de inalta tehnologie si au proprietati antimicrobiene.
Ca parte a conceptului de igiena al Miha Bodytec, fiecare client are un set personal de imbracaminte de compresie functionala (tricou si pantaloni scurti), purtat sub vesta, centura si curele, astfel incat sa nu existe contact direct cu pielea. Spre deosebire de hainele conventionale de compresie, acest set este conceput pentru a mentine umezeala pe piele si pentru a asigura astfel transmisia optima a curentilor electrici.
Pentru cine este eficient EMS?
Desi folosirea EMS ca metoda de antrenament pentru intregul corp este o metoda noua si inovatoare, istoria sa este documentata inca din anii 1950. Electrostimularea musculara localizata se foloseste de zeci de ani in kinetoterapie pentru a trata diverse afectiuni cronice si pentru a alina durerile unui numar foarte mare de pacienti.
EMS poate fi o varianta de antrenament extrem de utila pentru persoanele care sufera de scleroza multipla, de pilda. Metoda le permite acestor pacienti sa faca mai mult efort fizic decat ar putea face in mod normal, pentru ca nu trebuie sa depuna acelasi efort, stimularea ajutandu-i sa execute miscarea.
Antrenamentele EMS sunt de ajutor si pentru persoanele afectate de paralizie. Poate fi vorba chiar si despre o leziune a coloanei, in care nu isi pot controla deloc muschii, caz in care miscarea este condusa in totalitate de EMS. E adevarat ca nu putem vorbi chiar despre un exercitiu fizic in acest caz, insa utilizarea EMS ii ajuta sa faca miscari pe care altfel nu le mai pot face.
Au existat de asemenea si studii legate de utilizarea stimularii musculare de catre sportivii aflati in conditie de varf.
Specialistii sunt de parere ca EMS poate fi benefic pentru majoritatea persoanelor, dar nu poate decat sa imbunatateasca antrenamentul, nu sa il inlocuiasca in totalitate. Cu alte cuvinte, nu vei putea avea un abdomen de invidiat doar facand EMS. Asadar, depinde de efortul fizic pe care il faci si de alte obiceiuri de viata. Daca iti pui efectiv electrozii pe corp si stai, nu vei avea aceleasi rezultate ca o persoana care ridica greutati cu electrozii montati pe corp.
EMS este dureros?
Unii dintre specialisti spun ca atunci cand te antrenezi cu un astfel de impuls electric e dificil si pare “ca si cum te-ai misca prin melasa sau noroi”, insa nu este dureros. Alte voci contesta aceasta descriere, spunand ca nivelul de energie electrica necesar pentru ca un antrenament sa fie eficient este intr-o oarecare masura dureros, insa acesta poate fi ajustat in functie de toleranta utilizatorului.
EMS este o metoda sigura?
In general, curentii electrici la care esti expus in cadrul antrenamentului EMS sunt complet inofensivi! Mecanismul neuronal care sta la baza EMS este acelasi cu cel al corpului uman. Singura diferenta este ca semnalul electric care face ca muschiul sa se contracte este aplicat extern.
Cu toate acestea, exista anumite contraindicatii de care trebuie sa tii cont. Vorbim atat despre contraindicatii absolute, cat si despre contraindicatii relative:
Contraindicatii absolute
Dacă te afli intr-una dintre situatiile de mai jos, nu iti este permis sa folosesti antrenamentul cu EMS.
- Boli acute, tulburari, infectii bacteriene si procese inflamatorii;
- Interventii chirurgicale recente;
- Arterioscleroza si alte tulburari circulatorii;
- Stenturi sau bypass-uri in ultimele 6 luni;
- Hipertensiune arteriala netratata;
- Diabet zaharat;
- Sarcina;
- Implanturi electrice, stimulatoare cardiace;
- Aritmie cardiaca;
- Tumori sau cancer;
- Tulburari de coagulare (hemofilie);
- Boli ale neuronului motor, tulburari neurologice (epilepsie);
- Hernie abdominala sau inghinala;
- Influenta acuta a alcoolului, drogurilor sau a altor substante toxice.
Contraindicatii relative
Daca te afli intr-una dintre situatiile de mai jos stai de vorba cu medicul pentru a afla daca ai voie sa folosesti EMS.
- Durere acuta de spate nediagnosticata;
- Nevralgie;
- Hernii de disc spinale;
- Implanturi ortopedice;- Boli ale organelor, in special boli ale rinichilor;
- Afectiuni cardiovasculre;
- Rau acut de miscare;
- Edem;
- Leziuni deschise ale pielii, rani, eczeme sau arsuri;
- Administrarea de medicamente pe baza de reteta.
Te poti antrena acasa cu EMS?
Antrenamentul prin EMS se poate face fie in medii supravegheate, fie cu produse cumparate fara recomandare medicala, insa specialistii atrag atentia ca e nevoie de prudenta in ceea ce priveste folosirea acestor optiuni la domiciliu.
Cel mai indicat este sa stai de vorba cu medicul inainte de a cumpara un astfel de dispozitiv pentru acasa si de a-l incerca. Daca nu esti obisnuit cu aceasta metoda si folosesti o vesta cu electrozi de exemplu pentru a te antrena cu greutati, te poti expune riscului de accidentare.
In plus, exista si riscuri de arsura sau leziuni ale pielii la locul montarii electrozilor. Cele mai mari riscuri in acest caz le are electrostimularea prin paduri adezive. Daca padurile pentru electrozi nu au contact bun, nu sunt complet integre sau daca frecventa este setata prea sus si este deranjanta, pot aparea probleme de piele.
Instructorii de fitness trag un semnal de alarma si cu privire la incercarea de a amplifica brusc antrenamentele folosind electrostimularea musculara pe cont propriu. Se poate intampla ca prin EMS sa depasesti limita muschiului, ceea ce va cauza mai multa tensiune decat poate suporta. Ca atare va aparea inflamatia, mici rupturi sau intinderi musculare sau si mai rau, rupturi de tendon. Cel mai mare dezavantaj este sa nu stii ce faci.
Daca poti gasi un antrenor personal EMS care ofera vizite la domiciliu, atunci poti fi sigur ca te vei bucura de un antrenament excelent in propria casa. Specialistii recomanda aceasta abordare pentru ca succesul unei sedinte EMS depinde intotdeauna de persoana cu care lucrezi.
Iar daca te gandesti sa-ti cumperi propriul sistem performant acasa, tine cont ca succesul antrenamentului prin EMS tine in mare masura de faptul ca esti in grija unui antrenor personal de fitness. Fara un antrenor, un dispozitiv EMS va ajunge cel mai probabil un suport scump pentru haine, la fel ca bicicleta de exercitii de acasa sau ca banda de alergare pe care ai jurat ca o vei folosi!
Cat de des poti face un antrenament EMS ?
Conform opiniilor expertilor actuali si celor mai recente standarde de siguranta, nu ar trebui sa faci mai mult de o sesiune in primele 8-10 saptamani de antrenament. Dupa aceasta perioada de adaptare, este indicat sa lasi cel putin 4 zile intre sedintele de antrenament cu EMS. Vei da astfel organismului timpul necesar pentru a se reface si pentru a se adapta in continuare la impulsuri si te vei proteja astfel de supra-antrenare.
Este important insa sa tii cont de nivelul actual de conditie fizica si de starea generala de sanatate. De asemenea, va trebui sa stabilesti daca vrei ca EMS sa fie antrenamentul tau de baza, sau daca apelezi la el doar ca parte a unei rutine mai complexe de fitness.
Tine cont de faptul ca – la fel ca in orice alta forma de sport – regenerarea corecta si evitarea unei stari de supra-antrenare este esentiala!
Foarte fain articolul,
Auzisem și eu că antrenamentele EMS, măcar o ședință de 20 de minute pe săptămână, ar fi suficientă ca să te mențină în formă și se fac folosind doar greutatea propriului corp, în astfel fel evitând suprasolicitarea și uzarea articulațiilor. Am să încerc și eu. Mulțumesc pentru toate detaliile.