Vei afla aici la ce trebuie sa te astepti cand mergi pentru prima oara intr-un canion.
Canyoning-ul este un sport de aventura si explorare in care participantii, echipati intr-un costum de neopren, coboara pe un rau, un defileu sau, evident, un canion. Canyoningul implica utilizarea unei varietati de tehnici, de la mers pe jos, sarituri si scrambling pana la rapel si escalada. Canyoningul in sine este cumva o aventura polisportiva.
Daca nu ai mai facut asta pana acum, tot acest proces poate fi cumva intimidant. Dar partea buna la canyoning este ca poate fi cat de relaxant sau cat de intens si plin de adrenalina iti propui sa fie. Exista diferite trasee in functie de abilitate si de increderea in tine. Chiar si in acelasi canion exista adesea mai multe optiuni si o varietate intreaga de moduri de a cobori.
Facut cum trebuie, canyoningul nu este doar un plus de adrenalina, ci si un mod inimitabil si intim de a explora si de a te bucura de spatiile naturale frumoase, intr-o maniera care altfel pur si simplu nu ar fi fost posibila.
Iata mai jos cateva lucruri pe care le vei invata la prima expeditie de canyoning.
Sumar:
1. Vei uri costumul din neopren, dar doar pana cand vei ajunge efectiv in canion
Unul dintre primele lucruri care se vor intampla in orice aventura de canyoning organizata este sa iti iei in primire echipamentul de canyoning. In continuare, ghidul iti va oferi cateva instructiuni de siguranta si cateva informatii despre ham, dupa care vei pune pe tine costumul din neopren si vei porni in canyioning, bineinteles insotit.
Drumul pe jos pana la inceperea canionului poate avea o durata cuprinsa intre 10 si 30 de minute, poate chiar mai lunga, in functie de cat de accesibil este izvorul sau punctul din care urmeaza sa incepi. Pana la urma e foarte logic: va trebui sa urci destul de mult daca vrei sa ajungi intr-un canion de unde sa poti sari si aluneca timp de minim o ora. Asadar, drumetia pe care o vei face va implica o urcare si trebuie sa stii dinainte ca iti va fi cald in costumul de neopren. Ba chiar foarte cald… Mai ales daca e vara si daca alegi sa faci canyoning intr-o tara cu clima calda.
Vei incepe sa injuri costumul si vei transpira din plin. Iti trebuie ceva rabdare, insa odata ajuns in canion si in apa rece – chiar si in tarile calde apele din canioane sunt in general reci, pentru ca sunt adapostite de pereti mari (care fac exeprienta cu atat mai uimitoare) – costumul din neopren iti va deveni cel mai bun prieten. Vei avea parte de temperatura perfecta cand cobori prin canion.
2. Canioningul nu e prea prietenos cu incaltamintea
Te pregatesti sa pleci in salbaticie si tocmai ti-ai cumparat o pereche noua de pantofi sport sau ghete de drumetie pentru noua ta aventura? Sfatul nostru este sa nu le porti! Si ne gandim doar la interesul tau, pentru ca e putin proabil ca la finele experientei de canyoning incaltamintea sa arate prea bine… Nu se poate spune ca va fi chiar distrusa, dar va fi foarte uda si probabil zgariata destul de bine din cauza stancilor pe care trebuie sa le escaladezi, asa ca nu lua cu tine o pereche de incaltaminte pe care vrei o sa pastrezi “de buna”.
Poti opta pentru incaltaminte speciala de canyoning, conceputa cu o atentie speciala la aderenta, calapod si impermeabilitate. Unele firme de canyoning includ in echipamentul oferit si incaltamintea, astfel ca e bine sa verifici exact dinainte, iar daca nu ai la dispozitie incaltaminte inclusa, incearca sa iei cu tine o pereche veche de incaltaminte sport care nu te deranjeaza ca se va strica putin.
3. Vei putea face fata la mai mult decat crezi
Daca ti-e teama de inaltimi, daca nu ai mai fost niciodata intr-un canion sau daca esti putin mai nesigur, mai ales cand te afli pe stanci mari, ai toate sansele ca la finele zilei de canyoning sa sari de la cativa metri in piscine naturale adanci, cu un zambet foarte larg pe chip. De bunavoie si nesilit de nimeni!
Daca ai norocul sa intalnesti un ghid bun de canyoning, vei constata ca acesta va fi nu doar foarte bine pregatit in ceea ce face, dar iti va oferi si liniste si incredere. El te va ajuta sa iti gasesti nivelul de confort, te va sustine pe parcursul intregii zile si te va ghida pas cu pas prin toate elementele esentiale. Nu iti va spune doar unde sa sari sau unde sa faci rapel, ci iti va arata si ce e perfect sigur pentru tine.
De-a lungul zilei te vei confrunta cu terenuri dificile, stanci alunecoase si rapeluri si vei sari in bazine de apa inconjurate de un cadru natural, neatins de mana omului. Cu cat vei da peste mai multe astfel de zone, cu atat vei capata mai multa incredere in tine si cu atat iti va placea mai mult experienta.
Canyoning-ul este o modalitate excelenta de a-ti depasi limitele si chiar de a merge mai departe decat credeai ca esti capabil. Iar asta iti va da curaj sa faci lucruri si mai mari data viitoare!
4. Poti face canyioning si daca nu iti depasesti limitele
Pana sa devina un sport de aventura, in urma cu aproximativ 15-20 de ani, canyoningul era practic ceva ce oamenii faceau la o petrecere mai atipica a burlacilor sau burlacitelor, o experienta unica pe care o bifai pentru adrenalina, pentru distractie si pentru a arata ca poti sa sari de pe chestii mari in fata prietenilor.
Astazi, canyoningul s-a extins, devenind un sport de explorare cu drepturi depline. Iar asta inseamna si ca s-a dezvoltat. Formarea si ghizii au devenit si ele mai bune, la fel ca si echipamentul si traseele. Practic toata lumea poate face astazi canyoning.
Poti merge pe trasee dificile sau pe unele mai blande, poti alege orice canion doresti si orice firma care ofera astfel de trasee. Majoritatea furnizorilor ofera canyoning pentru incepatori, precum si trasee intermediare si avansate. Daca alegi un traseu pentru nivel incepator nu va trebui sa faci sarituri uriase, iar in cazul unor trasee intermediare de canyoning poti avea rapelul ca alternativa la sarituri de la inaltime, sau poti avea chiar un traseu alternativ, insa e bine sa verifici inainte de a ajunge acolo, daca ai emotii.
5. Raurile si padurile au tobogane naturale
Una dintre cele mai bune parti ale canyoningului este ca vei cunoaste indeaproape minuni naturale pe care in mod normal le poti aprecia doar de la distanta. De pilda cascadele pe care poti cobori in rapel si piscinele naturale in culori de vis, in care poti sari si poti inota in voie.
Insa una dintre cele mai minunate privelisti peste care vei da sunt toboganele naturale din canioane. Stanci alunecoase pe care ghizii le cunosc foarte bine si tobogane formate natural care te duc direct intr-o piscina naturala. Suna aproape prea bine pentru a fi adevarat? Ei bine, toate acestea sunt ceva normal intr-o experienta de canyoning.
6. Skill-urile de folosire a corzii nu sunt atat de dificile
Daca faci canyoning pentru prima data, exista posibilitatea sa fie si prima experienta de rapel, asa ca ai sansa acum sa iti indeplinesti visul din copilarie de a fi un fel de James Bond!
Rapelul poate parea foarte amenintator, mai ales ca va trebui sa cobori dintr-un punct foarte inalt intr-un punct foarte jos, fiind atasat doar de o coarda. Vestea buna este ca nu e doar incredibil de sigur (daca esti alaturi de un profesionist calificat si ai tot echipamentul necesar), ci si foarte distractiv. Ghidul te va invata din mers tot ce trebuie sa stii despre rapel, astfel ca la final vei ramane nu doar cu experienta, ci si cu niste abilitati noi care iti vor fi de folos pe viitor. Cu cat revii mai mult in canioane, cu atat vei folosi si vei dezvolta mai mult aceste skill-uri.
7. Canyoningul este extrem de distractiv
Dincolo de latura sa sportiva, canyoningul exista dintr-un singur motiv si are un singur scop: distractia nebuna!
Este un sport de aventura excelent, o modalitate fantastica de a evada din urban si de a explora raurile si cheile. Vei avea sansa astfel sa intri pana la brau in ape din tot felul de tari, sa vezi cascade si tobogane, unele dintre ele despre care nici macar nu stiai ca exista.
Canyoningul este ca un traseu militar sau ca o cursa cu obstacole – va trebui sa depasesti provocarea de a trece printr-un sistem natural de apa, care iti va testa adrenalina si care te va face sa te catari peste si pe sub stanci, sa sari dintr-un loc in altul, dar sa razi cu gura pana la urechi facand asta.
Indiferent cu ce ganduri intri intr-un canion, in mod cert vei iesi de acolo cu dorinta de a repeta experienta la canyoning si de a depasi noi provocari.