Pentru fiecare femeie, sarcina reprezinta una dintre cele mai importante schimbari fizice pe care le va experimenta vreodata. Pentru a sustine aceste schimbari fizice si copilul in dezvoltare, tot secretul este alimentatia sanatoasa, insa la fel de important este si sa te mentii activa din punct de vedere fizic. Care este, insa, cel mai sigur mod de a face sport in perioada sarcinii si care sunt cele mai frecvente mituri in care credem pe aceasta tema?
Mitul 1. Daca nu faci sport in general, nu ar trebui sa incepi in perioada sarcinii.
Acest mit s-a tot raspandit in ultimii ani, insa sarcina este de fapt un moment ideal pentru a incepe un program de exercitii fizice – chiar daca nu ai mai facut niciodata sport pana acum. Ghidurile de sanatate publica pentru femeile insarcinate recomanda exercitii sau activitati moderate timp de aproximativ 150 de minute pe saptamana (sau 30 de minute pe zi, cinci zile pe saptamana). Iata care sunt unele dintre exercitiile ideale in timpul sarcinii:
- Mersul pe jos. Mersul intr-un ritm moderat poate fi o modalitate excelenta si usoara de a respecta recomandarile specialistilor. Daca mergi pe jos, trebuie sa poti merge si sa vorbesti in acelasi timp. Daca nu poti face asta, inseamna ca trebuie sa incetinesti ritmul.
- Activitati la sala. Antrenamentul pe eliptica sau exercitiile in piscina sunt modalitati sanatoase si sigure de a te mentine activa.
- Pilates sau yoga. Pilates si yoga pot fi benefice atat din punct de vedere mental, cat si fizic. Atentie, insa: yoga fierbinte nu este recomandata, pentru ca in timpul sarcinii trebuie sa fii mereu hidratata si sa ai o temperatura optima.
Cel mai important lucru cu privire la efectuarea acestor exercitii este sa le mentii la un nivel moderat. Nu te forta pana la epuizare.
Trebuie sa fii extrem de atenta la exercitiile care te-ar putea face sa-ti pierzi echilibrul, pentru ca o cadere in timpul sarcinii poate fi foarte grava. Mersul pe bicicleta, de exemplu, e posibil sa nu fie cea mai sigura forma de miscare in timpul sarcinii, din cauza riscului ridicat de cadere. Cel mai important este sa gasesti o activitate care sa-ti placa si sa ai grija sa fii mereu in siguranta. Stai de vorba cu medicul tau, pentru a vedea ce merge cel mai bine cu istoricul tau personal.
Mitul 2. Sportivele pot continua sa faca exercitii intense pe parcursul sarcinii fara sa se ingrijoreze.
Daca esti sportiva de performanta iti poti mentine fara probleme ritmul normal de exercitii fizice in timpul sarcinii, atata timp cat sarcina nu are complicatii. Insa cel mai indicat este sa stai de vorba cu medicul tau si sa fii mai atenta la felul in care te simti atunci cand faci sport in timpul sarcinii.
E posibil ca femeile foarte atletice sa fi dezvoltat deja capacitatea de a trece prin oboseala sau crampe. Este important, totusi, sa nu te fortezi sa depasesti un prag „sigur”, afectand astfel fatul. Medicul tau iti poate oferi indrumari suplimentare pentru a gasi echilibrul potrivit.
Mitul 3. Singura valoare a exercitiilor fizice in timpul sarcinii este sa te ajute sa slabesti mai usor dupa nastere
Exercitiile fizice reprezinta o componenta uriasa a pierderii in greutate postpartum. Insa adevarata valoare a exercitiilor fizice in timpul si dupa sarcina rezida in celelalte beneficii incredibile pentru sanatate pe care le are sportul.
Functia metabolica va fi imbunatatita dramatic prin exercitii fizice, iar riscul de a dezvolta boli cardiometabolice va scadea. Chiar daca nu observi o slabire imediata dupa sarcina, continua intotdeauna sa faci sport, pentru ca va fi extrem de benefic corpului tau pe plan intern.
Potrivit specialistilor in medicina si sport, activitatea fizica regulata este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta. Si nu doar in mod obisnuit, ci si in perioada sarcinii!
Sursa: https://www.blogpr.ro