Fie ca vrei sa inveti sa inoti pentru competitie, pentru a face miscare sau pur si simplu pentru siguranta, cel mai bine este sa inveti mai multe stiluri diferite de inot, pentru ca fiecare dintre ele ofera avantaje diverse in situatii diferite.
Diferitele stiluri de inot includ in principal stilul liber, spate, bras, fluture si lateral, insa exista si alte stiluri mai putin cunoscute, dar la fel de utile in situatii diferite.
Daca ne referim la competitie, versatilitatea permite unui inotator sa concureze in mai multe evenimente din cadrul competitiilor. Daca ne referim la exercitiu in sine, pentru diferite miscari sunt folositi diferiti muschi, astfel incat invatarea tuturor miscarilor ofera un antrenament mai cuprinzator. Pentru siguranta, pot fi utilizate diferite stiluri de inot, in functie de pericolele pe care le prezinta fiecare situatie.
Fiecare miscare are propria sa abordare unica, folosind bratele, picioarele si trunchiul in mod diferit.
Ai mai jos mai multe despre aceste stiluri de inot si despre diferentele si asemanarile dintre ele.
Sumar:
1. Stilul liber
Freestyle sau stilul liber este probabil primul stil de inot la care te gandesti atunci cand iti imaginezi pe cineva inotand. Se numeste freestyle pentru ca majoritatea inotatorilor aleg sa foloseasca acest stil in competitii, dat fiind ca este cel mai rapid.
Cunoscut si sub denumirea de crawl frontal, stilul liber este atat cel mai rapid, cat si cel mai eficient stil de inot de competitie. Tehnica de inot liber consta in mentinerea unei pozitii complet orizontale, cu fata in jos. Capul ramane intr-o pozitie neutra, cu exceptia momentelor in care inotatorul respira.
Miscarea bratului si pozitia corpului functioneaza in tandem cu rostogolirea usoara a corpului dintr-o parte in alta, alaturi de bratul care iese din apa pentru o miscare completa si o respiratie. Inotatorii obtin o doza mare de forta din miscarea flutter, care implica o miscare continua de lovire sus-jos cu degetele in unghi ascutit, care alungesc corpul in apa.
2. Spate
Inotul pe spate este singurul stil de inot care nu se executa cu fata in jos. Este la fel ca si stilul liber, un stil de inot pe axa lunga, ce foloseste multe dintre principiile si pozitionarea corpului pe care le remarcam si in stilul liber, insa executate pe spate.
Pentru ca fata inotatorului este orientata spre cer sau spre tavan, este esential sa se mentina alinierea capului si soldurilor, in caz contrar soldurile cazand si determinand inotatorul sa isi piarda pozitia, viteza si eficienta ncesare. Tragerea bratului este inversa fata de stilul liber, concentrandu-se pe degetul mare care iese primul din apa si pe degetul mic care intra primul, taind apa. Trebuie sa fii atent la ritmul respiratiei si sa il sincronizezi cu miscarile pe care le faci.
Medicii recomanda adesea acest stil de inot persoanelor cu probleme de spate, deoarece ofera un antrenament excelent pentru spate.
3. Bras
Bras este cel mai lent stil de inot de competitie, dar si cel mai frecvent invatat. Stilul bras este predat adesea inotatorilor incepatori, pentru ca nu necesita bagarea capului sub apa. Insa in inotul de competitie, inotatorii isi scufunda capul in apa si respira in punctele desemnate ale cursei.
Principiul care sta la baza inotului bras este rezumat in mantra “trage, respira, loveste si aluneca”. Unul dintre cele mai importante aspecte ale intelegerii stilului bras, efectuat intr-o pozitie cu fata in jos, este alunecarea, ce are loc la inceputul si la sfarsitul fiecarui ciclu de inot. Tragerea bratului are patru faze: alunecare, impinsul catre exterior, trasul catre interior si revenirea, in timp ce miscarea picioarelor este similara cu miscarea unei broaste.
Pentru o propulsie mai eficienta, fiecare miscare a bratului trebuie sa se sincronizeze cu miscarile picioarelor, odihnind bratele atunci cand misti picioarele si indreptand picioarele atunci cand bratele te imping inainte. In acest fel, intotdeauna o parte a corpului tau va actiona pentru a continua miscarea inainte.
Copiii si inotatorii incepatori in bras folosesc frecvent plute si alte instrumente de invatare pentru a-si ajusta practica.
4. Fluture
Stilul fluture este un stil avansat de inot, care ofera un antrenament excelent. Poate fi mai dificil si obositor de invatat, insa este si foarte distractiv. Este al doilea cel mai rapid stil de de inot de competitie si preferatul legendei olimpice Michael Phelps.
Multi inotatori se uita cu uimire la cei care practica stilul fluture, intrebandu-se cum pot inota in acest stil cu atat de multa usurinta si gratie. Mai ales ca este un stil complex care necesita coordonare, forta si practica.
Pornind dintr-o pozitie cu fata in jos, inotatorul incepe cu capul intr-o pozitie neutra, bratele departate la o latime de umeri si palmele indreptate in jos. El trage apoi ambele brate in jos, in afara si peste suprafata apei in acelasi timp, executand o miscare in stil delfin, cu ambele picioare unite.
Cel mai bun moment pentru a respira este acela in care bratele incep sa iasa din apa, chiar inainte de a incepe urmatoarea miscare de propulsare inainte. In timpul miscarii, capul este ridicat si orientat inainte, nu intors in lateral.
5. Lateral
Stilul lateral este un stil de inot mai vechi, care nu este folosit in mod obisnuit in competitiile de inot, insa este totusi un stil important de invatat din motive de siguranta. Este cel mai frecvent folosit de salvamari atunci cand salveaza pe cineva, pentru ca iti permite sa tragi cel mai usor pe cineva dupa tine.
Acest stil implica inotul pe o parte, asa cum arata si numele sau, propulsandu-te inainte cu o miscare de foarfeca si miscari alternante ale bratelor. Este unul dintre stilurile mai usor de invatat si chiar o pauza placuta de la cele mai populare stiluri de inot, daca vrei sa adaugi mai multa variatie rutinei tale.
O modalitate de a tine minte stilul lateral este sa il compari cu culesul de mere. Primul brat se intinde deasupra capului si culege un mar, apoi mainile se intalnesc in fata pieptului. Primul brat preda marul celui de-al doilea brat (partea corpului care este deasupra si partial iesita din apa). Al doilea brat se intinde pentru a arunca marul in spatele tau, in timp ce primul brat ajunge deasupra capului pentru a lua un alt mar.
6. Stilul spate elementar
Aceasta este o varianta a stilului spate tipic, pe care l-am descris deja mai sus. Acest stil utilizeaza o miscare inversa de bras, in timp ce bratele se misca sincronizat sub apa. Se numeste „elementar” datorita tehnicii sale simple, usor de inteles, iar adesea este una dintre primele miscari de inot predate incepatorilor.
Acest stil este adesea predat copiilor folosind comparatii amuzante pentru fiecare etapa a miscarii: du mainile la subrat ca o maimuta, intinde bratele ca un avion, apoi impinge-le in jos pe langa corp ca un soldat.
7. Stil lateral combat
Un stil de inot lateral pe care trebuie sa il invete toti soldatii din US Navy SEAL. Eficient si economic ca si consum de energie, stilul lateral combat este un fel de combinatie de bras, stil liber si, desigur, stil lateral. Acest procedeu reduce profilul inotatorului in apa, facandu-l mai putin vizibil si permitandu-i sa inoate cu eficienta maxima – doua criterii esentiale pentru operatiunile de lupta care necesita inotul la suprafata. Te vei concentra pe echilibru, lungime si rotatie. Stilul lateral combat este un stil relativ dificil de invatat.
8. Trudgen
Acest stil de inot a evoluat de la stilul lateral si poarta numele inotatorului englez John Trudgen. Vei inota in mod principal pe o parte, ridicand alternativ fiecare brat din apa si deasupra capului. Acest stil utilizeaza o lovitura de foarfeca ce intervine la fiecare miscare. Cand bratul stang ajunge deasupra capului, inotatorul va departa picioarele pentru a se pregati sa miste piciorul, iar apoi, pe masura ce bratul coboara, isi va indrepta picioarele si le va uni pentru a lovi apa cu piciorul. Acest stil este unic, deoarece capul ramane deasupra apei tot timpul.
Care sunt skill-urile esentiale pentru inot?
Exista cinci abilitati pe care fiecare inotator trebuie sa le stapaneasca. Iata care sunt acestea.
- Tehnica respiratiei.
- Alunecarea cu fata in apa.
- Coordonarea diferitelor parti ale corpului in timpul miscarii.
- Stilurile/tehnicile de inot.
- Scufundarea.
Cum devii un bun inotator?
La fel ca in orice sport, cel mai bun mod de a te imbunatati sau de a deveni cu adevarat bun la inot este munca si exercitiul. Cursurile de inot sunt un punct bun de pornire, indiferent de varsta sau de nivelul de pregatire. Iar cel mai important este sa petreci cat mai mult timp in apa!