Ai văzut-o în reclame, ai auzit vorbindu-se de ea, ai găsit-o în casele prietenilor tăi care fac sport, ori știi de ea pur și simplu. Adevărul este că putem spune fără sa greșim că popularitatea ei este foarte mare, dar nu putem spune că această mare popularitate este nefondată, ci chiar dimpotrivă. De ce? Păi este simplu și vom începe argumentarea prin a spune că ne oferă posibilitatea de a face sport într-un cadru favorabil și plăcut nouă. Așadar, vei face exercițiile de cardio cu o rată de eficiență sporită chiar sub propriul acoperiș. Apoi putem spune că sunt confortabile, sunt sigure și îmbunătățesc starea generală de sănătate fizică si mentală, lucrează un număr mare de grupe de musculare (cele din partea inferioară, mușchii spatelui dar și cei ai coapselor și tricepșii). Totodată este potrivită și pentru cei care au probleme cu articulațiile, de aici decurgând și un mod terapeutic de utilizare.
Ca să intram mai mult în detalii și sa explicam mai bine ce este o bicicletă fitness ieftină sau profesionala, să facem o clasificare ai ei.
Biciclete fitness – Tipuri
- Bicicleta staționară verticală
După cum ii spune și numele, acest tip de bicicletă îți va oferi un antrenament în poziție verticala a corpului. Unul din avantajele acestui tip de bicicletă este acela că are un preț mai redus decât omoloagele sale. Este potrivită pentru a lucra doar musculatura din partea inferioară a organismului, adică a picioarelor. De asemenea, te va ajuta și cu kilogramele în plus, putând arde și calorii cu ajutorul ei. Un dezavantaj al acestei biciclete este poziția, asemănătoare cu a unei biciclete normale, iar șezutul poate deveni inconfortabil după un timp.
- Bicicletă fitness cu roți spinner.
Achiziționând și exersând cu ajutorul unei astfel de biciclete vei avea parte de un antrenament mai realist și mai intens. Experiența utilizării unui astfel de aparat se apropie foarte mult de experiența utilizării unei biciclete clasice. Diferența este că totul se petrece într-un cadru atât mai sigur, cat si mai confortabil. Beneficiile sunt evidente și se aseamănă cu acelea pe care le-am avea mergând zilnic pe o bicicletă normală. De amintit este faptul că oferă o altă senzație în timpul antrenamentului, imprimând acea satisfacție pe care o avem în timpul rulării pe asfalt, de-a lungul unei șosele.
- Bicicleta staționară orizontală
Este un alt model pe care îl vom prezenta. Bineînțeles, te va ajuta să lucrezi mușchii și să pierzi un greutate dar ceea ce o diferențiază față de tipul vertical, este faptul că este mult mai confortabila. Așadar, dacă ai probleme cu spatele, dacă ai probleme articulare, sau dacă pur și simplu preferi o poziție mai comodă în timp ce exersezi, acest tip de bicicletă este cel care ți se potrivește. Totodată, prin confortul și poziția oferite, este ideală și pentru persoanele cu o greutate mare.
- Bicicletă eliptică
Acest concept de bicicletă, modifică puțin modalitatea de exersare în sensul în care înlocuiește mișcarea de pedalare cu mișcări oscilante. Așadar, pedalele sunt înlocuite iar corpul este supus unui efort mai mare, apropiindu-se de conceptul și rezultatele unei benzi de alergat. Este perfectă pentru utilizatorii care vor să lucreze un număr mai mare de grupe musculare. În cazul bicicletei staționare, se lucrează doar mușchii din partea inferioară și într-o oarecare măsură și cei ai abdomenului, dar bicicleta eliptică va lucra și mușchii spatelui, ceea ce reprezintă un mare avantaj. Acestuia se adaugă și acela că în cazul în care mânerele sunt mobile, vor fi stimulați și mușchii brațelor.
Așadar, dacă urmărești să obții rezultate similare cu cele ale unei benzi de alergat, acest tip de bicicletă fitness este ceea ce îți trebuie. În ceea ce privește pierderea în greutate, trebuie specificat faptul că atât în cazul utilizării unei biciclete eliptice dar și în cel al bicicletei staționare, se consumă un număr de calorii aproximativ asemănător. Deci dacă scopul principal este acela de a scădea în greutate, nu ești neapărat condiționat de un model anume.
În cazul acestei biciclete, efortul depus și resimțit va fi mai mare. O provocare comună însă, este aceea a monotoniei, pentru că de fiecare dată antrenamentul va decurge aproximativ la fel. Așadar, va trebui să te înarmezi cu determinare și cu răbdare, având mereu înaintea ochilor scopul pentru care te antrenezi.
Așadar, acestea sunt tipurile de biciclete fitness. Sunt perfecte pentru cei care nu au timp să meargă cu o bicicletă clasică, sau preferă să nu o facă din varii motive. Pentru fiecare tip de utilizator și pentru fiecare buget, există variante spre care s-ar putea îndrepta.
Toate informațiile de care ai nevoie în timpul unui antrenament, pentru că trăim în secolul tehnologiei, îți vor fi puse la dispoziție în timp real. Prin intermediul unui display, vei primi date legate de numărul de kilometri parcurși în sesiunea respectivă de antrenament, viteza cu care te-ai deplasat, timpul petrecut antrenându-te dar și, foarte important, numărul caloriilor arse. Toate aceste date îți vor folosi pentru a-ți monitoriza antrenamentul, și pentru a-ți cunoaște posibilitățile fizice și eventual pentru a progresa, pentru a-ți seta noi limite.