Alergatul pe banda – ideal pentru orice stil de viata
Tin minte ca, prima data cand am fost la sala, mi-a fost foarte frica de alergatul pe banda: am temeam sa nu cad si sa nu-mi pierd echilibrul. Apoi am prins curaj si l-am incercat: a devenit exercitiul meu preferat pentru ca mi-am dat seama ca acest aparat complex nu te lasa sa te ranesti si te ajuta sa-ti recapeti sanatatea si silueta foarte repede.
. , in timp ce o ora de dans, sa zicem, inseamna doar 180 de calorii arse pe ora.
Si beneficiile nu se opresc aici: nu ai nevoie de niciun fel de pregatire anterioara, conditiile meteorologice nu-ti pot afecta antrenamentul, te poti uita la un film sau poti face exercitii de ridicare de greutati in acelasi timp, calculatorul cu afisaj iti ofera indicatii pretioase legate de performanta ta (distanta, puls, viteza, calorii etc.), alergatul pe banda nu iti forteaza articulatiile precum alergatul normal, te ajuta sa scapi rapid de grasimea in surplus, creste densitatea osoasa si previne osteoporoza, imbunatateste imunitatea, reduce stresul si creste nivelul de energie, diminueaza riscurile asociate bolilor cardiovasculare si imbunatateste metabolismul.
Alergatul pe banda – sfaturi folositoare
Alergatul pe banda este o alternativa foarte buna la alergatul in aer liber, mai ales avand in vedere faptul ca sezonul rece se apropie. Cu un astfel de aparat poti face miscare in confortul propriei locuinte, fara a-ti face griji legate de accidentele datorate suprafetei denivelate de afara sau de siguranta personala in cazul in care, spre exemplu, iti placea sa alergi seara – noaptea.
Totusi, exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont pentru ca alergatul pe banda sa fie unul ca la carte:
– chiar daca nu alergi afara, incaltamintea este la fel de importanta, mai ales in cazul in care suprafata benzii poate fi putin alunecoasa, iar imbracamintea trebuie sa fie una care sa-ti pastreze pielea uscata si sa permita patrunderea aerului;
– viteza cu care alergi pe banda trebuie sa creasca progresiv, este deosebit de important sa te acomodezi cateva minute inainte de a mari viteza pentru ca, spre deosebire pe alergatul pe pamant, miscarea benzii isi poate crea probleme de echilibru;
– pe tot parcursul alergatului pe banda trebuie sa-ti mentii privirea in fata, altfel te poti dezechilibra si iti poti provoca dureri de gat sau de spate; tine-ti spatele drept si relaxat si fixeaza-ti un punct de referinta pentru privire cat timp alergi pe banda;
– mentine-ti, intotdeauna, genunchii usor indoiti;
– incalzirea este necesara, la fel si incetarea treptata a efortului. O sesiune de alergat de banda de aproximativ 20 de minte pe zi trebuie sa cuprinda 3-5 minute de incalzire (alternand jogging-ul cu mersul usor), apoi continua alergand rapid 2-3 minute, dupa care mergi usor 1 minut si repeta acesti 2 pasi. La final, alearga repede 1-2 minute si incheie totul cu cateva minute de mers alert pe banda.
Alergatul pe banda pentru o inima sanatoasa
Alergatul pe banda imbunatateste sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular: reduce tensiunea arteriala, creste cantitatea de sange pompata la fiecare bataie a inimii, scade gradul de vascozitate al sangelui, creste numarul de celule rosii, transportoare de oxigen si intareste muschiul inimii, in sine.
Antrenament placut! 🙂
buna, ma confrunt cu o problema de sanatate fasceita plantara si din aceasta cauza nu pot sa alerg pe banda, dar pentru ca am nevoie sa fac miscare merg. Anternamentul dureaza o ora pe zi 5 zile pe saptamana, si alternez mersul rapid (5 min) cu cel un pic mai lent dar la inclinatia maxima pe care o permite banda (5 min) si fac asta timp de ora . credeti ca este suficient pentru a incepe sa slabesc ?
Este posibil ca viteza sa fie prea mare pentru durata de timp, poti alterna cu mici pauze la 4 km/h sau poti alerga la 8, 9 km/h. Si eu ameteam la inceput deaorece efortul era prea mare pt corpul meu iar oxigenul nu mai ajungea unde trebuie. Cred ca asta este cauza. Eu am si probleme cu bila si se stia ca bila lenesa stopeaza rezistenta la efort intr-o masura destul de mare.
buna.. am inceput si eu f.recent sa alerg pe banda..dar dupa 20 d min.. cu viteza de 10km/ora.. incep sa ametesc si sa imi pierd echilibru…. oare este ceva normal? tinand cont ca sunt fumator.. asta o fii cauza..
Buna, Sorin! In mod normal nu ar trebui sa ametesti. Daca viteza de 10 km/ora e pera mare, incearca cu mai putin si bea apa pentru a evita deshidratarea.
Daca ametelile persista, e bine sa consulti un medic.
Buna, vad ca nu se sinchiseste nimeni sa iti raspunda de 1 an de zile.Site-ul topfitness este probabil abandonat. Nu sunt antrenor, de aceea cred ca ar trebui sa il intrebi pe antrenorul de la sala.Din ce am observat eu, daca fortezi foarte mult, cresc si gambele, dar nu in aceeasi masura in care ar creste cu un exercitiu special pentru gambe.Imi pare rau ca nu iti poate da un sfat un specialist topfitness.
buna.eu alerg pe banda…de 2 ori pe saptamana cate o ora…incep prin acomodare 3 min mers..apoi maresc si nu fac nicio pauza..bineinteles alerg la o viteza mica dar odata la 10 min bag si viteza mai mare cam pentru 2 min..exista vreun risc in a-mi mari gambele de la picioare eu stiu..daca alerg o ora fara oprire??