Cultura dietelor: cum iti afecteaza sanatatea si imaginea de sine?

Cultura dietelor, sau “diet culture”, este un fenomen raspandit la nivel global, ce influenteaza modul in care oamenii percep alimentatia, sanatatea si imaginea fata de propriul corp. Aceasta cultura promoveaza ideea ca valoarea personala este strans legata de greutate si aspect fizic, determinandu-i pe oameni sa caute metode rapide si adesea restrictive pentru a pierde in greutate. De-a lungul decadelor, mass-media, industria de fitness si companiile din industria alimentara au promovat diverse tipuri de diete – de la cele restrictive in calorii pana la regimuri axate pe anumite alimente sau macronutrienti.
In centrul culturii dietelor se afla ideea ca atingerea unei anumite greutati sau a unui anumit tip de corp echivaleaza cu succesul, sanatatea si fericirea. Acest discurs poate fi inselator, insa, deoarece ignora diversitatea biologica si nevoile individuale, generand presiuni psihologice si uneori efecte daunatoare pentru sanatate.

Ce este cultura dietelor?

Termenul „cultura dietelor” se refera la un set de credinte care pun accent pe un corp subtire, promoveaza eliminarea grasimilor, demonizeaza anumite alimente, le idealizeaza altele si pun semnul egal intre aspect, greutate si forma, pe de o parte, si sanatatea si starea de bine, pe de alta parte.
Cultura dietelor este inradacinata in cultura actuala si poate fi gasita oriunde, de la stiri la retelele sociale si chiar in conversatiile dintre familie, prieteni si cei dragi.
Unii feministi vad cultura dietelor ca pe o metoda patriarhala de disciplina sau control. Insa cultura dietelor poate afecta toate genurile. Idealurile rasiale pot juca, de asemenea, un rol in modul in care societatea vede dimensiunea corpului in relatie cu sanatatea.

Cultura dietelor: cum iti afecteaza sanatatea si imaginea de sine? 1

Cum “actioneaza” cultura dietelor?

Cultura dietelor se ascunde sub masca sanatatii, ceea ce inseamna ca este descrisa ca fiind axata pe sanatate, desi promoveaza comportamente dezordonate si de multe ori credinte extreme despre mancare, exercitii fizice si corp. Vedem cultura dietelor promovata in articole despre trendurile actuale in materie de diete, segmente de stiri despre „transformarea corpului” unei celebritati sau alteia si reclame pentru pastile de „detoxifiere”, ceaiuri „de ardere a grasimilor” sau „curatari” cu sucuri.
Cultura dietelor se infiltreaza si in mesajele catre generatiile mai tinere. Jucariile si personajele sunt realizate pornind de la idealurile societatii cu privire la corpul „perfect” si nu tin cont de reprezentarea unor grupuri diverse, marginalizate.
Unii profesori dau elevilor proiecte in care adolescentii trebuie sa-si monitorizeze caloriile pe parcursul unei saptamani si sa se cantareasca pentru a calcula IMC, uneori in fata colegilor lor.

Cultura dietelor – o industrie de milioane

Cultura dietelor infloreste pe baza unei premise simple: corpul tau este problema care are nevoie sa fie “reparata”. Creand o dinamica in care simtim ca exista o nevoie constanta de schimbare in corpul nostru, cultura dietelor creeaza si o piata profitabila.
Cercetarile au aratat ca dietele nu functioneaza pe termen lung, iar marja de profit reflecta acest lucru. O industrie atat de mare si atat de profitabila infloreste pe baza acestui cerc vicios in care intra foarte multi oameni: corpurile noastre nu sunt suficient de bune si de aceea incercam sa gasim o modalitate de a le „repara”, incepem o noua dieta, fara a mentine natura extrema si nesustenabila a acelei diete, recastigam apoi toata greutatea, dand vina pe propria noastra lipsa de disciplina si simtind, in cele din urma, o stare puternica de rusine si vinovatie.
Acest sentiment de esec si covingerea ca pur si simplu nu avem suficienta „putere de vointa” ne readuce la inceputul ciclului. Aceasta baza a culturii dietelor ne face sa ne simtim ca si cum corpul nostru este o problema si este nedemn de iubire asa cum este si, ca atare, are nevoie de schimbare, dar creeaza si o afacere profitabila in societatea noastra capitalista.

Cultura dietelor: cum iti afecteaza sanatatea si imaginea de sine? 2

Cultura dietelor, mancare si nutritie

Cultura dietelor poate fi observata cel mai adesea in industria nutritiei si fitness-ului. Sfaturi precum „mananca asta, nu asta” sunt unele dintre cele mai comune sloganuri ale culturii dietelor. Adesea, aceste sfaturi perpetueaza ideea ca anumite grupe de alimente sunt mai bune decat altele si ca ar trebui sa reducem optiunile si sa limitam aportul.
Un exemplu comun de “mananca asta, nu asta” este folosirea iaurtului grecesc in loc de maioneza. In acest exemplu, grasimile alimentare sunt considerate „rele”, ceva ce trebuie inlocuit, in ciuda rolului important pe care il au grasimile alimentare in organism. Grasimile alimentare ajuta la absorbtia vitaminelor solubile in grasimi (A, D, E si K), protejeaza mucoasa stomacului de iritanti, ajuta la construirea membranelor celulare si a peretilor celulelor si servesc ca sursa de energie pentru organism.
Sfaturile de tipul „mananca asta, nu asta” demonizeaza anumite grupuri de alimente, induc o stare de vinovatie in legatura cu unele alimente sau nutrienti cheie si minimizeaza rolul important al varietatii in aportul nutritional.
Aceasta gandire in alb si negru despre „bine versus rau” si „sanatos versus nesanatos” are legatura chiar cu premisa culturii dietei, aceea ca suntem „buni” atata timp cat mancam anumite alimente, stam departe de altele si facem miscare in anumite moduri. Aceasta gandire rigida poate duce la o abordare mai extrema a exercitiilor fizice si la o abordare restrictiva a alimentelor daca nu atingem rezultatul dorit – de obicei slabirea.
Atunci cand credem ca „nu reusim” sa respectam aceste reguli rigide, nu facem decat sa cautam noi tendinte legate de diete si sa ne blocam in ciclul culturii dietelor.

Cum te afecteaza cultura dietelor?

Cultura dietelor poate afecta oamenii in urmatoarele moduri.

O imagine negativa despre propriul corp

Un review din 2020 sugereaza ca anumite continuturi din social media pot fi asociate cu o imagine negativa despre propriul corp, in special la femeile tinere. Comparatiile cu persoanele pe care utilizatorii le percep ca fiind mai slabe pot duce la nemultumirea fata de propriul corp.
Barbatii tineri spun, de asemenea, ca isi doresc validare din social media pentru aspectul lor. Cultura dietelor, sub forma imaginilor din fitness menite sa fie inspirationale, a unor siluete subtiri si imagini aspirationale cu produse alimentare, poate intari nemultumirea si rusinea fata de propriul corp.
Imaginea negativa fata de felul in care arati poate amplifica riscurile de a ajunge la o alimentatie dezordonata, inclusiv dieta, postul, numararea caloriilor si alimentatia excesiva.

Cultura dietelor: cum iti afecteaza sanatatea si imaginea de sine? 3

Alimentatia dezordonata

Ortorexia nervoasa (ON) este o tulburare de alimentatie in care oamenii au o fixatie pe consumul de alimente pe care le considera pure sau „curate” si pe tipare rigide de alimentatie, care includ evitarea oricaror alimente considerate „nesanatoase”.
Un studiu din 2023 in randul utilizatorilor de retele sociale care s-au autoidentificat ca avand ON a constatat ca participantii percep cultura dietelor ca intarind si normalizand idealurile si comportamentele daunatoare legate de sanatate.
Un studiu la scara mica din 2019 a constatat ca 15 studenti cu simptome de tulburare de alimentatie au spus ca unul dintre motivele agravarii simptomelor lor a fost cultura dietelor din campus si glorificarea simptomelor tulburarilor de alimentatie.

Dificultati de sanatate mentala

Cultura dietelor poate contribui, de asemenea, la un risc crescut de afectiuni de sanatate mintala, inclusiv:
– depresie si dispozitie proasta
– anxietate
– ganduri obsesive sau intruzive
– dereglare emotionala

Cum stii daca esti prins in cultura dietelor?

Multi oameni isi doresc sa evite cultura dietelor acasa, dar adesea nu facem decat sa o ajutam sa infloreasca. Daca toate conversatiile se invart in jurul judecatilor despre alimente, dimensiunea sau forma corpului, despre un membru sau altul al familiei, sau punem pret pe ceea ce am mancat sau nu am mancat, inseamna ca aceasta cultura a dietelor traieste bine merci si la tine acasa!

Cum elimini cultura dietelor din viata ta

Iata cateva moduri rapide in care poti reduce prezenta culturii dietelor in casa ta si in viata de zi cu zi.

Nu mai eticheta alimentele ca fiind “bune” si “rele”

O modalitate de a incepe sa schimbi gandirea in alb si negru legata de alimente este sa-ti amintesti ca toate alimentele au beneficii pentru organism. Concentrandu-ne pe ceea ce ofera alimentele, putem incepe sa vedem toate alimentele mai neutru.
O salata ofera organismului fibre, o serie de vitamine si minerale, iar dressingul de pe salata este o grasime alimentara care te ajuta sa absorbi o parte din nutrientii din verdeata de salata. O garnitura de cartofi prajiti ofera organismului si nutrienti cheie. Cartofii prajiti furnizeaza carbohidrati, o sursa de energie pentru organism, si contin vitamina B, vitamina C si potasiu, ce furnizeaza nutrienti functionali pentru organism si o parte normala a varietatii.
Nu putem uita de placere si satietate cand vine vorba despre mancare! Indepartand etichetele si despre alimente – bun/rau, sanatos/nesanatos, trebuie/nu trebuie mancat – putem observa care sunt preferintele noastre legate de arome si combinatii de alimente. Mancand suficient la mese si la gustari si consumand alimente care ne plac, nu numai ca ne vom satisface diversele nevoi nutritionale ale corpului prin varietate, dar ne vom simti si mai bine si multumiti dupa masa.

Redu conversatiile concentrate pe dimensiunea si forma corpului

Conversatiile despre dimensiuni promoveaza conceptul ca forma si dimensiunea corpului conteaza la fel de mult sau chiar mai mult decat sanatatea fizica si mentala. Aceste comentarii apar adesea automat. Comentarii precum „te face sa arati in forma” sau „arati grozav, ai slabit?” intaresc mesajul ca dimensiunile corpului conteaza pentru cei pe care ii iubim sau ca ne influenteaza capacitatea de a fi iubiti. Aceste comentarii se concentreaza, de asemenea, pe un corp mai subtire sau mai mic, ca parametru pentru bunastare, atractivitate sau valoare.
Putem schimba acest mesaj prin reducerea sau eliminarea conversatiilor legate de dimensiunea corpului. Evitarea comentariilor legate de corp reduce accentul pe dimensiuni si pune accentul pe subiecte mai fundamentale si mai conectate cu relatiile noastre.
De asemenea, incearca sa folosesti complimente care se concentreaza mai degraba pe calitatile si valorile interioare ale persoanei decat pe corpul sau.

Cultura dietelor: cum iti afecteaza sanatatea si imaginea de sine? 4

Informeaza despre cultura dietelor si impactul pe care il are

Pentru a reduce prezenta culturii dietelor in viata ta, este important sa-ti educi prietenii, familia si pe cei dragi. O modalitate de a incepe conversatia este sa oferi un exemplu despre modul in care te-a afectat pe tine cultura alimentara.
De exemplu, „Fac eforturi sa elimin cultura dietelor din viata mea. Pentru mine, acest lucru poate insemna sa vorbesc mai putin despre mancare la ora mesei sau cu prietenii. Ma intreb daca observi vreo influenta a culturii dietelor in relatia noastra/in viata ta?”. Astfel de conversatii ajuta la cresterea gradului de constientizare asupra unei teme care face parte din societatea de masa.
De-a lungul timpului, putem reduce frecventa limbajului culturii dietelor in relatiile noastre si putem contribui la redirectionarea oricaror comentarii si conversatii inutile sau daunatoare.

Ponturi rapide pentru a combate cultura dietelor

Grija fata de sine. In loc sa pui accent pe idealurile sau comportamentele alimentate de consumerism, practica grija fata de propria persoana punandu-te pe primul loc si ascultandu-te.
Acceptarea de sine. Invata sa-ti accepti corpul indiferent de dimensiune, forma sau greutate.
Concentreaza-te pe hranirea corpului. Concentrarea atentiei pe hranirea si ingrijirea corpului, in loc sa te concentrezi pe slabire, poate fi o perspectiva mai pozitiva.
Conecteaza-te cu persoane cu o mentalitate similara. Cauta comunitati cu aceeasi mentalitate, care resping cultura dietelor si evita sa urmaresti media care ii fac pe oameni sa aiba o imagine negativa fata de propriul corp.
Cauta mesaje pozitive si incurajatoare. Citeste carti, articole sau bloguri care promoveaza mesaje pozitive de acceptare a corpului.

Cultura dietelor: cum iti afecteaza sanatatea si imaginea de sine? 5

Rolul profesionistilor din sanatate

Profesionistii din domeniul sanatatii pot juca un rol important in combaterea culturii dietelor incurajand schimbari generale legate de un comportament sanatos, fiind constienti in acelasi timp de factorii sociali care determina sanatatea si care influenteaza aceste abordari.
Ei pot sugera schimbari de comportament, cum ar fi exercitii fizice regulate, o dieta hranitoare si echilibrata, un somn de calitate si gasirea unor modalitati sanatoase de a gestiona stresul si anxietatea.

Cand sa mergi la medic?

Daca simti ca te confrunti cu o imagine negativa fata de propriul corp, cu dificultati de sanatate mintala din cauza culturii dietelor sau cu alimentatie dezordonata, poti sta de vorba cu un medic. Simptomele care ar putea indica ca ai nevoie de ajutor includ:
– dieta compulsiva
– obsesia pentru greutate
– carente nutritionale provocate de comportamentele de dieta
– comportamente de epurare, cum ar fi utilizarea laxativelor pentru a pierde in greutate.

Cultura dietelor poate fi pozitiva?

Elementele culturii dietelor pot avea ca scop motivarea alegerilor legate de un stil de viata sanatos, iar cercetarile sugereaza ca expunerea la imagini idealizate din lumea fitnessului si alimentatiei poate creste nemultumirea fata de propriul corp si poate intensifica unele comportamente legate de slabire.
Cu toate acestea, multe dintre aceste imagini idealizeaza un tip anume de corp, slabirea si un nivel ridicat de fitness.
Cultura dietelor in social media si sustinerea privita din partea celebritatilor sau influencerilor poate eclipsa sau poate fi in opozitie cu sfaturile profesionistilor din domeniul sanatatii.
Pe de alta parte si profesionistii din domeniul sanatatii pot apela la aceste metode pentru a promova o campanie de sanatate, ce poate promova in mod neintentionat imaginea negativa fata de propriul corp, alimentatia dezordonata sau comportamente nesanatoase de fitness.

Concluzie

Chiar si atunci cand suntem constienti de impactul negativ al culturii dietelor, poate fi dificil sa evitam puternica prezenta a acesteia in societate. Cultura dietei prospera prin re-branding pentru a ne vinde aceeasi idee la nesfarsit: anume ca ceva la noi este gresit si trebuie reparat. Cu cat devenim mai constienti de impactul direct al culturii dietelor, cu atat mai mult vom incepe sa observam modurile subtile in care ramane vie in lumea actuala.
Daca simti ca e imposibil sa scapi, nu uita ca poti incepe cu pasi mici si poti ajunge sa elimini prezenta reala a culturii dietelor in viata ta.
E nevoie de timp si de exercitiu pentru a scapa de prejudecatile alimentare, pentru a gasi neutralitatea si respectul pentru corpul tau si pentru imbunatatirea sanatatii, mai degraba decat sa incerci sa il aliniezi cu o forma universala.
Manifesta compasiune fata de tine insuti in acest proces si nu uita ca noi suntem responsabili pentru proliferarea culturii dietelor, deoarece toti oamenii au nesigurante. Industria dietelor profita de sentimentul tau ca „nu esti suficient” sau ca „ai nevoie de reparatii”, dar esti deja suficient, demn si meriti respect asa cum esti!

Sursa foto: Freepik.com

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate