Masa de pranz – … prima masa a zilei?
De cate ori ai rezistat pana la masa de pranz cu o cana de cafea si un biscuit? Si-apoi, cand a venit pauza de pranz, pentru ce tip de mancare ai optat in incercarea de a-ti potoli senzatia de foame?
Ei bine, afla ca atat ora la care iei masa de pranz, cat si ceea ce contine sunt aspecte esentiale pentru silueta, randamentul si starea ta generala. Iata, deci, ce ar trebui sa stii despre masa de pranz:
Masa de pranz – de ce este atat de importanta pentru silueta:
Masa de pranz ne ajuta sa mentinem constant nivelul de zahar din sange, o eventuala diminuare brusca a sa conducand catre scaderea puterii de concentrare si o stare pronuntata de iritabilitate; daca sari peste masa de pranz in incercarea de a slabi, ceea ce vei obtine este efectul contrar, pentru ca astfel se incetineste rata metabolismului (deoarece corpul intra in starea de “flamanzire”) si la fel si capacitatea sa de a arde caloriile, iar in loc sa scapi de grasimea in exces… vei pierde din masa musculara.
Masa de pranz ar trebui servita in jurul orelor 12 – 13, cu cat o amani mai mult, cu atat te supui riscului de a manca in exces, mai ales alimente bogate in zahar si grasimi, datorita cresterii gradate a senzatiei de foame. Masa de pranz a unei femei adulte ar trebui sa contina de la 400 la 600 de calorii, iar in ceea ce priveste continutul propriu-zis al acesteia, trebuie sa ai grija sa combini carbohidratii cu proteine si fibre.
Masa de pranz – ce trebuie sa mananci la jumatatea zilei?
In ceea ce priveste aportul de carbohidrati, alege-i pe cei “buni” sau compecsi, cele mai indicate surse fiind cerealele integrale, orezul brun, orzul, ovazul, semintele sau legumele (fasole, mazare, varza, conopida sau linte); incearca sa eviti pe cat posibil painea alba, pastele sau cartofii, alimente care nu doar ca-ti vor afecta eforturile de a-ti mentine silueta, dar iti vor provoca o stare de somnolenta datorita eliberarii de serotonina, substanta cu rol impotant in producerea somnului.
In ceea ce priveste proteinele din masa de pranz, acestea ar trebui procurate din surse precum carnea de curcan, pui sau peste, oua sau produse lactate, iar cantitatea necesara de fibre ar trebui sa provina din fructe si legume proaspete, cum ar fi broccoli, spanac, fasole verde, linte, porumb, morcovi, telina, prune, pere, mere, capsuni, portocoale, nuci sau alune. In ceea ce priveste uleiurile, opteaza pentru cel de masline sau de canola. Cat despre sosuri… uita de maioneza, ketchup sau dressing-urile bogate in grasimi si opteaza pentru sos natural de rosii sau putin mustar.
Masa de pranz si caloriile lichide
Dar pericolul nu provine doar din ce mancam la masa de pranz, ci si din ce bem: sucurile carbogazoase, cele cu continut mare de zahar (sau chiar cele diet), bauturile energizante, toate acestea pot fi inlocuite cu apa, ceai sau putina cafea, dar fara zahar adaugat (pune putin lapte in schimb).
Asadar, masa de pranz este una esentiala pentru a ne mentine in forma, deci ai grija ce mananci astazi, la ora pranzului. Pofta buna!