Sfaturi pentru sanatate, in zilele friguroase
Chiar daca inca nametii nu ne dau batai de cap, afara este din ce in ce mai frig si mai greu… pentru cei obisnuiti sa faca sport in aer liber. Aerul rece si frigul care te obliga la haine groase si grele nu doar ca iti afecteaza motivatia, dar pot transforma minutele placute de miscare int-un adevarat calvar. Iata, asadar, cateva sfaturi pentru sanatate care te vor ajuta sa-ti protejezi organismul atunci cand iti doresti sa faci sport afara, pe temperaturi nu foarte… prietenoase:
Sfaturi pentru sanatate, pentru sportivii ambitiosi
– Imbracaminte… in straturi: o greseala frecvenata a celor care se antreneaza afara iarna este aceea ca se imbraca prea gros. Exersand, iti va fi din ce in ce mai cald, vei transpira si apoi vei simti frigul. Solutia? Imbraca-te in straturi pentru ca, pe masura ce te incalzesti, sa poti da jos din haine pana cand ajungi la o temperatura confortabila. Recomandat este ca pe piele sa porti o bluza subtire dintr-un material sintetic, cum ar fi polipropilena, in niciun caz bumbac, care va ramane ud pe pielea ta, apoi o bluza de lana si apoi o haina impermeabila. Important este sa porti si o esarfa care iti va proteja plamanii de aerul rece.
– Protejeaza-ti mainile, picioarele si urechile: la temperaturi joase, mainile si picioarele sunt expuse riscului de la degeraturi, datorita incetinirii fluxului sangvin in extremitati si indreptarii acestuia catre organele vitale. Asadar, o pereche in plus de sosete, manusile si o bentita sau un fes sunt obligatorii pentru sportul in aer liber. De asemenea, incearca sa-ti misti degetele cat mai mult cu putinta pentru a imbunatati circulatia.
– Crema cu protectie solara. Da, este foarte usor ca razele soarelui sa-ti afecteze pielea, in special daca practici un sport pe zapada sau la o altitudine mare. 3 cerinte obligatorii, chiar si pe timp de iarna, sunt crema de soare cu factor de protectie minimum 30, un balsam de buze care sa-ti protejeze aceasta zona sensibila de ger si o pereche de ochelari de soare, impotriva razelor UV reflectate de zapada si a vantului care pot provoca “oftalmia de zapada”, o afectiune ce poate dura chiar si 2-3 zile.
– Multe lichide: atat vara, cat si iarna este esential sa te hidratezi corespunzator, pentru a evita deshidratarea mai putin vizibila, dar la fel de periculoasa atunci faci sport la temperaturi joase. 1% din apa din organism pieduta in cadrul efortului fizic determina o diminuare a performantei cu 10%, deci ai grija sa bei apa suficienta inainte, in timpul si dupa antrenament.
– Vant din spate: daca, spre exemplu, faci jogging, pe langa o pereche de incaltaminte anti-alunecare, indicat este sa alergi cu vantul in spate, pentru a-ti proteja pielea, ochii si plamanii de aerul rece. Totusi, daca temperatura coboara sub 0°C, indicat este sa incerci sa inlocuiesti antrenamentul in aer liber cu cateva exercitii indoor, pentru ca pericolele pot fi mai mari decat rezultatele.
Sfatur pentru sanatate si pentru un corp puternic
Iarna nu este un motiv sa renunti la sport, dar nici sa-ti supui organismul unor riscuri inutile, deci incearca sa respecti aceste cateva sfaturi pentru sanatate si sa ramai in forma chiar si in zilele friguroase.
Mult spor! 🙂
faci corect, cum ar trebui sa faci si vara… adica te imbraci mai bine si dupa ce transpiri nu stai in frig. e esential sa te hidratezi cel putin la fel de bine iarna, in timpul efortului, cu apa daca nu cu gatorade sau alte bauturi sportive, atlfel iti supui organismul la un triplu efort: fizic, termic si cel cauzat de lipsa de apa!!!