Alimentatie nesanatoasa sau micile gustari care ne strica dieta
Problemele cu greutatea ale multora dintre noi nu se datoreaza celor 3 mese pe zi, ci gustarilor dintre ele. Sa fim sinceri: cui nu-i place sa rontaie, de la alune si seminte, la chips-uri sau ciocolata? Si totusi, chiar si atunci cand renuntam la aceste gustari cu un continut caloric mare, tot putem sa cadem prada unor produse aparent sanatoase, dar extrem de daunatoare siluetei si sanatatii. Iata cateva dintre ele care pot contribui la o alimentatie nesanatoasa:
5 gustari care alcatuiesc o alimentatie nesanatoasa:
– Batoane de granola din comert: sub ambalajul incarcat de cuvinte de tipul “bio”, “natural”, “sanatos”, multe dintre batoanele de granola din comert ascund o cantitate mare de zahar, carbohidrati procesati, aditivi sau arome artificiale, calorii si prea putine fibre. Daca iti doresti totusi sa le consumi, consulta atent ingredientele si alege-le pe cele cu miere sau nectar de agave, in loc de zahar.
– Fructele la conserva: cocktailurile de fructe la conserva nu doar ca arata formidabil, dar sunt si delicioase! Totusi, acestea nu au acelasi continut nutritiv ca fructele proaspete sau congelate si, mai important, contin cantitati mari de zahar si conservanti, daunatoare sanatatii. Desigur, o astfel de gustare este de preferat unui bol de chipsuri, dar incearca totusi sa te axezi pe fructele proaspete.
– Chipsuri: ca tot vorbeam de chipsuri, acestea reprezinta o amenintare pentru sanatate si un produs “de baza” pentru o alimentatie nesanatoasa din 3 motive: in primul rand, sunt bogate in grasimi nesanatoase, sodium si calorii, in al doilea rand cresc nivelul glicemiei si in al treilea rand, atunci cand cartofii sunt incalziti la o temperatura mare, elibereaza acrilamide, o chimicala cu potential cancerigen, asociata in special cu cancerul ovarian.
– Alunele prajite cu miere si/ sau sare: chiar daca sunt bogate in calorii, alunele nu fac parte dintr-o alimentie nesanatoasa, din contra: alunele sunt bogata in grasimi mononesaturate, in antioxidanti, vitamine si minerale (A, B, E, calciu, potasiu, fier). Totusi, pe langa faptul ca prajirea alunelor afecteaza continutul nutritiv al acestora, cantitatea mare de sare, ulei sau de zahar eclipseaza beneficiile alunelor pentru sanatate. Sfat: alege alunele in coaja, fara sare.
– Iaurturile cu gem de fructe: probabil le-ai incercat si tu, acele iaurturi “low fat”, cu gemuri de fructe deasupra sau in compartiment separat. Din cauza procentului foarte mic de grasime, acest tip de iaurt devine apos si fara gust, iar gemul este menit a compensa… prin cantitati foarte mari de zahar sau conservanti. Sfat: alege in schimb un iaurt natural si adauga un strop de miere, cereale integrale sau cateva fructe uscate.
O alimentatie nesanatoasa – alte… “componente”
De asemenea, ar mai trebui sa mentionam popcornul la microunde care, prin grasimile trans adaugate, anuleaza beneficiile popcornului pentru silueta, rondelele de orez, seitanul, carnea de rechin sau dressing-urile low fat, despre care poti citi mai multe aici.
In concluzie, sa incercam sa ne preparam gustarile acasa, cu fructe proaspete, nuci, cereale integrale, iaurt delicios, miere sanatoasa si alte ingredient naturale. Chiar nu e greu deloc! 😉
Carnea de rechin mi se pare printre cele mai scarboase ..bine..si pangasius!
Acum serios…carne de rechin:|?
dap..gasesti congelat in hypermarketuri