Sfaturi in bucatarie pentru o viata mai sanatoasa
Nu doar ce mancam, ci si cum preparam alimentele de influenteaza puternic sanatatea. Astfel, putem ajunge sa avem diverse probleme in ciuda unei diete sanatoase, probleme cauzate de greseli pe care le facem atunci cand gatim si care pot fi evitate fara prea mult efort. Iata cateva sfaturi in bucatarie esentiale pentru a gati sanatos si pentru a trai sanatos!
Cateva sfaturi in bucatarie de care este bine sa tii cont
In speranta ca mananci peste cel putin o data pe saptamana, afla ca exista cateva detalii care ar putea transforma o masa sanatoasa intr-una… toxica. In primul rand, daca obisnuiesti sa gatesti pestele la cuptor in staniol, nu aseza niciodata carnea pe partea lucioasa a foitei de staniol si nu adauga condimente sau legume alaturi de acesta: alimentele acide actioneaza asupra staniolului si il fac toxic! De asemenea, nu gati excesiv pestele si adauga zeama de lamaie abia dupa ce l-ai desfacut din staniol si l-ai asezat pe o farfurie.
Exista cateva sfaturi in bucatarie deosebit de importante si cu privire la prepararea si conservarea carnii. Mare atentie la tigaile sau vasele din aluminiu sau teflon in care gatesti puiul (sau alte alimente), cele care se cojesc fiind deosebit de periculoase din cauza metalelor care pot patrunde in mancare si in corpul tau. Alege tigaile de fonta sau inox.
De asemnea, gateste carnea bine… dar nu prea bine! Carnea gatita excesiv, in special la gratar, determina formarea de compusi cancerigeni deosebit de periculosi pentru sanatate, asadar incearca sa nu o arzi, din contra. Si inca ceva: nu aseza carnea fierbinte in recipient de plastic, caldura cauzand eliberarea de chimicale toxice din plastic si patrunderea acestora in mancare.
Cuptorul cu microunde… iata un adevar inamic pentru sanatatea noastra ce sta linistit in bucataria multor case. Cu totii stim ca utilizarea excesiva a cuptorului cu microunde nu este benefica, insa putini sunt constienti de pericolul real la care se expun: microundele nu doar ca modifica structura chimica a alimentelor, dar diminueaza si valoarea nutritiva a lor cu 60 – 90%, conform unusi studiu realizat de Hans Hertel, chemist suedez din industria alimentara. Stiu, dureaza mai mult sa incalzesti mancarea pe aragaz, dar merita sa-ti pui in pericol sanatatea pentru a economisi cateva minute?
Chiar si apa pe care o bem zilnic ne poate imbolnavi… Vinovate sunt ambalajele de plastic in compozitia carora se gaseste bisfenol (BPA), compus toxic care creste riscul de boli cardiovasculare, diabet sau obezitate! Ideal ar fi sa iti procuri un aparat de filtrat apa si sa o consumi din recipient de sticla sau de inox.
Sfaturi in bucatarie – mici schimbari pentru un stil de viata sanatos
Asadar, retine aceste cateva sfaturi in bucatarie si ai grija de sanatatea ta si a familiei tale! Micile schimbari sunt cele care aduc marile beneficii. 😉