Alimentele sanatoase de zi cu zi
Aproape zilnic ne gasim in situatia de a face o alegere mai mult sau mai putin dificila. Unele dintre aceste alegeri ne influenteaza decisiv viata, in timp ce altele… ne-o afecteaza intr-o masura mai mica. In cea de-a doua categorie intra alegerile pe care le facem in supermarketuri, atunci cand, sub mraja diversitatii de produse si oferte, cadem prada tentatiilor nesanatoase. De aceea, astazi m-am gandit sa vorbim putin despre cum alegem alimentele sanatoase atunci cand mergem la cumparaturi.
Iata, pe scurt, aspectele de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem alimente de zi cu zi, cum ar fi painea, cerealele, lactatele sau gustarile.
Invata sa deosebesti alimentele sanatoase de cele care iti pot face rau!
- Painea: cu totii suntem constienti de faptul ca painea integrala este sanatoasa, in timp ce painea alba este daunatoare atat siluetei, cat si sanatatii. Insa dincolo de aceasta diferenta (care, de multe ori, se datoreaza colorantilor si nu compozitiei painii), este important sa mai cunosti cateva amanunte atunci cand alegi painea pentru tine si familia ta: daca vrei sa cumperi paine feliata, citeste informatiile nutritive si asigura-te ca o felie nu depaseste 100 calorii si ca are in compozitia sa cel putin 3g de fibre. De asemenea, daca iti doresti o paine integrala, ai grija ca la ingrediente faina integrala sa fie prima specificata, nu cea rafinata. In mod contrar, continutul de fibre va fi semnificativ mai mic. (Apropo de paine, oare painea prajita ingrasa?)
- Iaurtul: iaurtul trebuie sa faca parte din alimentatia ta, in special daca iti doresti sa slabesti (calciul accelereaza arderea grasimilor), dar inainte sa il pui in cos, asigura-te ca are un continut de proteine de 6g sau peste si ca adaosul de zahar, daca exista, este unul foarte mic. Totodata, trebuie sa stii ca iaurtul cu fructe din comert nu face parte dintre alimentele sanatoase pe care ar trebui sa le consumi zilnic, din contra! Indicat este sa alegi iaurtul simplu, cat mai natural, si sa adaugi tu fructe, nuci, cereale.
- Cerealele pentru micul dejun: desi alegerea perfecta pentru un mic dejun sanatos, in special pentru cineva care face sport, ar fi fulgii de ovaz (click aici pentru retete cu fulgi de ovaz), de multe ori suntem tentati de sortimentele si aromele diverse ale cerealelor din comert. Si chiar daca diversele tipuri de cereale au aproximativ acelasi continut caloric, acest lucru nu inseamna ca sunt la fel de sanatoase… Foarte important este continutul de fibre al cerealelor, dar si de zahar: in timp ce primul trebuie sa fie de minimum 5g, zaharul poate fi prezent doar daca se datoreaza fructelor uscate din cereale. Citeste ingredientele cerealelor si tine minte: cu cat sunt mai putine, cu atat mai bine!
- Legume congelate: alimentele sanatoase de tipul legumelor si fructelor se gasesc in multe forme, inclusiv congelate. Insa atunci cand cumperi legume congelate, ai grija sa fie simple, fara diverse sosuri sau condimente. Acasa, le poti adauga tu parmezan, putin ulei de masline sau unt… sau ce iti doresti. Click aici pentru a afla care sunt fructele si legumele care nu isi schimba gustul dupa congelare.
- Paste si orez: alege orezul si pastele bogate in fibre, respective orezul brun si pastele 100% din cereale integrale. De asemenea, atentie mare la continutul de sare care, in cazul unor produse de acest tip, este mare si foarte mare!
- Gustari sarate: ce ne-am face fara covrigei, alune sarate, biscuitei si alte astfel de gustari care ne ajuta sa facem fata unei zile aglomerate? Totusi, trebuie sa stii ca nu este bine sa iti procuri mai mult de 15% din cantitatea recomandata de sodiu pe zi din astfel de gustari, asadar incearca mai bine aceste gustari sarate, dar sanatoase!
Alimentele sanatoase si ambalajele mincinoase
In concluzie, incearca sa nu crezi tot ceea ce publicitarii promit la TV sau scriu cu litere de-o schioapa de pe ambalajul produsului, ci verifica informatiile nutritionale.