Reglarea glicemiei – un aspect esential pentru pastrarea greutatii
15% – 20%. Acesta este procentul celor care reusesc sa se mentina mai mult de 2 ani, dupa o cura de slabire in urma careia au dat jos kilogramele in plus. Pe langa sport si alimentatie sanatoasa, unul dintre aspectele cheie pentru mentinerea greutatii, dar si pentru a slabi, este reglarea nivelului de glicemie. De aceea, in acest articol veti gasi cateva trucuri de aplicat in fiecare zi pentru reglarea glicemiei, fara a face eforturi mari din punct de vedere al alimentatiei.
Motivul pentru care reglarea glicemiei este esentiala pentru silueta este acela ca un nivel ridicat conduce la depozitarea grasimii in exces. De asemenea, un nivel scazut al glicemiei determina organismul sa intre in “modul de flamanzire”, ceea ce conduce la pierderea din masa musculara, nu din stratul adipos. Cum niciuna dintre cele doua variante nu este sanatoasa, iata ce trebuie sa faci:
Ce si cum trebuie sa mancam pentru reglarea glicemiei
In primul rand, mananca la fiecare 3 ore!
Nu te gandi la portii mari, ci la gustari sanatoase care sa contina proteine, carbohidrati complecsi si grasimi sanatoase. De ce este important sa mancam ceva la fiecare 3 ore? Pentru ca senzatia de foame care poate aparea determina corpul sa arda mai greu grasimea in exces, ca o masura de supravietuire.
Iata cateva idei de gustari: o bucatica de piept de curcan sau iaurt pentru proteine, o mana de nuci, migdale sau seminte pentru grasimi sanatoase si un mar sau diverse fructe uscate pentru carbohidrati.
Alte alimente care te pot ajuta sa reglezi nivelul glicemiei sunt fulgii de ovaz, legumele (broccoli, spanac, fasole verde), cerealele integrale, usturoiul, somonul, tonul, macroul, quinoa, lintea, avocado si… scortisoara. Conform unui studiu realizat de cercetatorii germani si citat de Webmd.com, scortisoara contribuie la reducerea glicemiei in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip II.
De asemenea, este foarte important sa iei un mic dejun sanatos si consistent in cel mult o ora de la trezire.
In al doilea rand, mananca ce trebuie la fiecare masa!
Pentru reglarea glicemiei, orice masa trebuie sa contina portii aproximativ egale de proteine (atentie: nu proteine din alimente bogate si in grasimi saturate, cum ar fi mezelurile sau carnea de porc), carbohidrati complecsi si grasimi sanatoase . Multi dintre noi consuma cantitati mari de carbohidrati si grasime, ceea ce ridica nivelul glicemiei si impiedica slabirea.
Stiu, tentatia gustarilor nesanatoase si a dulciurilor este mare, dar iata un truc pentru a evita aceste mici pericole pentru silueta: consuma o cantitate mica dintr-un aliment cu un continut mare de proteine, cum ar fi pieptul de curcan, branza cottage sau iaurtul. Senzatia falsa de foame va disparea, iar pofta de gustari nesanatoase se va diminua cosiderabil.
Nu in ultimul rand, nu uita de miscare! Cel putin 30 minute pe zi, incearca sa faci miscare, fie ca alegi activitati fizice intense sau moderate, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scarilor.
Tu cum tii glicemia sub control?