Alimente sanatoase si impactul lor major asupra vietii
O alimentatie sanatoasa nu inseamna doar sa eviti grasimile si dulciurile, ci si sa ai grija sa consumi cat mai des acele alimente cu proprietati minunate, care diminueaza riscul de boli frecvente, cum ar fi cele de inima, bolile digestive sau cancerul. Iata, asadar, cateva alimente sanatoase care nu trebuie sa lipseasca de pe masa ta si cum iti protejeaza acestea sanatatea.
10 alimente sanatoase pe care TREBUIE sa le consumi:
- Marul: sunt convinsa ca, din pacate, sunt putini cei care au grija sa manance macar 1 mar pe zi, iar acest lucru se poate datora faptului ca nu constientizeaza proprietatile extraordinare ale acestui fruct! Marul reprezinta cea mai bogata sursa de pectina, fibra solubila care scade tensiunea arteriala, nivelul de colesterol si riscul de diabet sau de cancer (in special de cancer de colon sau de san).Ia-ti in fiecare zi un mar cu tine, la serviciu sau la cursuri – este una dintre cele mai simple masuri pentru a-ti proteja sanatatea.
- Portocala: portocala nu este doar o sursa importanta de vitamina C, ci contine si cantitati importante de potasiu, calciu, acid folic si fibre. Consumul de portocale intareste sistemul imunitar, ofera protectie impotriva virozelor si a gripei si diminueaza riscul de cancer. Mai mult, un pahar de suc de portocale 100% natural ajuta organismul sa combata efectele unei diete bogate in grasimi, aspect despre care poti citi mai multe aici.
- Spanac: in salate sau gatit, spanacul reprezinta o veritabila arma impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului ovarian, de san, de prostata sau de colon, datorita continutul mare de flavonoide. Mai mult, consumul de spanac previne declinul cognitiv in cazul persoanelor in varsta si imbunatateste vederea, datorita continutului de zeaxantina, protejandu-ne totodata de cataracta sau degenerescenta maculara.
- Carnea de curcan: 115g de carne de curcan acopera 50% din necesarul zilnic de seleniu, mineral esential pentru sistemul imunitar; de asemenea, carnea de curcan prezinta si un continut mare de vitamina B3 si B6, care contribuie la reglarea glicemiei si ne confera o doza sanatoasa de energie.
Atentie! Atunci cand consumi carne de curcan, indeparteaza pielita! Aceasta este bogata in grasimi saturate, atat de priculoase pentru sanatatea sistemului cardiovascular.
- Nuci: puteau nucile sa lipseasca din lista noastra de alimente sanatoase? Doar un sfert de cana de nuci acopera 90% din necesarul zilnic de acizi grasi omega 3, care imbunatatesc memoria si activitatea cognitiva, regleaza colesterolul si tensiunea arteriala. De consumat dimineata, alaturi de fulgii de ovaz, in salata de la pranz sau chiar seara, pentru un somn perfect! Pentru idei de retete cu fulgi de ovaz click aici.
- Avocado: desi este renumit pentru cantitatea mare de grasimi mononesaturate continuta, este important sa stim ca avocado contine si potasiu, acid folic si fibre din plin! Mai precis, o jumatate de avocado iti ofera 4g de fibre si 15% din necesarul zilnic de acid folic si reprezinta o gustare minunata pentru a tine departe bolile de inima. Incearca aceste doua retete delicioase cu avocado: salata de avocado si muschi de vita si supa din castraveti, avocado si marar.
- Seminte de in: 2 linguri de seminte de in reprezinta 20% din necesarul zilnic de fibre si 100% din necesarul zilnic de acizi grasi omega 3. Semintele de in diminueaza nivelul de colesterol, regleaza tensiunea arteriala, previn osteoporoza, scad glicemia si intaresc sistemul imunitar. Iar peste toate aceste beneficii, mai trebuie sa mentionam si faptul ca semintele de in diminueaza apetitul si accelereaza arderea grasimilor. Ce ne putem dori mai mult.
- Dovleac: dovleacul este extraordinar de bogat in beta-caroten, dar si in potasiu, iar consumul frecvent de dovleac reduce riscul de cancer la plamani si regleaza tensiunea arteriala. Iata ce retete cu dovleac sa incerci: salata cu dovleac, spanac si susan si supa de dovleac cu nuca si smantana.
- Quinoa: quinoa contine toti aminoacizii esentiali, fiind minunata in special pentru completarea necesitatilor alimentare ale vegetarienilor. De asemenea, quinoa este si o sursa excelenta de magneziu si de fibre, inlaturand migrenele si reducand riscul de boli cardiovasculare. Poti incerca reteta de quinoa cu boabe de fasole, salata de quinoa cu patrunjel si castravete sau salata de quinoa cu sparanghel si feta.
- Iaurt: datorita continutului de probiotice, iaurtul ajuta digestia, intareste sistemul imunitar si elimina respiratia urat mirositoare. Totodata, continutul mare de calciu transforma iaurtul intr-un adevarat aliat pentru cei care isi doresc sa slabeasca sanatos!
Si ar mai fi multe astfel de alimente sanatoase care ne usureaza si ne prelungesc viata dar, pentru inceput, sa incercam macar pe acestea sa le includem cat mai des in dieta noastra!
Pofta buna!